Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 06:44:33 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: διεθνη | κοσμος | Υεμένη: Θερίζει η χολέρα...

Υεμένη: Θερίζει η χολέρα...

YEMENH.BOMBARDISMOSΟ ΟΗΕ έλαβε την τελική έγκριση των αντιμαχόμενων πλευρών για την απομάκρυνση των δυνάμεών τους από το λιμάνι της Χοντέιντα στην Υεμένη, επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα ο ειδικός απεσταλμένος του οργανισμού στη χώρα, ο Μάρτιν Γκρίφιθς.

Η απομάκρυνση των δυνάμεων αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας για εκεχειρία στη Χοντέιντα, η οποία συνήφθη στις αρχές Δεκεμβρίου στη Σουηδία μεταξύ του ΟΗΕ και των αντιμαχόμενων πλευρών, όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

«....Οι δύο πλευρές τώρα δέχθηκαν ένα λεπτομερές σχέδιο ανασύνταξης», δήλωσε ο Γκρίφιθς, αναφερόμενος στην κυβέρνηση της Υεμένης και τους σιίτες αντάρτες Χούτι, στη διάρκεια ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

.....Ωστόσο ο Γκρίφιθς δεν διευκρίνισε πότε θα ξεκινήσει η απόσυρση των δυνάμεων. Παράλληλα επεσήμανε ότι μετά τη συμφωνία του Δεκεμβρίου η βία έχει μειωθεί στη Χοντέιντα, όμως η οικονομική κατάσταση στην Υεμένη παραμένει εύθραυστη.

..Το λιμάνι της Χοντέιντα, από το οποίο περνά η περισσότερη διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στην Υεμένη, ελέγχεται από τους Χούτι.

....Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ σημείωσε ότι ο οργανισμός εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση στις αποθήκες σιτιρών της Ερυθράς Θάλασσας στη Χοντέιντα, μια περιοχή υπό κυβερνητικό έλεγχο στη δυτική Υεμένη.

...Τα αποθέματα σε αυτές τις αποθήκες μπορούν να θρέψουν 3,7 εκατομμύρια ανθρώπους επί ένα μήνα, εξήγησε ο ΟΗΕ.

Ο Λόουκοκ πρόσθεσε εξάλλου ότι ο ΟΗΕ έχει παρατηρήσει νέα «αύξηση» της επιδημίας χολέρας στην Υεμένη. «Η χολέρα πλήττει όλες τις οικογένειες της Υεμένης, άμεσα ή έμμεσα», τόνισε.

...Τέλος κάλεσε τους δωρητές να «μετατρέψουν τα λόγια τους σε πράξεις και να αποδεσμεύσουν το συντομότερο δυνατό» χρήματα για να συνεχιστεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη.

..Η Βιρτζίνια Γκάμπα, ειδική εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τα παιδιά που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες, δήλωσε ότι «η βία που πλήττει τα παιδιά έχει φτάσει σε απαράδεκτο επίπεδο»...(Γ.Τ., ΑΠΕ)

Σχόλια:

Powered by Web Agency