Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019 07:22:39 AM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: 935ζην | πλανητης γη | τεχνολογια | Έκθεση με καινοτόμες ιδέες και θετικά μηνύματα για την Ελλάδα.

Έκθεση με καινοτόμες ιδέες και θετικά μηνύματα για την Ελλάδα.

GRAFEIO COMPUTERSΜέσα από την πολυποίκιλη δημιουργικότητά τους και την ανάδειξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής σκέψης- πρακτικής θέλησαν να καταδείξουν το πείσμα, τη φαντασία και την καινοτομία της «άλλης Ελλάδας», εντός και εκτός συνόρων...Από τις Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν το δικό τους θετικό μήνυμα για τις αντοχές και τη δύναμη μιας πατρίδας που με τους δικούς της ανθρώπους βγαίνει στο ξέφωτο...

...Δεκάδες Έλληνες νέοι αρχιτέκτονες που ζουν και εργάζονται, αλλά και αρκετοί που σπουδάζουν στη Νέα Υόρκη, ίδρυσαν το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής Νέας Υόρκης (σ.σ.: στα αγγλικά έχει τα αρχικά GIANY) και παρουσίασαν την πρώτη τους έκθεση στον χώρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, στο Μανχάταν.

...Στην τελετή των εγκαινίων, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ (τοπική ώρα), εκτός από τα μέλη του Ινστιτούτου, παρέστησαν ακαδημαϊκοί, αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και πολλοί μη ελληνικής καταγωγής, καθώς και εκπρόσωποι ελληνοαμερικανικών φορέων.

...Καινοτόμες προσεγγίσεις, πολύφωνα σχέδια, εκπληκτικά παιχνίδια χρωμάτων και γεωμετρικών σχημάτων, αχαλίνωτες εκφράσεις στο φως και στην αρχιτεκτονική ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των έργων, στα οποία η ελληνική επιρροή ήταν έντονη και δεσπόζουσα.

«...Ο στόχος είναι να παρουσιαστεί η δουλειά νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων και να αναπτυχθεί ένας διάλογος σε θέματα πολιτισμού, νέων ιδεών και δραστηριοτήτων μεταξύ συναδέλφων σε Ελλάδα και Νέα Υόρκη, γιατί νομίζω υπάρχει ανάγκη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δήμητρα Τσαχρέλια, από τα ιδρυτικά μέλη του Ινστιτούτου, επισημαίνοντας ότι «από τη μια ανταλλάζουμε και μοιραζόμαστε σκέψεις και συγκινήσεις και από την άλλη δείχνουμε κατ' αυτό τον τρόπο ότι εμείς είμαστε εδώ και δεν ξεχνάμε από πού ερχόμαστε».

...Επίσης, εξέφρασε τη χαρά της για την «τόσο μεγάλη συμμετοχή» και για το γεγονός ότι τους παραχωρήθηκε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας για τη διοργάνωση της έκθεσης, που, «πέρα από τη συμβολισμό του χώρου, το Ινστιτούτο μας έχει πια ένα σημείο αναφοράς σ' αυτή την πόλη», όπως είπε.

...Στη συνέχεια, ανέφερε ότι στην έκθεση συμμετέχουν 34 Έλληνες νέοι αρχιτέκτονες που ζουν και εργάζονται σε εταιρείες στη Νέα Υόρκη και ορισμένοι διδάσκουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια.

...Η δίδυμη αδελφή της, επίσης αρχιτέκτονας και ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου, Ειρήνη Τσαχρέλια, πρόσθεσε ότι στα σχέδια διακρίνονται «πολλαπλά επίπεδα αρχιτεκτονικών διαστάσεων» και υπάρχουν «πολλές πρωτότυπες ιδέες».

...Ο Φωτεινός Σούλος, ο οποίος κατάγεται από το Μαρούσι και είναι απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πάτρας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και τα τελευταία πέντε χρόνια εργάζεται στη Νέα Υόρκη, τόνισε: «Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε με αγάπη για την αρχιτεκτονική και την κοινή μας κληρονομιά. Οι αρχιτέκτονες ξοδεύουν πολλές ώρες πάνω στα σχέδια και έτσι δένονται μεταξύ τους. Βέβαια, υπάρχει και η κρίση στην πατρίδα μας που μας έφερε ακόμα πιο κοντά και είπαμε να δημιουργήσουμε αυτό τον φορέα για να μην χαθούμε...» ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει: «Είμαστε σε διαρκή επαφή με φίλους και συναδέλφους μας στην Ελλάδα και ξέρουμε ότι και εκεί γίνονται αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα».

...Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Ηλιόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ: «Η παρουσία τόσο πολλών νέων, ταλαντούχων παιδιών, εδώ στο Γενικό Προξενείο, αποτέλεσε έκπληξη και για μας. Βλέπουμε το φοβερό ταλέντο που έχει η Ελλάδα σε τέτοια μορφή και έκταση».

...Ο κ. Ηλιόπουλος επισήμανε ότι «με τα έργα τους, με τις ιδέες τους και τη δημιουργικότητά τους, οι νέοι Έλληνες αρχιτέκτονες δείχνουν σ' αυτή την πόλη πως είμαστε μια ζωντανή κοινότητα. Η Ελλάδα έχει ένα απίστευτο παραγωγικό δυναμικό, με κέφι για δουλειά και για ανταγωνισμό. Είναι άδικο να τους χάνουμε και να τους κερδίζουν άλλοι. Γι' αυτό, έχει μεγάλη σημασία να βρίσκουμε τρόπους να τους κρατάμε κοντά, σε συνεχή επαφή με την Ελλάδα».

...Πίσω από την ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής Νέας Υόρκης και τη διοργάνωση της έκθεσης κρύβεται και μια ενδιαφέρουσα ανθρώπινη ιστορία. Οι δίδυμες αδελφές, Δήμητρα και Ειρήνη Τσαχρέλια, είχαν προβληθεί από τα ΜΜΕ στην Ελλάδα όταν το 2000 κατατάχτηκαν πρώτες στις πανελλαδικές εξετάσεις και εισήχθησαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, με την υψηλότερη βαθμολογία και αποφοίτησαν με άριστα, όπως και στη συνέχεια από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, αποκτώντας με διακρίσεις μεταπτυχιακό πτυχίο στον κλάδο της αρχιτεκτονικής. Από το 2008, εργάζονται στην αμερικανική μεγαλούπολη και δημιουργούν μαζί και χωριστά, αλλά όπως υπογράμμισαν, «αλληλοσυμπληρώνονται».

...Η μητέρα τους, Ντίνα Γερολυμάτου (εκπαιδευτικός από την Πάτρα), πέρα από την περηφάνια της για τις σπουδές, το έργο και τις επιτυχίες των διδύμων θυγατέρων της εξέφρασε τον θαυμασμό της «για όλα αυτά τα νέα ταλαντούχα παιδιά, που με τιμιότητα και σκληρή εργασία, προβάλλουν την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη...»...(Γ.Τ., ΑΠΕ)

Σχόλια:

Powered by Web Agency