Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019 02:15:30 AM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: λακωνια | Πολιτικη | Π. Δούκας: «Να ξαναζωντανέψουμε τη Σπάρτη...

Π. Δούκας: «Να ξαναζωντανέψουμε τη Σπάρτη...

DOYKAS.SPARTHΤην κεντρική προεκλογική ομιλία του, έκανε χθες το βράδυ, στη πλατεία της Σπάρτης, ο Π. Δούκας...Σήμερα, Παρασκευή, θα μιλήσουν οι άλλοι δύο υποψήφιοι και συγκεκριμένα ο κ., Αργειτάκος στη Κεντρική Πλατεία και ο κ. Βαλιώτης στο Πάρκο ΟΤΕ...

***Παραθέτουμε ολόκληρη η ομιλία του Π. Δούκα:

«Φίλες και φίλοι, Σπαρτιάτισσες και Σπαρτιάτες

Εγώ προσωπικά, και όλο το dream team του συνδυασμού μας, σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία σας. Σας ευχαριστούμε θερμά για την στήριξη σας!

Η παρουσία σας είναι ο προπομπός, είναι το μήνυμα μιας μεγάλης νίκης. Νίκης όλων των συμπολιτών μας. Είναι το μήνυμα της μεγάλης αφύπνισης!

Είμαι εδώ, μαζί σας! Όχι, γιατί δεν είχα τίποτα καλύτερο να κάνω. Ούτε, γιατί επιδιώκω να γίνω επαγγελματίας Δήμαρχος. Είμαι εδώ για το μεγάλο ξύπνημα!

Τελειώνω ή μάλλον έχω σχεδόν ολοκληρώσει το γράψιμο 5 βιβλίων, πρώτο και καλύτερο σε λίγες βδομάδες για το πολίτευμα του Λυκούργου, 400 πυκνές σελίδες -παρακαλώ- και για το πώς η Σπάρτη και όχι η Αθήνα, ήταν η πρώτη Δημοκρατία στην ιστορία της ανθρωπότητας. Και πολλά άλλα.

Δεν βρίσκομαι δίπλα σας ως υποψήφιος επαγγελματίας Δήμαρχος! Γι αυτό και έχω δηλώσει, ότι κατεβαίνω για Δήμαρχος για μία τετραετία. 4 ΧΡΟΝΙΑ με πολλή δουλειά, χωρίς συμβιβασμούς.

Βρίσκομαι μαζί σας, βρίσκομαι κοντά σας, για να δώσουμε ΜΑΖΙ τη μάχη της Σπάρτης! Τη μάχη κατά της παρακμής, τη μάχη κατά της μετριότητας, τη μάχη κατά της αναξιοκρατίας, τη μάχη κατά της οπισθοδρόμησης.

Ήρθε η ώρα να φέρουμε τα πάνω-κάτω, με γνώσεις, με εμπειρίες, με κέφι, με όρεξη, με ανοικτά μυαλά, χωρίς συμβιβασμούς, αλλά και χωρίς αποκλεισμούς.

Όποιος έχει όρεξη να προσφέρει, όποιος έχει όρεξη να σηκώσει τα μανίκια για το κοινό καλό, αυτός είναι δικός μας άνθρωπος. Τον θέλουμε δίπλα μας με ανοικτές αγκαλιές.

Και όποιοι έχουν αυτοί ανάγκη από τη δική μας αρωγή και συμπαράσταση, γι' αυτούς εμείς θα είμαστε οι δικοί τους άνθρωποι!

Σε αυτόν τον ιερό χώρο που βρισκόμαστε όλοι εμείς εδώ σήμερα, έχουν περπατήσει κολοσσοί πρόγονοί μας:
Λυκούργος, Χείλων ο Σοφός, Ποιητές όπως Τυρταίος, Αλκμάν, Τέρπανδρος, Σπένδων, Ίσυλλος, Βασιλιάδες και πολέμαρχοι, όπως Κλεομένης, Λεωνίδας, Παυσανίας, Αρχίδαμος, Άγις, Βρασίδας, Γύλιππος, (θυμάστε ποιος ήταν αυτός) ο ισόθεος Αγησίλαος, Κλεόμβροτος, ο Ναύαρχος Λύσανδρος, Ξάνθιππος (ο μισθοφόρος στρατηγός που έμαθε τους Καρχηδονίους να πολεμάνε).

Εδώ περπατούσε ο Κινάδων (από τους πρωτοπόρους της αριστερής σκέψης), ο Άγις Δ΄, ο Κλεομένης Γ΄, ο Ακρότατος (ο πρίγκιπας που έσωσε την Σπάρτη από την πολιορκία του Πύρρου).

Εδώ, στο Μυστρά, έζησε και ο θρυλικός Δεσπότης του Μυστρά και τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.

