Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019 02:05:06 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: 935ζην | πλανητης γη | ερευνες | Ο παγκόσμιος χάρτης με όλα τα μέρη που δεν έχουν… δρόμους.

Ο παγκόσμιος χάρτης με όλα τα μέρη που δεν έχουν… δρόμους.

XARTHS copyΣυνήθως χρησιμοποιούμε χάρτες για αν βρούμε τον δρόμο μας. Υπάρχει όμως κι ένας χάρτης διαφορετικός, που όχι μόνο δεν μας δείχνει τον δρόμο αλλά αντιθέτως μας δείχνει τις περιοχές της γης που δεν υπάρχουν δρόμοι...Μικροί και μεγάλοι δρόμοι, με χώμα, τσιμέντο ή άσφαλτο, αυλακώνουν πια όλο τον πλανήτη. Μια νέα διεθνής επιστημονική ομάδα δημιούργησε όμως τον πρώτο παγκόσμιο χάρτη των περιοχών της Γης που δεν έχουν καθόλου δρόμους...

...Ερευνητές από έξι χώρες, με επικεφαλής τον Πιέρ Ίμπις του γερμανικού Πανεπιστημίου Εμπερβάλντε, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», μελέτησαν στοιχεία από βάσεις δεδομένων, που αφορούσαν συνολικά 36 εκατ. χιλιόμετρα δρόμων.

...Τι στα αλήθεια μας δείχνει ένας τέτοιος χάρτης όμως;

...Ο χάρτης αποκαλύπτει ότι αν και οι περιοχές χωρίς δρόμους αποτελούν περίπου το 80% της ξηράς στον πλανήτη μας, είναι κατακερματισμένες σε περίπου 600.000 κομμάτια γης. Πάνω από τις μισές αυτές περιοχές έχουν έκταση μικρότερη του ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, το 80% είναι μικρότερες των πέντε τετραγωνικών χιλιομέτρων και μόνο το 7% έχουν έκταση μεγαλύτερη από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

...Η μελέτη εκτιμά ότι περίπου το ένα τρίτο των περιοχών χωρίς δρόμους έχουν χαμηλή βιοποικιλότητα και οικοσυστήματα μικρής αντοχής. Πολλές από αυτές τις περιοχές, που είναι σχεδόν παρθένες λόγω της δύσκολης πρόσβασης, δεν προστατεύονται σωστά και κινδυνεύουν περισσότερο στο μέλλον.

...Και ποιό είναι το συμπέρασμα των επιστημόνων;

...Οι ερευνητές που σχεδίασαν τον χάρτη επισημαίνουν ότι οι δρόμοι κατακερματίζουν όλο και πιο πολύ το φυσικό περιβάλλον, διευκολύνοντας την αποψίλωση των δασικών εκτάσεων, τη ρύπανση από χημικά και θορύβους, τις πυρκαγιές, την εξαφάνιση των άγριων ζώων κ.α.

...Η έρευνα δείχνει ότι όπου ανοίγει ένας νέος δρόμος σε μια περιοχή προηγουμένως απρόσιτη, το ανθρώπινο «αποτύπωμα» εκτείνεται σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το δρόμο.

...Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έρευνα συμμετείχε και μία Ελληνίδα επιστήμονας. Πρόκειται για τη Βασιλική Κατή, επίκουρη καθηγήτρια Διατήρησης & Διαχείρισης της Βιοποικιλότητας του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο...(Α.Δ.)

Σχόλια:

Powered by Web Agency