Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019 02:11:05 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: ελλαδα | κοινωνια | "Πρώτος στην Αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ κατανόησε τα αιτήματα των Ποντίων..."

"Πρώτος στην Αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ κατανόησε τα αιτήματα των Ποντίων..."

PONTOS.GENOKTONIAΟ ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο πρώτος στον χώρο της Αριστεράς που άνοιξε μάτια και αυτιά στα αιτήματα και τους προβληματισμούς των Ποντίων, ο πρωθυπουργός τα υιοθέτησε, συμμετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης, οργάνωσε συνάντηση με τους συλλογικούς φορείς, δημιουργείται συγκεκριμένο θεσμικό όργανο για να αναδείξει την προσφυγική μνήμη, τόνισε ο υποψήφιος με την Προοδευτική Συμμαχία Βλάσης Αγτζίδης μιλώντας Στο Κόκκινο...

«Οι Πόντιοι είναι η πιο κινητοποιημένη ομάδα από τους πρόσφυγες του 1922 ... ανέδειξαν εδώ και 30 χρόνια ότι εκεί υπήρξαν ζητήματα Ιστορίας που εδώ, στην μητέρα πατρίδα, έμειναν αποσιωπημένα εντελώς συνειδητά, κυρίως από την κυρίαρχη Δεξιά που διαχειρίστηκε εκείνο το πρόβλημα και κυρίως είχε την εξουσία στην Ελλάδα. Μία μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία που δεν αφορούσε μόνο τους Πόντιους ως ελληνικό πληθυσμό αλλά μία ευρωπαϊκή τραγωδία, κάτι συνειδητοποιημένο πια στην διεθνή ιστοριογραφία, όπως είναι και των Αρμενίων. Είναι στην ίδια ακριβώς κατηγορία, δεν σχετίζεται με την στενή ελληνοτουρκική αντιπαράθεση. Αυτή η μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία έμεινε επί επτά δεκαετίες εκτός της επίσημης συλλογικής μνήμης των νεοελλήνων. Αυτό λοιπόν έσπασε. Όχι όμως εύκολα, αλλά σε μία διαδικασία 30 ετών, με πολιτικούς συμβιβασμούς, με διαπραγμάτευση της κοινωνίας των πολιτών με το πολιτικό σύστημα, κτλ. Φτάσαμε σήμερα σε ένα σημείο που όλα αυτά αρχίζουν να γίνονται ευρέως αποδεκτά, κάτι όχι αυτονόητο παλαιότερα», είπε ο κ. Αγτζίδης.

....Υπογράμμισε μάλιστα την δική του μεγάλη χαρά για το γεγονός ότι «ο φυσικός μας χώρος, ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέλους για πρώτη φορά άνοιξε τα μάτια και τα αυτιά του σε ένα υπαρκτό ζήτημα, απέναντι σε αιτήματα και προβληματισμούς μίας πολύ μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού. Αποδείχθηκε ότι κατανόησε σε βάθος τους προβληματισμούς. Γι' αυτό είδαμε τον πρωθυπουργό –όχι τυχαία, συγκυριακά, υποκριτικά- να υιοθετεί αυτά τα αιτήματα και προβληματισμούς, να συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης, να οργανώνει στην Θεσσαλονίκη συνάντηση με τους συλλογικούς φορείς του Ποντιακού Ελληνισμού. Πάνω από όλα, να εισηγείται -και θα δημιουργηθεί την επόμενη περίοδο- ένα συγκεκριμένο θεσμικό όργανο που θα αναδείξει την καταπιεσμένη, απωθημένη κυρίως από την Δεξιά και το αστικό πολιτικό σύστημα, προσφυγική μνήμη, των προσφύγων του 1922, με την δημιουργία των δύο μουσείων, στη Θεσσαλονίκη (στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά) και στην Αθήνα (στα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας). Στον Άγιο Γεώργιο και τα λοιμοκαθαρτήρια του Πειραιά, στην Μακρόνησο και στην Αρετσού της Καλαμαριάς, είναι τόποι μνήμης, που θα αναδειχθούν και θα τιμηθούν. Η Αριστερά θα έπρεπε ήδη να το έχει κάνει ως καθήκον εδώ και δεκαετίες, γιατί η προσφυγιά του '22 και η Αριστερά είναι δύο αλληλένδετες δυνάμεις στην νεότερη ελληνική Ιστορία. Δεν θα υπήρχε Αριστερά στο τέλος της δεκαετίας του '20 και στην Εθνική Αντίσταση χωρίς την προσφυγιά του '22, σε αυτήν την έκταση τουλάχιστον», όπως σημείωσε.

...Ο κ. Αγτζίδης αναφέρθηκε στην εμπειρία του από την περιοδεία των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ειδικά στην βόρεια Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «προσωπικά δεν συνάντησα την παραμικρή αντίδραση».

....Υπάρχει, κατά τον ίδιο, «κόσμος που διακατέχεται από μία ανησυχία, λόγω του ότι η περιοχή είναι η ελληνική Μακεδονία, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την υστερία και το ακραίο πνεύμα που ανέδειξαν τα ΜΜΕ για την προβολή των αντιδράσεων». Εκτίμησε παράλληλα ότι «όσο προχωράει ο χρόνος και βλέπουν τα θετικά αποτελέσματα της Συμφωνίας των Πρεσπών, η ανησυχία υποχωρεί και ό,τι χάθηκε θα κερδηθεί».

..(Η.Β.)

Σχόλια:

Powered by Web Agency