Και σπουδαίες Σπαρτιάτισσες όπως οι: Γοργώ η γυναίκα του Λεωνίδα, η ποιήτρια Κλειταγόρα, η ολυμπιονίκης Κυνίσκα και οι πρώτες επαναστάτριες, η Αγησιστράτη, η Αρχιδάμια και η Αγιάτης που θέλησαν να προσφέρουν όλη την περιουσία τους για να γίνει αναδασμός στην γη, και να προσφερθούν δωρεάν χρήματα στους απόρους.

Όταν σκέπτεσαι αυτά σε πιάνουν και με πιάνουν δυο συναισθήματα: του ΔΕΟΥΣ και της ΑΙΔΟΥΣ!

Η Σπαρτιατική έννοια της λέξης "αιδούς", όπως την περιγράφει ο Πλούταρχος, είναι ξεχωριστή. Είναι εκείνο το:
Ντρέπομαι μήπως δεν φανώ
άξιος των Προγόνων
και κυρίως των
ΔΙΚΩΝ σας Προσδοκιών
Και το παίρνω πολύ σοβαρά αυτό!

Στις 26 Μαΐου δεν ψηφίζουμε απλά για ένα πρόγραμμα, αν και είμαστε ο πρώτος Συνδυασμός που δημοσιοποίησε το Πρόγραμμά του, εφ' όλης της ύλης! Τα Προγράμματα είναι πολύ σημαντικά, αλλά εύκολα τα αντιγράφεις από τους άλλους.

Στις 26 Μαΐου ψηφίζουμε για το τι ανθρώπους θέλουμε να μας αντιπροσωπεύουν. Να αντιπροσωπεύουν την ψυχή της Σπάρτης. Ψηφίζουμε για τους ανθρώπους που θέλουμε να μας πάνε μπροστά! Ψηφίζουμε αυτόν που θέλουμε να προβάλλει την εικόνα της Σπάρτης σε όλη την Υφήλιο!

Ακούσατε τι είπε ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του τένις, ο Νόβακ Τζόκοβιτς, όταν κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα και τον περικύκλωσαν δεκάδες δημοσιογράφοι, "This is Sparta"! Τον ευχαριστούμε θερμά! Αυτός το είπε! Εμείς δεν το λέμε! Και γιατί να το πούμε, αφού μέσα μας δεν το νοιώθουμε; Αυτή είναι και η ουσία της δικής μας προσπάθειας. Να αναδείξουμε το ΝΟΗΜΑ, τη ψυχή του "this is Sparta"! Μια πόλη σύγχρονη και καθαρή. Καθαρή και όμορφη, με ωραία χωροταξία και σχεδιασμό, να χαίρεσαι να την βλέπεις και να την περπατάς.

Με ασφάλεια στην πόλη και τα χωριά μας, με υπηρεσίες που να εξυπηρετούν τις ανάγκες των πιτσιρικάδων και των εφήβων, των πιο ηλικιωμένων, αυτών που έχουν ανάγκη για αρωγή και αυτών που έχουν δύναμη και όρεξη να προσφέρουν. Χρειαζόμαστε ένα Δήμο με δημοτικές υπηρεσίες, που να εξυπηρετούν τις ανάγκες των επιχειρηματιών. Αυτών, που ρισκάρουν τα χρήματα τους και που δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Και επιχειρηματία θεωρώ αυτόν που έχει ένα μικρό κατάστημα, ένα μικρό ουζερί, μέχρι αυτόν που έχει το μεγαλύτερο εργοστάσιο.

Χρειαζόμαστε ένα Δήμο με υπηρεσίες που καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων αλλά και όλων των επισκεπτών μας. Αλλά όπως ανέφερα, τα προγράμματα και τα μεγάλα λόγια εύκολα γίνονται "copy-paste", όμως το ποιος είσαι, και το τι έχεις πετύχει μέχρι τώρα για τον εαυτό σου και για τους άλλους, αυτό δεν αντιγράφεται, δεν γίνεται "copy-paste"!

Όπως δίδασκε ο Σωκράτης, όταν παραγγέλλεις ένα άγαλμα, δεν βασίζεσαι στις υποσχέσεις και τα ΘΑ του γλύπτη, του αγαλματοποιού. Ψάχνεις εσύ, ο ίδιος να βρεις τι αγάλματα έχει κατασκευάσει στο παρελθόν. Και αν αυτά τα έργα του και ό,τι έχει πετύχει μέχρι σήμερα, είναι σπουδαίο ή τουλάχιστον αξιόλογο, τότε, του δίνεις την δουλειά.

Εγώ στη ζωή μου είχα κάποιες ευκαιρίες που ίσως δεν είχαν άλλοι και θέλω να αποδώσω στην πόλη των προγόνων μου κάτι από αυτά που έχω κερδίσει!»

