Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019 12:52:23 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: 935ζην | πλανητης γη | επιστημη | Επιτυχής η προσεδάφιση του Insight στον Άρη !

Επιτυχής η προσεδάφιση του Insight στον Άρη !

ARHS.ROMPOTΕνα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά επιτεύματα στην ιστορ'ια της ανθρωπότητας είναι γεγονός !

...Έπειτα από ένα διαπλανητικό ταξίδι διάρκειας σχεδόν επτά μηνών, το διαστημικό επιστημονικό σκάφος InSight της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας προσεδαφίστηκε στον Άρη, έχοντας διασχίσει με επιτυχία την ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη, επιβεβαίωσε η NASA, από το κέντρο της στην Πασαντίνα στην Καλιφόρνια.

Μάλιστα το InSight έστειλε την πρώτη του φωτογραφία από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

"Προσεδάφιση επιβεβαιώθηκε!" ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι. Οι μηχανικοί και επιστήμονες της NASA ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και επιφωνήματα χαράς.

Σκοπός του InSight είναι να μελετήσει το εσωτερικό του και τους σεισμούς του Άρη.

...Πρόκειται για την πρώτη προσεδάφιση της NASA από το 2012 ((τότε είχε στείλει το ρομποτικό όχημα "Curiosity") και η πρώτη φορά που θα μελετηθεί από ένα ρομποτικό γεωλογικό εργαστήριο το εσωτερικό, η σύνθεση και ειδικότερα η τεκτονική δραστηριότητα όχι μόνο του Άρη, αλλά και οποιουδήποτε άλλου πλανήτη πέρα από τη Γη.

Το εγχείρημα ισοδυναμεί με πραγματικό άθλο για την ανθρωπότητα από τη NASA, η οποία μεταδίδει ζωντανά από τον Άρη την προσεδάφιση του διαστημόπλοιου Insight!

...Είναι η πρώτη διαδικτυακή μετάδοση διαστημικής αποστολής, 40 χρόνια μετά την τηλεοπτική μετάδοση της προσελήνωσης του "Απόλλων 11" και την ιστορική φράση του Νίλ Άρμστρονγκ "Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο για την ανθρωπότητα...".

...Είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ζωντανή σύνδεση με τον "Κόκκινο Πλανήτη" και άπαντες, μέσω της διαδικτυακής τεχνολογίας, έχουν τη δυνατότητα να δουν την πραγματική εικόνα ενός πλανήτη, ενδεχομένως της επόμενης ανθρώπινης αποικίας στο Διάστημα.

Πρόκειται για την πρώτη προσεδάφιση της NASA από το 2012 .
...Για τους επιστήμονες η συγκεκριμένη αποστολή είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού είναι είναι η πρώτη φορά που θα μελετηθεί από ένα ρομποτικό γεωλογικό εργαστήριο το εσωτερικό, η σύνθεση και ειδικότερα η τεκτονική δραστηριότητα όχι μόνο του Κόκκινου Πλανήτη, αλλά και οποιουδήποτε άλλου πλανήτη πέρα από τη Γη.

Απόλυτα δικαιολογημένοι, λοιπόν, οι πανηγυρισμοί και τα χαμόγελα στο κέντρο της NASA.

Ο ανιχνευτής της NASA, λίγο μετά την προσγείωσή του και αφού καταλαγιάσει η σκόνη που σήκωσε, θα ανοίξει δύο ηλιακά πάνελ. Στην συνέχεια, για το επόμενο διήμερο θα πραγματοποιεί ελέγχους στα συστήματά του και θα στέλνει φωτογραφίες του πεδίου όπου προεσεδαφίστηκε.

Τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν, το InSight θα λαμβάνει δεδομένα από το περιβάλλον του, θα πραγματοποιεί μετρήσεις και θα φωτογραφίζει την περιοχή. Στην συνέχεια, με τους ρομποτικούς του βραχίονες θα τοποθετήσει τρία όργανα στην επιφάνεια του Άρη.

Έναν σεισμογράφο, τοποθετημένο σε προστατευτικό θόλο, ο οποίος θα καταγράφει όλους του σεισμούς του Κόκκινου Πλανήτη, ενώ ένας μετρητής θερμότητας θα καταγράφει τις θερμοκρασίες στο εσωτερικό του πλανήτη.

Το InSight ύψους περίπου ενός μέτρου και βάρους 358 κιλών είναι ένας τρίποδος στατικός γεωφυσικός ανιχνευτής και όχι κινούμενος όπως τα ρόβερ που ήδη υπάρχουν στον "Κόκκινο" Πλανήτη.

Το ταξίδι του στο Διάστημα έχει ξεκινήσει από τις 5 Μαΐου. Ο τελικός προορισμός του είναι μία τεράστια επίπεδη έκταση του πλανήτη Άρη, γνωστή ως "Elysium Planitia", μήκους 130 χλμ. και πλάτους 27 χλμ., γνωστή και ως "το μεγαλύτερο επίπεδο πάρκινγκ στον Άρη".

Από στάσιμη θέση, το InSight θα αρχίσει την χαρτογράφηση της "καρδιάς" του Κόκκινου Πλανήτη μετά από περίπου τρεις μήνες, χρονικό διάστημα απαραίτητο για να δοκιμασθούν και να τεθούν σε λειτουργία τα επιστημονικά του όργανα.

Τα τελευταία στοιχεία της NASA δείχνουν ότι οι αμμοθύελλες που επικρατούσαν στον πλανήτη επί μήνες, έχουν πλέον ηρεμήσει και στην περιοχή προσεδάφισης είναι τα πράγματα ήρεμα.

Η προσεδάφιση ποτέ δεν είναι εύκολη στον Κόκκινη Πλανήτη, όπου μέχρι σήμερα σχεδόν δύο στις τρεις αποστολές έχουν αποτύχει. Η πιο πρόσφατη αποτυχία ήταν του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, το 2016 με το σκάφος "Σκιαπαρέλι" που συνετρίβη λόγω τεχνικού σφάλματος.

Το "InSight" είναι εφοδιασμένο με:

- μία κάψουλα ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες έως 1.500 βαθμούς Κελσίου που αναπτύσσονται κατά τη διάσχιση της αρειανής ατμόσφαιρας λόγω τριβής,

- μ' ένα αλεξίπτωτο που θα ανοίξει σε ύψος 12 χιλιομέτρων από την επιφάνεια. καθώς και

- με μικρούς πυραύλους που τεθούν σε λειτουργία σε ύψος 1.200 μέτρων για να φρενάρουν και να καθοδηγήσουν ομαλά την κάθοδο.

Το κόστος της αποστολής αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια και, από αυτά, σχεδόν για το 20%, έβαλαν το χέρι στην τσέπη οι Ευρωπαίοι.

Το μεγαλύτερο μέρος του InSight κατασκευάσθηκε από την αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Lockheed Martin Space. Ωστόσο, οι αισθητήρες και ο σεισμογράφος του, που θα ανιχνεύουν τις δονήσεις και τα σεισμικά κύματα στο εσωτερικό του, είναι βρετανικής και γαλλικής κατασκευής..(Γ.Τ.)

Σχόλια:

Powered by Web Agency