Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 11:57:47 AM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: λακωνια | Πολιτισμος | Σημαντικές παρεμβάσεις στα Σπήλαια Διρού.

Σημαντικές παρεμβάσεις στα Σπήλαια Διρού.

dirou1Στην περιοχή της Λακωνίας, βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά έργα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που υλοποιούνται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.Τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται από Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 και στοχεύουν, κυρίως, στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και στην ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης, μέσω της αύξησης της επισκεψιμότητας αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων και της αναβάθμισης του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Ενα από τα έργα που υλοποιούνται είναι η "Αποκατάσταση και Ανάδειξη των Σπηλαίων και των κτιριακών Εγκαταστάσεων Διρού Ν. Λακωνίας – Φάση Β'.. που έχει ενταχθεί στο Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία » με προϋπολογισμό 8.499.933,91€ και Δικαιούχους την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας (Αθήνα) και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.

...Η παρούσα παρέμβαση αφορά στην ολοκλήρωση του τμηματοποιημένου έργου «Αποκατάσταση και Ανάδειξη των Σπηλαίων και των Κτηριακών Εγκαταστάσεων Σπηλαίων Δυρού Ν. Λακωνίας», του οποίου η Α' Φάση υλοποιήθηκε από την ΕΥΔ ΕΠΑΝΕΚ την Προγραμματική Περίοδο 2007 - 2013
Τα Σπήλαια Διρού βρίσκονται 5 χλμ. βόρεια του Πύργου Διρού Λακωνίας και αποτελούνται από τρία Σπήλαια, την Αλεπότρυπα, τη Βλυχάδα και το Καταφύγγι, τα οποία κατατάσσονται στα ομορφότερα του κόσμου και είναι χαρακτηρισμένα ως «εθνικό μνημείο».
...Στο πλαίσιο του Έργου, θα πραγματοποιηθούν εργασίες αναβάθμισης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου των Σπηλαίων Αλεπότρυπας και Βλυχάδας ως μνημείων πολιτιστικού, ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, κατεδάφιση του υπάρχοντος Μουσείου και ανέγερση νέου κτιρίου για την στέγαση του Μουσείου Προϊστορίας Σπηλαίων Μάνης καθώς και ενέργειες εμπλουτισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Παράλληλα επιδιώκεται η εφαρμογή των απαραίτητων ενεργειών / παρεμβάσεων με σκοπό τη διατήρηση, την προστασία και την αξιοποίηση της βιώσιμης ανάπτυξης του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής του Διρού.
Τα οφέλη είναι πολλαπλά καθώς αναμένεται
αύξηση της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ στα επισκέψιμα μέρη του Σπηλαίου
βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών (πχ. νέο Μουσείο, νέο εστιατόριο) από τις οποίες ωφελούνται οι περίπου 90 χιλ. επισκέπτες του σπηλαίου σε ετήσια βάση
δημιουργία νέων θέσεων εργασίες για τους ντόπιους
ενεργή στήριξη των ντόπιων παραγωγών και προμηθευτών
αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του ντόπιου πληθυσμού..(Α.Χ.)

 

Σχόλια:

Powered by Web Agency