Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019 02:27:48 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: διεθνη | κοσμος | Σουδάν: Τρεις νεκροί σε νέα αντικυβερνητική διαδήλωση .

Σουδάν: Τρεις νεκροί σε νέα αντικυβερνητική διαδήλωση .

SOYDAN.DIADΤρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των τιμών βασικών αγαθών και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στην πόλη Ομντουρμάν του Σουδάν χθες Τετάρτη, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SUNA.

....Στην πόλη «ξέσπασαν ταραχές» μετά τις «παράνομες συγκεντρώσεις» οι οποίες διαλύθηκαν από την αστυνομία με τη χρήση δακρυγόνων, σύμφωνα με το πρακτορείο.

....Νωρίτερα, ιατρική πηγή είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τουλάχιστον ένας από τους συμμετέχοντες στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σκοτώθηκε από σφαίρα στην Ομντουρμάν, τη μεγαλούπολη που βρίσκεται στη δυτική όχθη του Νείλου ποταμού, αντίκρυ στο Χαρτούμ, ενώ έκανε επίσης λόγο για έξι τραυματίες από πυρά αστυνομικών.

....Άλλος γιατρός είπε ότι «έδωσε προσωπικά φάρμακα» και προσέφερε φροντίδες σε «έξι ανθρώπους που τραυματίστηκαν από σφαίρες».

....Εκατοντάδες διαδηλωτές πήραν μέρος σε νέα αντικυβερνητική κινητοποίηση στην πόλη, λίγες ώρες μετά από μια συγκέντρωση υποστηρικτών του προέδρου του Σουδάν Όμαρ ελ Μπασίρ, ενώπιον των οποίων εμφανίστηκε ο αρχηγός του κράτους για να διατρανώσει πως δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την προεδρία, που ασκεί 30 χρόνια.

...Σε «αυτούς που θέλουν την εξουσία, υπάρχει μόνο ένας δρόμος προς αυτήν, η κάλπη, οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», είπε ο Μπασίρ, ο οποίος άρχισε και έκλεισε την εμφάνισή του χορεύοντας υπό τους ήχους πατριωτικών τραγουδιών και ανεμίζοντας το μπαστούνι του.

....Η οργή στο Σουδάν ξεχείλισε και χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους τον Δεκέμβριο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να τριπλασιαστεί η τιμή του ψωμιού, την ώρα που ο πληθωρισμός καλπάζει (70%) σε μια χώρα που βιώνει οικονομικό μαρασμό κι όπου η αξία του νομίσματος κατρακυλάει καθώς το Χαρτούμ δεν έχει παρά ελάχιστα συναλλαγματικά αποθέματα για να παρέμβει.

...Οι αρχές έδιναν μέχρι χθες έναν απολογισμό 19 νεκρών, συμπεριλαμβανομένων δύο στελεχών των σωμάτων ασφαλείας, στις διαδηλώσεις που εκτυλίσσονται σε μεγάλο μέρος της χώρας από την 19η Δεκεμβρίου. Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) μιλά για τουλάχιστον 40 νεκρούς, ανάμεσά τους παιδιά...(Γ.Τ., ΑΠΕ)

Σχόλια:

Powered by Web Agency