Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 12:26:56 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: λακωνια | Πολιτισμος | Τα εγκαίνια του Sparta Trai.

Τα εγκαίνια του Sparta Trai.

DIADROMHΤην Κυριακή πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Sparta Trail, μίας διαδρομής που ξεκινώντας από τον Κοσμά Αρκαδίας στα 1200 μέτρα, διασχίζει 8 πόλεις και χωριά και περνώντας μέσα από την Σπάρτη καταλήγει στον Μυστρά, ενώνοντας το δίκτυο μονοπατιών του Πάρνωνα με αυτό του Ταυγέτου.

...Η διαδρομή έχει μήκος 80 χιλιόμετρα, και περνά μέσα από πυκνά δάση ελάτων πεύκων και κέδρων, φαράγγια και παλιές κοίτες ποταμών, δίπλα από μυκηναϊκούς τάφους και ανάκτορα, βυζαντινά και φράγκικα κάστρα, ασκληπιεία και μοναστήρια, καταρράκτες και καλντερίμια εκατοντάδων ή χιλιάδων χρόνων, το Θερινό Ανάκτορο του Μεναλάου και της Ωραίας Ελένης, νεολιθικούς οικισμούς και τούρκικα κονάκια, τους τάφους του Κάστωρα και του Πολυδεύκη, διασχίζει ορεινά χωριά που μοιάζουν ξεχασμένα από τον χρόνο.
...Κατεβαίνει από τα βουνά σε χαμηλότερο υψόμετρο από τον παλιό Τσιντζινιώτικο δρόμο, ένα καλντερίμι που θεωρείται ότι έχει την καλύτερη θέα στην Λακωνία, βλέποντας μακριά στην θάλασσα, μέχρι τα Κύθηρα, και έχει εμπνεύσει ντόπιους ποιητές που το έχουν περπατήσει με Πανσέληνο.
Χαμηλά προχωράει κατά μήκος του Ευρώτα, μέσα από καλαμώνες που εκεί γυμναζόντουσαν παλιά οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες, φτάνει στην Σπάρτη και καταλήγει στο κάστρο του Μυστρά.
...Οι πρώτοι περπατητές του έκαναν τον γύρο της Βυζαντινής Χρύσαφας, μία διαδρομή 7 χιλιομέτρων περνώντας δίπλα από την Παναγία την Χρυσαφίτισσας , που λέγεται ότι κάπου σε υπόγεια και βαθειά δωμάτια της βρίσκεται ακόμα ο χρυσός αργαλειός της Πηνελόπης, συζύγου του Οδυσσέα.
Στο τέλος κατέληξαν στην πλατεία του χωριού όπου προσφέρθηκε στους κουρασμένους οδοιπόρους ψητά της ώρας και κρασί.
...Το Sparta Trail αποτελεί τμήμα του μεγάλου κυκλικού Μονοπατιού της Πελοποννήσου, που ξεκίνησε με το Menalon Trail της Κοινσεπ Μέναλον, και συντονίζει την κατασκευή του ο Γιάννης Λαγός, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
...Η Κοινσεπ Πελοποννησιακή που δημιούργησε το Sparta Trail με την συνεργασία των παραπάνω, και προσδοκά να παίξει σημαντικό ρόλο τόσο στην διαχείριση του Μονοπατιού , όσο και στις δράσεις προβολής του στην διεθνή τουριστική αγορά.
...Στην ομιλία του έκανε μία σύντομη περιγραφή του έργου και ευχαρίστησε όλους του συντελεστές, ειδικά τον Γιάννη Λαγό, πού προσέφερε αυτό το έργο στην Λακωνία και την πρόεδρο αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της Κοινσεπ «Πελοποννησιακής» ο Παναγιώτης Σουκαράς , υπεύθυνος του έργου κατασκευής του Sparta Trail.
Την γιορτή που ακολούθησε τίμησε με την παρουσία του ο Θανάσης Δαβάκης (που περπάτησε και όλη την διαδρομή) βουλευτής Λακωνίας, ο Πέτρος Δούκας , τέως Υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών και υποψήφιος Δήμαρχος Σπαρτιατών, ο Χρήστος Πλειώτας, Δημοτικός Σύμβουλος Σπάρτης, η Ντία Τζανετέα, Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, ο Γιώργος Τσάκωνας, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Χρυσάφων, ο Βασίλης Τούμπλης, Πρόεδρος της ένωσης ταξί Σπάρτης, και ο Παναγιώτης Τούμπλης, τέως Αντιδήμαρχος Θεραπνών
To Sparta Trail, φιλοδοξεί, πέρα από την διατήρηση των παλιών μονοπατιών να δώσει νέα ζωή στα ορεινά και εγκαταλειμμένα χωριά του Πάρνωνα, συνεχίζοντας την προσπάθεια αναβίωσης που γίνεται στην Βαμβακού Λακωνίας, και που θα είναι η επόμενη στροφή ενός μονοπατιού που πάντα υπήρχε , και πάντα θα υπάρχει!
(Από το γραφείο τύπου της Kοινσεπ «Πελοποννησιακής»)

Σχόλια:

Powered by Web Agency