Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 05:16:49 AM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: 935ζην | τεχνες & πολιτισμος | βιβλια & λογοτεχνια | Εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη .

Εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη .

KAZANTZAKHS«...Σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς όχι μόνο για τον τόπο μας αλλά για την Ευρώπη για τον κόσμο ολόκληρο αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από το Νίκο Καζαντζάκη είναι το αδάμαστο πνεύμα του. Το πνεύμα που υπερασπίστηκε την ελευθερία. Και το πνεύμα που αναζήτησε διαρκώς την αλήθεια. Αυτές οι δύο έννοιες, αυτοί οι δύο αγώνες ταιριάζουν πολύ περισσότερο σήμερα, ακόμα και από την εποχή του Καζαντζάκη, στον άνθρωπο. Στον άνθρωπο που δοκιμάζεται. Φαντάζομαι ότι όλοι πρέπει να ξαναγυρίσουμε πάλι σε αυτά που είχε πει. Να τα σκεφθούμε με το σημερινό μάτι. Για να καταλάβουμε πώς ο Καζαντζάκης παραμένει επίκαιρος», τόνισε σήμερα από το Ηράκλειο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που επισκέπτεται την Ανατολική Κρήτη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργανώνει η Ελληνική Πολιτεία, η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και τοπικοί φορείς για την συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη και την ανακήρυξη του 2017 ως έτους Νίκου Καζαντζάκη..

...Ο κ Παυλόπουλος επισκέφθηκε το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στο χωριό Μυρτιά του δήμου Αρχανών - Αστερουσίων και ξεναγήθηκε στους χώρους του.

...Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λίγο μετά την άφιξη του στο Ηράκλειο κατέθεσε στέφανο στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη στο λόφο « Μαρτινέγκο» όπου και τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση.

«...Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη για μας τους Έλληνες, για την Ευρώπη για τον κόσμο ολόκληρο, πρέπει να διαβάζεται και να εμπνέει ταυτοχρόνως σαν ένα σήμα κινδύνου αλλά και σαν ένας δείκτης πορείας», τόνισε το μεσημέρι σε ομιλία του στο χωριό Μυρτιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

«...Στα ταραγμένα νερά της εποχής μας που αν δεν προσέξομε θα γίνουν τυφώνας για την ανθρωπότητα το έργο του Καζαντζάκη παραμένει πάντα επίκαιρο και πρέπει να μας εμπνέει σαν εγερτήριο σάλπισμα σαν ήχος εναντίον των συνειδήσεων που συνηθίζουν να εφησυχάζουν», τόνισε ο ΠτΔ.

...Στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος στο έργο του Καζαντζάκη επεσήμανε ότι όποιος το ξέρει δεν χρειάζεται να δει πολλά, και χαρακτήρισε το συγγραφέα ασυμβίβαστο πνεύμα που πάντα αναζητούσε την αλήθεια και υπερασπίστηκε την ελευθερία.

«...Ο Νίκος Καζαντζάκης υπήρξε πάντα ο εαυτός του επηρεάστηκε από άλλους αλλά ανέδειξε αυτό που ο ίδιος ήθελε ως πρότυπο για τον κόσμο, για τον άνθρωπο».

...Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του Μουσείου Καζαντζακη δώρισε μια αναμνηστική πλακέτα με τη μορφή του Καζαντζάκη και ένα αντίγραφο από το ποιητικό του έργο « Οδύσσεια».

...Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καλωσόρισε στην Κρήτη ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ο Νίκος Καζαντζάκης υπήρξε μεγάλη προσωπικότητα με πολυσήμαντο έργο και 60 χρόνια μετά το θάνατο του παραμένει πάντα επίκαιρος.

...Στο έργο και την προσφορά του Νίκου Καζαντζάκη αναφέρθηκε σε ομιλία του ο ομότιμος καθηγητής γλωσσολογίας Νίκος Χαραλαμπάκης λέγοντας ότι έδειξε ότι πρέπει να επικρατήσει η γλώσσα του λαού...(Α.Χ., ΑΠΕ)

Σχόλια:

Powered by Web Agency