Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019 06:34:18 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: 935ζην | τεχνες & πολιτισμος | τεχνες | Άγονη Γραμμή - Ένα αρχαιολογικό ταξίδι στο Καστελλόριζο, στη Σύμη, στη Χάλκη, στην Τήλο και τη Νίσυρο

Άγονη Γραμμή - Ένα αρχαιολογικό ταξίδι στο Καστελλόριζο, στη Σύμη, στη Χάλκη, στην Τήλο και τη Νίσυρο

arhaiologiko taxidi_agoni_grammi_2256353_bΤο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει μια σειρά αρχαιολογικών εκθέσεων με ονομασία Άγονη Γραμμή σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Περιλαμβάνει κυρίως όλα τα απομακρυσμένα, δυσπρόσιτα, μικρά ή μεσαίου μεγέθους νησιά του Αιγαίου Αρχιπελάγους.

Την επιμέλεια των εκθέσεων έχουν αναλάβει ο Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης και ο αρχαιολόγος και επιμελητής του Μουσείου, Γιώργος Τασούλας.Οι εκθέσεις αυτές θα παρουσιάζονται κάθε δύο ή τρία χρόνια σε συγκεκριμένες ενότητες από ένα, δύο, τρία ή και περισσότερα νησιά ή περιοχές με κριτήρια γεωγραφικής ενότητας ή εγγύτητας και, φυσικά, αναλόγως του εύρους του αρχαιολογικού τους πλούτου.

Λίγα λόγια για την πρώτη έκθεση της σειράς:

Η πρώτη έκθεση ξεκινά από το πιο απομακρυσμένο νότιο ανατολικό άκρο της ελληνικής επικράτειας, το Καστελλόριζο και τη Ρω και προχωρεί μέχρι να φθάσει στην αγκαλιά της θάλασσας ανάμεσα στη Ρόδο και την Κω, περιλαμβάνοντας τη Σύμη, τη Χάλκη, την Τήλο και τη Νίσυρο, και άλλες μικρότερες νησίδες, πολλές από τις οποίες έχουν τις αρχές τους στον μύθο και η ιστορία τους είναι πανάρχαιη αλλά εν πολλοίς άγνωστη. Στην έκθεση παρουσιάζονται 390 αντικείμενα από τα νησιά αυτά.

Η έκθεση ξεκινά από την παρουσίαση των γεωγραφικών, γεωλογικών, γεωφυσικών και άλλων στοιχείων τους (μέγεθος, σχήμα, βουνά, λιμάνια, όρμοι κ.λπ.) και προχωρεί στην παρουσίαση της μυθολογίας και της ιστορίας τους με μία πλειάδα από ακίνητα (αρχιτεκτονικά) και άλλα κινητά δημιουργήματα (αγάλματα, ανάγλυφα, αγγεία, όπλα, εργαλεία, κοσμήματα κ.λπ.) καταδεικνύοντας έτσι την ανθρώπινη παρουσία επάνω τους, τις κοινωνίες των ανθρώπων, τις ασχολίες, τα ενδιαφέροντα, τις πίστεις, τις δοξασίες, τα ήθη και έθιμά τους. Έτσι καταδεικνύεται ο πλούτος και οι περίοδοι ακμής αλλά και παρακμής τους, η έντονη παρουσία ή η σιωπή τους κατά τις διάφορες χρονικές περιόδους. Πέραν των αρχαίων αντικειμένων, των επιτοίχιων κειμένων και των λεζαντών, υπάρχουν χάρτες, εικόνες, φωτογραφίες και μικρά video films με την εκάστοτε περιοχή, καθώς και χρονοπίνακες με τις κορυφώσεις ανάπτυξης εκάστου νησιού. Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, που αποτελεί ένα "μουσείο" εις το εσαεί για τα μικρά αυτά νησιά, ορισμένα από τα οποία δεν διαθέτουν ακόμα μουσεία ή συλλογές. Καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης, θα υπάρχει σχετικό microsite με πληροφορίες για την έκθεση και δυνατότητα επικοινωνίας (blog).

Η κοινωνία των νησιών σήμερα Πέραν της επιστημονικής μελέτης και παρουσίασης των αρχαιολογικών ευρημάτων των περιοχών της Άγονης Γραμμής, στην έκθεση καταγράφονται σε μικρά videos-ντοκουμέντα και οι καθημερινές δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των απομακρυσμένων αυτών περιοχών, όπως η λειψυδρία, η φαρμακευτική περίθαλψη, η συγκοινωνιακή σύνδεση, κ.ά.

Εκπαιδευτικά προγράμματα Επιπλέον, σχεδιάζονται εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες για τα σχολεία της Άγονης Γραμμής, καθώς βεβαίως και επισκέψεις σχολείων από την Αθήνα -και την ευρύτερη περιοχή της- στην έκθεση. Τα παιδιά των διαφορετικών περιοχών μέσα από την ενότητα 'Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα' θα έχουν τη δυνατότητα να 'συνομιλήσουν' και να αναπτύξουν ένα διάλογο μεταξύ τους, αναρτώντας τις δημιουργικές τους εργασίες (videos – εικόνες – κείμενα), έπειτα σχολιάζοντας, και φυσικά, ανταλλάσοντας ιδέες και εμπειρίες.

Επόμενες ενότητες νησιών

Οι πύλες από και προς το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο: Κάρπαθος – Κάσος
Αγαθονήσι – Φαρμακονήσι – Λειψοί, κ.λπ.
Ψέριμος – Κάλυμνος – Λέρος
Ψαρά – Άγιος Ευστράτιος – Οινούσσες
Αμοργός – Αστυπάλια
Δονούσα – Ηρακλειά – Κουφονήσια και άλλες μικρές Κυκλάδες
Άλλα κυκλαδονήσια κ.λπ.

Σημείωση: Η παραπάνω διαίρεση είναι σε κάθε περίπτωση προσωρινή όπως και η σειρά παρουσίασης.

Διάρκεια: 9 Δεκεμβρίου έως 23 Απριλίου 2012

Πληροφορίες σχετικά με τα εισιτήρια και κρατήσεις και ώρες λειτουργίας στο agoni-grammi.gr

Σχόλια:

Powered by Web Agency