Αφού αναφέρθηκε στις ανώτατες σπουδές και τις υψηλές διοικητικές θέσεις, που έχει διατελέσει στο παρελθόν, ο κ. Δούκας ανέφερε: «Από τις θέσεις αυτές παραιτήθηκα για να κατέλθω στις εκλογές του 2004 με τον Κώστα Καραμανλή, με δική του παραίνεση.

Σήμερα, είμαι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου και της Capital Partners A.E. Και ασχολούμαι και με αυτά που ανέφερα προηγουμένως.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής με τίμησαν και με την θέση του υφυπουργού Οικονομικών, στο πιο καίριο πόστο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και την διαχείριση του δημοσίου χρέους. Εκεί μέσα σε 3 μόλις χρόνια καταφέραμε να μειώσουμε το έλλειμμα από 8,4 % στο 3,2%. Αυτό αποτελούσε και αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, τέτοιας μείωσης του ελλείμματος, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Αυτό μας επέτρεψε να μειώσουμε όλους τους φόρους και να καταργήσουμε τον φόρο κληρονομιάς! ΝΑΙ, ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΜΕ τον φόρο Κληρονομιάς. Μειώσαμε το κόστος δανεισμού της πατρίδας μας σε ελάχιστους πόντους πάνω από το κόστος δανεισμού της Γερμανίας, εξοικονομώντας για το κράτος δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτές τις γνώσεις που έχω αποκτήσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αυτές τις εμπειρίες μου, και αυτά τα "κονέ" μου, αν θέλετε, θέλω να θέσω στη διάθεση του δικού μας Δήμου.

Στις 26 με 27 Μαΐου ο Δήμος μας θα βγει νικητής, γιατί είμαστε εδώ για να ενώσουμε.

Σεβόμαστε όλους τους αντιπάλους μας και όλα τα στελέχη όλων των άλλων συνδυασμών. Εκτιμάμε ΚΑΙ τον πατριωτισμό τους, ΚΑΙ την διάθεση τους για προσφορά. Για πρώτη φορά στην Πολιτική Ιστορία της Ελλάδας δεν λέμε κακή κουβέντα για τους αντιπάλους μας. Αλλάζουμε τον πολιτικό μας πολιτισμό. Σε όλη την Ελλάδα. Κοιτάμε μόνο μπροστά και όχι την καμπούρα των άλλων. Γιατί "αντίπαλος μας" είναι μόνο η οπισθοδρόμηση, η παρακμή, η μετριότητα, η κακομοιριά.

Έχουμε τόσα πράγματα να κάνουμε και θα τα κάνουμε! Ο Ευρώτας δεν γυρίζει πίσω! Από τον Πάρνωνα μέχρι τον Ταΰγετο, από την Άρνα μέχρι τον Λογκανίκο, από τους Γοράνους που γεννήθηκε ο παππούς μου, μέχρι τον Βασσαρά απ' όπου καταγόταν η μάνα μου κι από την Σπάρτη και την πλατεία Πέτρου Δούκα που γεννήθηκε ο πατέρας μου, μέχρι το Καστόρι που γεννήθηκε η γιαγιά μου, η Μαριγούλα Σκαρλατίνη. Όλος ο Δήμος και η όλη περιοχή θα ζωντανέψουν, γιατί εσείς έτσι το θέλετε και γιατί εμείς μπορούμε!

Έχουμε εξαιρετικά στελέχη στον συνδυασμό μας, που ήδη έχουν ριχτεί στην μάχη για να φέρουμε τα πάνω-κάτω σε όλο τον Δήμο.

Στον αγώνα αυτό του Αύριο με το Χθες, του Παλιού με το Νέο, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Έχουμε τόσα πολλά να κάνουμε. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ! Από την είσοδο της Σπάρτης μέχρι τους δρόμους, τον περιφερειακό, τα πεζοδρόμια, και το φωτισμό της. Από την καθημερινότητα και την ασφάλεια, μέχρι την μέριμνα για τους ηλικιωμένους,. Από τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες, μέχρι τις μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους. Έχουμε τόσα να κάνουμε που δεν θα έφταναν 7 ώρες μόνο για να τα απαριθμήσουμε. Για τα παιδιά, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, τη μουσική, τις τέχνες και τον χορό.

