Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 09:00:14 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: 935ζην | πλανητης γη | ερευνες | Στην Κρήτη τα παλαιότερα ίχνη ανθρώπου.

Στην Κρήτη τα παλαιότερα ίχνη ανθρώπου.

ARKADIA.SKELETOSΜία σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη δημοσιεύθηκε χθες από περιοδικό του οίκου Elsevier, στο οποίο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μελέτης απολιθωμένων ευρημάτων από την περιοχή του Καστελίου στα Χανιά.

...Τα επιστημονικά αυτά συμπεράσματα θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά, διότι θέτουν υπό αμφισβήτηση την επικρατούσα θεώρηση για την πορεία εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.

...Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τα ίχνη δίποδης βάδισης που είχαν βρεθεί τυχαία το 2002 από τον Πολωνό Παλαιοντολόγο Gerard Gierlinski άρχισαν να μελετούνται συστηματικά από τον μαθητή του Grzegorz Niedzwiedzki το 2010 οπότε και διαπιστώθηκε ότι μάλλον ανήκουν σε πρόγονο του ανθρώπου.

...Η πολυεθνική ερευνητική ομάδα που συστάθηκε στη συνέχεια από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα της Σουηδίας μελέτησε τα ίχνη και πιστοποίησε ότι πρόκειται για δίποδη βάδιση κάποιου άγνωστου προγονικού είδους του ανθρώπου που δημιουργήθηκε πριν από 5,7 εκατομμύρια χρόνια, γεγονός που τα κατατάσσει ως τα παλιότερα που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.

...Έτσι αμφισβητείται η θεωρία ότι το ανθρώπινο είδος εμφανίστηκε και εξελίχθηκε στην Αφρική πριν από 6 περίπου εκατομμύρια χρόνια και πολύ αργότερα εξαπλώθηκε στις άλλες ηπείρους.

...Τα δεδομένα από το Καστέλι υποστηρίζονται και από τη σχετικά πρόσφατα τοποθέτηση ίδιας ηλικίας απολιθωμάτων του είδους του Graecopithecus, που βρέθηκαν στη βόρεια Ελλάδα και Βουλγαρία, στα προγονικά είδη του ανθρώπου και όχι των πιθήκων όπως πιστεύαμε παλιά.

Στη διεθνή ερευνητική ομάδα συμμετείχαν από την Ελλάδα δύο επιστήμονες ο έφορος Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας κ. Αθανάσιος Αθανάσιου και ο υπεύθυνος Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κος Χαράλαμπος Φασουλάς.

   (Α.Χ., πηγή: cretapost)

Σχόλια:

Powered by Web Agency