Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019 11:47:32 AM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: ελλαδα | κοινωνια | Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Κεραμέως : Να μην επιστρέψουμε στο μετεμφυλιακό κράτος.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Κεραμέως : Να μην επιστρέψουμε στο μετεμφυλιακό κράτος.

SYRIZA.SYGKENTRVSH«Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στέκεται απέναντι σε αυτές τις βαθιά συντηρητικές, αναχρονιστικές και σκοταδιστικές αλλαγές. Διεκδικούμε τη διατήρηση του συστήματος της κλήρωσης για την ανάδειξη των σημαιοφόρων, καθώς και την εμβάθυνση του κοινωνικού χαρακτήρα του μαθήματος της Ιστορίας»

***H ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής

Σε πρόσφατες δηλώσεις της, η νυν Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έδωσε ορισμένα ψήγματα του αναχρονιστικού σχεδίου της νέας κυβέρνησης σε σχέση με την εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα, η Υπουργός εξήγγειλε την κατάργηση της κλήρωσης ως διαδικασία ανάδειξης των σημαιοφόρων στις σχολικές παρελάσεις, καθώς και τον μετασχηματισμό του χαρακτήρα του μαθήματος της Ιστορίας, ώστε αυτό να έχει ως αποκλειστικό στόχο την καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης.

Η λογική της κλήρωσης για την ανάδειξη των σημαιοφόρων βασίζεται στην καλλιέργεια ενός κλίματος συνεργασίας, μεταξύ των μαθητών και των μαθητριών, απέναντι σε λογικές ανταγωνισμού. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται ισότιμα η δυνατότητα σε κάθε παιδί να σηκώσει τη σημαία, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. Αντιθέτως, η ανάδειξη του σημαιοφόρου με μοναδικό κριτήριο τη βαθμολογία καλλιεργεί κλίμα ανταγωνισμού μεταξύ των μαθητών/-τριών και επαναφέρει τη στείρα λογική της «αριστείας», μέσα από την οποία αναπαράγονται οι κοινωνικές ανισότητες.

Επιπλέον, ο εξοβελισμός κάθε κοινωνικής χροιάς από την ανάλυση και τη διδασκαλία του εν λόγω μαθήματος, όπως εξαγγέλθηκε από τη Ν. Κεραμέως, σε συνδυασμό με τη μονοθεματική στόχευση για την ενδυνάμωση του «εθνικού φρονήματος», τροφοδοτεί τον εθνικισμό, παράγει αλυτρωτικές τάσεις και, κατά συνέπεια, δίνει χώρο σε ρατσιστικές και μισαλλόδοξες αντιλήψεις.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στέκεται απέναντι σε αυτές τις βαθιά συντηρητικές, αναχρονιστικές και σκοταδιστικές αλλαγές. Διεκδικούμε τη διατήρηση του συστήματος της κλήρωσης για την ανάδειξη των σημαιοφόρων, καθώς και την εμβάθυνση του κοινωνικού χαρακτήρα του μαθήματος της Ιστορίας.

Διεκδικούμε ένα σχολείο συμπερίληψης, ανοιχτό σε όλους και όλες.

Να μην επιστρέψουμε στο μετεμφυλιακό κράτος.

Σχόλια:

Powered by Web Agency