Για το νέο μουσείο-φάντασμα και τα άλλα μουσεία και πνευματικά κέντρα της πόλης μας. Για όλα τα γύρω χωριά, το κακό οδικό δίκτυο, και για τη πρόσβαση σε αυτά τα χωριά. Για την αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής με αυτό που λέγεται ΕΥΦΥΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑ (πολλοί δεν έχουν καν ακούσει αυτόν τον όρο!) Και όμως υπάρχει! Και θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε την αξία αυτών που παράγουμε, και να αυξήσουμε το εισόδημα των αγροτών μας. Αφού μπορούν στην Ολλανδία και στην έρημο του Ισραήλ να παράγουν για κάθε στρέμμα, αγροτικά προϊόντα πενταπλάσιας αξίας και εμείς, κάτι παραπάνω θα μπορούσαμε να κάνουμε.

Θα δουλέψουμε μαζί για να φέρουμε δεκάδες χιλιάδες περισσότερους τουρίστες στο Δήμο μας! Με αιχμές το φοβερό Μυκηναϊκό, το Δωρικό, Το Ρωμαϊκό, το Χριστιανικό, και Μεσαιωνικό πολιτισμό μας.

Από τη Σπάρτη και το Λυκούργο ξεκίνησε η Δημοκρατία, 230 χρόνια πριν τους δημοκρατικούς νόμους του Σόλωνα στην Αθήνα. Στην Σπάρτη και όχι στην Αθήνα γεννήθηκε ο σύγχρονος Πολιτικός Πολιτισμός μας! Από το Μυστρά ξεκίνησε η αναγέννηση της Δύσης. Για όλα αυτά θα φέρουμε την παγκόσμια πολιτιστική κοινότητα να έρθει εδώ να τα μελετήσει και να τα αναδείξει.

Θέλουμε να φέρουμε στο Δήμο μας χιλιάδες περισσότερους περιηγητές, με αιχμές τα πανέμορφα χωριά στον Πάρνωνα και το Ταΰγετο. Με αιχμές τα Μουσεία. Να αναδείξουμε το μοναδικό κάλλος του Ευρώτα, του Πάρνωνα, του Ταΰγετου. Αυτή την απαράμιλλη ομορφιά τους, και τον φυτικό τους πλούτο.

Ναι, θέλουμε να στηρίξουμε τις σπαρτιάτικες οικογένειες διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να μεγαλώσουν δημιουργικά τα παιδιά τους.

Αλλά για να έχει νόημα, να μείνουν εδώ τα Σπαρτιατόπουλα, χρειαζόμαστε νέες θέσεις εργασίας, χρειαζόμαστε επενδυτές και επενδύσεις. Θέλουμε πρόοδο, θέλουμε εξέλιξη, και μια ωραία πόλη που θα έλκει τους νέους για να μείνουν εδώ. Θα δουλέψουμε για αυτό όλοι μαζί.

Ναι, έχουμε ιδέες, προτάσεις και λύσεις. Αλλά καμία δεν θα την προχωρήσουμε, αν δεν ρωτήσουμε πρώτα εσάς, τους απλούς πολίτες, και όποιους μπορούν να βοηθήσουν. Θα ρωτήσουμε, θα αντιπαραθέσουμε ιδέες και θα προχωρήσουμε! Ακάθεκτοι!

Πρώτο μου μέλημα θα είναι η καλή στελέχωση. Να αναζητήσουμε τους καλύτερους σε όλο το Δήμο. Το dream team του συνδυασμού μας δεν φτάνει.

Και οι άλλοι συνδυασμοί έχουν καλά στελέχη που τα θέλουμε πιο κοντά μας. Εφόσον και αυτοί θέλουν να πάει η Σπάρτη μπροστά, δεν μας χωρίζει τίποτα. Και αυτοί όμως δεν επαρκούν. Χρειάζονται εκατοντάδες άλλοι νέοι και νέες από 18 έως 85 ετών, αγόρια και κορίτσια να ριχθούν στη μάχη για το ΑΥΡΙΟ.

Το πρόγραμμα μας είναι μια μικρή περίληψη, του τι πρέπει να γίνει σήμερα! Θα θεωρήσω ότι πέτυχα κάτι, αν καταφέρουμε να ανοίξουμε την Δημαρχία σε όλους τους Σπαρτιάτες, σε όλους τους Δημότες, όλοι να νιώθετε μέρος της Δημοτικής Αρχής, όχι εμείς και αυτοί, μόνο όλοι ΜΑΖΙ.

Η Σπάρτη θα πάει μπροστά παρά τις λιγοστές εστίες οπισθοδρόμησης. Η Σπάρτη, -και όταν λέω Σπάρτη εννοώ όλη την περιοχή Μας-, ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ! Όλοι μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά! Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μείνει πίσω. Το χρωστάμε σε όλους εσάς, το χρωστάμε στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας, το χρωστάμε στους προγόνους μας.

Ζήτω η Σπάρτη! Ζήτω οι Σπαρτιάτες! και οι Σπαρτιάτισσες!»..(B.K., FOTO report24.gr)

Σχόλια:

Powered by Web Agency