Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 05:10:46 AM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: 935ζην | τεχνες & πολιτισμος | θεατρο & χορος | «Η δύναμη της θεατρικής τρέλας» στο Μέγαρο Μουσικής.

«Η δύναμη της θεατρικής τρέλας» στο Μέγαρο Μουσικής.

MEGARO.THEATROΤο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει την παράσταση του Γιαν Φαμπρ «Η δύναμη της θεατρικής τρέλας» στην αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας στις 14 και 15 Νοεμβρίου. Ένα έργο για πέντε γυναίκες και δέκα άντρες, καθώς και έναν λυρικό τραγουδιστή...

...Η παράσταση απευθύνεται σε ενήλικες. Δεν συνιστάται για ηλικίες κάτω των 16 ετών.

«Η δύναμη της θεατρικής τρέλας» είναι μια παράσταση ιστορική: Όχι μόνο όσον αφορά τη θέση της στο συνολικό έργο του Φαμπρ (είναι το πρώτο έργο που τον καθιέρωσε διεθνώς) αλλά επίσης γιατί ορίζει το απώτατο σημείο όπου έφτασε η οικονομία της ψευδαίσθησης πριν αυτή να ξεπεραστεί.

...Σαν κομβικό σημείο στην ιστορία της θεατρικής ψευδαίσθησης ο Φαμπρ επιλέγει τη μεγαλύτερη δημιουργία του Βάγκνερ, «Το δαχτυλίδι των Νίμπελουνγκ», εφόσον ο Βάγκνερ είναι εκείνος που μεταμόρφωσε την όπερα σε Gesamtkunstwerk αλλά και γιατί ήταν ο πρώτος που έσβησε τα φώτα μέσα στην αίθουσα μετατρέποντας έτσι ένα λαϊκό μέσον διασκέδασης σε προϊόν αυτόνομης αισθητικής...Παράλληλα, μέσα στο έργο ο Φαμπρ αναβιώνει το παραμύθι του Άντερσεν «Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά».

...Δημιουργεί το δικό του Gesamtkunstwerk, μια σύνθεση διαφορετικών μεταξύ τους στοιχείων (εκλεκτικισμός), όπου κυριαρχεί ο στόμφος, η έμφαση και ο μανιερισμός, ενώ την ίδια στιγμή όλος αυτός ο στόμφος διακόπτεται και διαλύεται από μια αίσθηση ρεαλισμού.

...Μέσα από το ανατρεπτικό έργο του Γιαν Φαμπρ αναδύεται τελικά η δύναμη ενός εντελώς καινούργιου, σύγχρονου θεάτρου: πέρα από τον Βάγκνερ - πέρα από όλους τους ανανεωτές που είναι «παρόντες» καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, από τον Μπεζάρ στον Μπρουκ, από τους Μάμπου Μάινς στον Μύλλερ.

...Το θεατρικό διαρκεί περίπου 4 ώρες και 20 λεπτά. Δεν έχει διάλειμμα, ωστόσο οι θεατές μπορούν κατά τη διάρκεια της παράστασης να βγαίνουν από την αίθουσα και να επιστρέφουν. Το μπαρ θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου.

***Αναβίωση της πρώτης παραγωγής του 1984:
(Ιδέα, κείμενα, σκηνοθεσία, σκηνικά, φωτισμοί: Jan Fabre)
Μουσική: Wim Mertens
Κοστούμια (1984): Pol Engels
Κοστούμια (2012): Katarzyna Mielczarek
Troubleyn  Ensemble/Jan Fabre
Με τη συνεργασία της ιστορικού τέχνης Κατερίνας Κοσκινά

Ημέρα & Ώρα: Τετάρτη 14 & Πέμπτη 15 Νοεμβρίου στις 20.00

***Τιμές εισιτηρίων: Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: 6€  Πολύτεκνοι, 65+: 10€  Ζώνη Β: 16€  Ζώνη Α: 25€

***Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών...
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 7282 333

Σχόλια:

Powered by Web Agency