Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019 10:50:27 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: 935ζην | ενθετο | Αποψεις | Οι πολιτικοί έμποροι της πατρίδας και της Μακεδονίας.

Οι πολιτικοί έμποροι της πατρίδας και της Μακεδονίας.

ADONIS.KOYLHSΣτα κοφτερά και γλιστερά βράχια της πατριδοκαπηλίας, της ακροδεξιάς – διχαστικής ρητορείας, του χυδαίου και ανοίκειου πολιτικού λόγου ξέβρασαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη ΝΔ και τους «πρόθυμούς» τους η έξοδος από τα μνημόνια και τα πρώτα σημαντικά και άμεσα υλοποιούμενα κοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης.

(Του Μενέλαου Γκίβαλου)*

...Θα επισημάνουμε με έμφαση ότι η εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, ο χυδαίος και πλήρης ανευθυνότητας λόγος του, η ακροδεξιά – χρυσαυγίζουσα ρητορική του, ο σκόπιμος ευτελισμός των κοινοβουλευτικών πολιτικών ηθών δεν αποτελούσαν έναν ευκαιριακό αντιπερισπασμό, προκειμένου να θεωρηθεί δευτερεύουσα η στρατηγικής μορφής ήττα που υπέστη σύμπαν το διαπλεκόμενο – συστημικό «τόξο» από την αποτροπή της μείωσης των συντάξεων.

Αντίθετα, πρόκειται για μια συνειδητή και μόνιμη επιλογή, που θα αναπτυχθεί και θα οξυνθεί στην πορεία προς την εκλογική αναμέτρηση. Η συμφωνία των Πρεσπών και η διαδικασία ψήφισής της από το ελληνικό Κοινοβούλιο αποτελούν, σύμφωνα με τους συστημικούς εταίρους, το ασθενές σημείο της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό το σημείο θα καθορίσει τον κεντρικό τους στόχο.

Γι' αυτό και επανενεργοποιείται αυτούσιο σχεδόν το πολιτικό – ιδεολογικό «οπλοστάσιο» του μετεμφυλιακού καθεστώτος, οι διχαστικές κραυγές του μίσους, η πατριδοκάπηλη ρητορεία, ο διαχωρισμός των πολιτών σε εθνικόφρονες, συνοδοιπόρους και μιάσματα. Εφόσον η ηγετική ομάδα της ΝΔ και οι «συμμαχοί» της επέλεξαν την ακροδεξιά – εθνικιστική πολιτική, είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν τα λήμματα του μετεμφυλιακού λεξιλογίου, να νοηματοδοτήσουν και να ερμηνεύσουν τις σύγχρονες εξελίξεις αντιγράφοντας τα επιχειρήματα ακόμα και τις λεκτικές διατυπώσεις της θλιβερής εκείνης περιόδου.

«Πουλήσατε τη Μακεδονία», «ανταλλάξατε τη Μακεδονία με τις συντάξεις»... Μόνο εχθροί της πατρίδας και δημοκρατίας θα χρησιμοποιούσαν αυτές τις εκφράσεις, τις οποίες υιοθέτησε αυτούσιες από τους χρυσαυγίτες ο κύριος Μητσοτάκης, έχοντας πλήρη συνείδηση αλλά και ευθύνη των όσων λέγει, επιλέγει και πράττει. «Πούλησε» λοιπόν τη μακεδονική γλώσσα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν το 1977 η γλώσσα αυτή αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ στη διάσκεψη των Αθηνών; Ή μήπως η σημερινή συμφωνία εντάσσει τη γλώσσα αυτή στις νοτιοσλαβικές διαλέκτους, διαχωρίζοντάς την πλήρως από την αρχαία και τη σύγχρονη ελληνική μακεδονική γλώσσα; Μήπως «πούλησε» τη Μακεδονία ο Κώστας Καραμανλής όταν υποστήριζε τη σύνθετη ονομασία, την οποία κατοχυρώνει μάλιστα συνταγματικά, με τον όρο erga omnes, η σημερινή συμφωνία;

Κανένας δεν πούλησε τη Μακεδονία. Σε πολιτικό εμπόρευμα όμως τη μετατρέπει σήμερα η μεταμοντέρνα πατριδοκάπηλη εθνικοφροσύνη, που υπηρετεί το νεοφιλελεύθερο πρότυπο και χειραγωγείται από τη διαπλοκή. Δεν μπορεί όμως να εμφανιστεί μ' αυτό το «πρόσωπο» στην κοινωνία και ονειρεύεται έναν νέο διχασμό προκειμένου να επιβιώσει πάνω στο μίσος και τη σύγκρουση.

Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια... Τι απέμεινε άραγε σήμερα από το κλασικό «τρίπτυχο» της μετεμφυλιακής περιόδου και της χούντας, «προς αξιοποίησιν» από τους νεοφιλελεύθερους – ακροδεξιούς πατριδοκάπηλους;
Την «οικογένεια» τη διέλυσε ο μνημονιακός νεοφιλελευθερισμός. Η «οικογένεια» χρειάζεται εργασία, εισόδημα, επιδόματα. Αυτά όμως αφορούν τους αριστερούς. Ο δεύτερος πόλος, η Εκκλησία, αρνήθηκε να ενταχθεί στο πολιτικοϊδεολογικό «οπλοστάσιο» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Απέμεινε λοιπόν το «Μακεδονικό», ως το μόνο πολιτικό εμπόρευμα. Και εκεί ρίχνει όλο το βάρος του το «σύστημα». Με την προσδοκία να εκφοβιστούν και να τρομοκρατηθούν οι πέραν του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές που επιλέγουν να ψηφίσουν τη συμφωνία, χαρακτηριζόμενοι ντε φάκτο ως «προδότες». Και σ' αυτή την εκστρατεία μόνος σύμμαχος της ΝΔ είναι η Χρυσή Αυγή, που άλλωστε άρχισε να «σοβαρεύεται», αφού ο ίδιος ο αρχηγός της κάνει επίσημη πρόταση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για συνεργασία.

«Ομοιος ομοίω αεί πελάζει». Μόνο που απέναντί τους θα βρουν τη μεγάλη δημοκρατική – προοδευτική πλειοψηφία. Για την οποία η πατρίδα και η δημοκρατία αποτελούν ύψιστες αξίες και απαράγραπτες παρακαταθήκες και όχι εμπορεύματα

*Από τη Νέα Σελίδα)

Σχόλια:

Powered by Web Agency