Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019 01:40:19 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: 935ζην | τεχνες & πολιτισμος | μουσικη | Μελωδίες και ύμνοι του Πάσχα στο Μέγαρο Μουσικής.

Μελωδίες και ύμνοι του Πάσχα στο Μέγαρο Μουσικής.

MEGARO.MOYSIKHSΤο Αdagio, ο καθιερωμένος πλέον Κύκλος πασχαλινών εκδηλώσεων του Μεγάρου για το Θείο Πάθος, πραγματοποιεί ένα τριήμερο κατανυκτικό οδοιπορικό από την εποχή του Μπαρόκ ως τις μέρες μας...Οι συναυλίες έχουν προγραμματιστεί για Σάββατο του Λαζάρου 8 Απριλίου, Κυριακή των Βαΐων και Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου.

...Σε αυτή τη μουσική διαδρομή στα μονοπάτια του Θείου Δράματος, οι θεατές/ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν συνθέσεις σύγχρονων δημιουργών όπως του Χένρυκ Γκουρέτσκι και του Άρβο Παιρτ, αλλά και να απολαύσουν αριστουργήματα της δυτικής θρησκευτικής εργογραφίας, ερμηνευμένα από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

...Συμφωνία των Θρήνων...

...H documenta συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Στις 8 Απριλίου παρουσιάζεται ένα πρότζεκτ των καλλιτεχνών της documenta 14, Ross Birrell και David Harding, το οποίο βασίζεται στο έργο του Henryk Gόrecki, Symphony No. 3: Opus 36 από την Ορχήστρα Σύρων Εκπατρισμένων SEPO.

...Η Συμφωνία των Θρήνων, όπως είναι ευρύτερα γνωστό το έργο του πολωνού συνθέτη, είναι ένας συγκινητικός θρήνος για ορχήστρα και σοπράνο, σε τρεις πράξεις, η καθεμιά από τις οποίες επικεντρώνει στο αίσθημα της απελπισίας, του χωρισμού και της απώλειας που βιώνει γονιός και παιδί ως αποτέλεσμα του πολέμου.

Tη συναυλία ανοίγει το έργο Fugue των Birrell και Μoraly, ένα «τετράστιχο» για σόλο βιολί, βασισμένο στο ποίημα Φούγκα του Θανάτου του Paul Celan.

...Κατά Ιωάννην Πάθη...

...Την Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου στις 20:30, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, οι φιλόμουσοι θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να ακούσουν την πολυβραβευμένη Χορωδία και το Σύνολο Μπαλτάζαρ-Νώυμαν [Balthasar Neumann Choir and Ensemble], υπό τον διάσημο μαέστρο και ιδρυτή τους Τόμας Χένγκελμπροκ, σε ένα μνημειώδες έργο της εκκλησιαστικής μουσικής: στα «Κατά Ιωάννην Πάθη» (β΄ εκδοχή, 1725) του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

Η παρουσίαση του αριστουργηματικού ορατόριου του μεγάλου κάντορα της Λιψίας συνοδεύεται από ελληνικούς υπέρτιτλους.

Tα μέρη του Ευαγγελιστή αποδίδει ο τενόρος Ντάνιελ Μπέλε [Daniel Behle], ενώ του Ιησού ο βαρύτονος Μάρκους Μπούττερ [Markus Butter].

Ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ παρουσίασε τα «Κατά Ιωάννην Πάθη» στην εσπερινή λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής 7 Απριλίου 1724, στον ναό του Αγίου Νικολάου στη Λιψία, όπου υπηρετούσε ήδη ως κάντορας. Στη συνέχεια, ο σπουδαίος γερμανός συνθέτης αναθεώρησε την αρχική παρτιτούρα του προσθαφαιρώντας μέρη.

Η δεύτερη εκδοχή του 1725, που παρουσιάζεται στη συναυλία της 9ης Απριλίου, περιλαμβάνει τρεις επιπλέον άριες σε σχέση με την πρώτη εκδοχή, ενώ τα χορωδιακά της αρχής και του τέλους έχουν αντικατασταθεί από μέρη που ο Μπαχ ξαναχρησιμοποίησε σε άλλα του έργα.

Το ορατόριο αποτελείται από ρετσιτατίβα και χορωδιακά που αφηγούνται τα Πάθη του Χριστού ακολουθώντας το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, από άριες που σχολιάζουν το Θείο Δράμα και από κοράλ βασισμένα σε κείμενα και ύμνους που συνήθιζε να ψάλλει το εκκλησίασμα, την εποχή του Μπαχ. Το λιμπρέτο είναι στα γερμανικά και βασίζεται σε συρραφή διαφορετικών ποιημάτων για τα Πάθη.

...Αφιέρωμα στον Arvo Pärt...

...Οι τριήμερες εκδηλώσεις του φετινού Αdagio, του ετήσιου Κύκλου εκδηλώσεων του Μεγάρου για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα κορυφώνονται τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου στις 8:30 το βράδυ, με το Αφιέρωμα στον Άρβο Παιρτ, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

...Μινιμαλιστής δημιουργός από τους σπουδαιότερους της εποχής μας, ο Εσθονός Παιρτ έχει συνθέσει πλήθος έργων θρησκευτικής αλλά και κοσμικής μουσικής που παίζονται συχνά σε συναυλιακούς χώρους σε όλο τον κόσμο. Από την πλούσια εργογραφία του επιλέχθηκαν, για το πρόγραμμα της συναυλίας της Μεγάλης Δευτέρας στο Μέγαρο, οι συνθέσεις του «Mozart-Adagio», «Spiegel im Spiegel», «Summa», «My Heart 's in the Highlands», «Fratres» και «Stabat Mater». Τα σολιστικά φωνητικά μέρη των έργων ερμηνεύουν η σοπράνο Άρτεμις Μπόγρη, ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης και ο τενόρος Βασίλης Καβάγιας.

...Μαζί τους, το Εrgon Ensemble. Διευθύνει ο μαέστρος Νίκος Τσούχλος. Συμμετέχουν οι σολίστ: Κώστας Παναγιωτίδης και Μόρφω Παπαδημητρίου (βιολί), Αγγέλα Γιαννάκη (βιόλα), Δημήτρης Τραυλός (τσέλο) και Χρήστος Σακελλαρίδης (πιάνο). Συμπράττει η οργανίστα Ελένη Κεβεντζίδου...(Α.Χ.)

Τα έργα «My Heart 's in the Highlands» και «Stabat Mater» παρουσιάζονται με ελληνικούς υπέρτιτλους

Σχόλια:

Powered by Web Agency