Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019 05:46:09 AM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: ελλαδα | κοινωνια | Η ΕΣΗΕΑ για τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων.

Η ΕΣΗΕΑ για τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων.

ESHEAΠρωτοβουλία για για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των δημοσιογράφων αναλαμβάνει η ΕΣΗΕΑ. Η αναγνώριση από την Ε.Ε. πνευματικού δικαιώματος για τους δημοσιογράφους με την έκδοση της Οδηγίας 2019/790 για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα στην ψηφιακή ενιαία αγορά και η επικείμενη ενσωμάτωσή της στην εθνική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στους δημοσιογράφους να διεκδικήσουν αυτό που δικαιούνται.

....Οι αλλαγές που έχει φέρει το Διαδίκτυο στον τρόπο ενημέρωσης των πολιτών με την είσοδο της ψηφιακής επικοινωνίας έχουν ανατρέψει τον τρόπο που εργάζονται και αμείβονται οι δημοσιογράφοι, συρρικνώνοντας και τις αμοιβές τους. Την ίδια ώρα όμως που η δημοσιογραφική εργασία έχει υποτιμηθεί, οι κολοσσοί του Διαδικτύου κερδίζουν δισεκατομμύρια από αυτή χωρίς να πληρώνουν τίποτα.

....Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ενέκρινε τους βασικούς άξονες διεκδίκησης με τους οποίους θα προσέλθει στην επικείμενη διαβούλευση για τον νέο νόμο.

* Σε συνεργασία με την ομοσπονδία και τις δημοσιογραφικές ενώσεις της υπόλοιπης Ελλάδας αλλά και άλλες ενώσεις δικαιούχων δημιουργείται ενιαίο μέτωπο προκειμένου να διεκδικηθεί αποφασιστικά δίκαιο μερίδιο για τους εργαζόμενους.

* Η ΕΣΗΕΑ, ως η πολυπληθέστερη δημοσιογραφική Ένωση της χώρας, θα αναλάβει πρωτοβουλία για τη διοργάνωση διασωματειακής συνάντησης.

* Καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν με θέσεις και προτάσεις σε ηλεκτρονική διαβούλευση που θα εγκαινιάσει σύντομα στον ιστότοπο της ένωσης.

* Μακρόπνοος στόχος είναι, σε συντονισμό με την ομοσπονδία και τις δημοσιογραφικές ενώσεις της υπόλοιπης Ελλάδας, η δημιουργία ενός οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, ο οποίος θα εκπροσωπεί, ει δυνατόν, ολόκληρο τον ελληνικό Τύπο, ώστε από ισχυρή θέση να διαπραγματεύεται αποτελεσματικά με τις διαδικτυακές πλατφόρμες επιγραμμικών υπηρεσιών, να συλλέγει και να διανέμει με διαφάνεια τις αμοιβές στους Έλληνες δικαιούχους.

* Ήδη, με επιστολή προς τα μέλη της η ΕΣΗΕΑ ενημερώνει για τις κινήσεις της, για το θεσμικό - εργασιακό πλαίσιο για τα πνευματικά δικαιώματα στη δημοσιογραφία σήμερα και τα καλεί να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο που αφορά τη σχέση εργασίας βάσει της οποίας εργάζονται.

Σε όλη την Ευρώπη εξελίσσεται αυτή τη στιγμή μεγάλη και κρίσιμη συζήτηση για το μέλλον του Τύπου στην ενιαία ψηφιακή αγορά. Η Ευρωπαϊκή και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων έχουν ενεργό ρόλο. Η διαδικασία νομοθέτησης στα κράτη - μέλη πρέπει να διασφαλίσει με ισχυρό και δίκαιο τρόπο τις αμοιβές των δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων.

Οι δημοσιογράφοι της Αθήνας θα βρεθούν μπροστά με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα, σημειώνει η ΕΣΗΕΑ. «Ο επικείμενος νόμος πρέπει να επαναβεβαιώνει με ισχυρό και αδιαμφισβήτητο τρόπο την πρωτογενή πνευματική ιδιοκτησία των δημοσιογράφων στα έργα τους, όπως ορίζεται στην εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία» υπογραμμίζει η ΕΣΗΕΑ...(Η.Β.)

Σχόλια:

Powered by Web Agency