Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018 04:37:11 AM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: 935ζην | ενθετο | προσωπα | Ευανθία Ρεμπούτσικα, συνέντευξη στο 935news

Ευανθία Ρεμπούτσικα, συνέντευξη στο 935news

Ευρετήριο Άρθρου
Ευανθία Ρεμπούτσικα, συνέντευξη στο 935news
Συνέντευξη Ευανθίας Ρεμπούτσικα στο 935news
Όλες οι Σελίδες

reboutsika_monemvasia05Η Ευανθία Ρεμπούτσικα μιλάει αποκλειστικά στο 935news, πριν την έναρξη της συναυλίας στο Κάστρο, υπό το φως της Πανσελήνου.

935news: Καλωσορίζουμε την Ευανθία Ρεμπούτσικα στη Μονεμβάσια σε μια μαγική βραδιά Πανσελήνου. Θα πάω πίσω, αν και είναι Αύγουστος, θα γυρίσω στο Φεβρουάριο του 2011.

Ευανθία Ρεμπούτσικα: Χειμώνα ε;

Παλλάς, μαγική βραδιά, χωρίς ανάσα ρουφήξαμε κάθε νότα. Είχαμε την τύχη δηλαδή. Πήγαμε μαζί ένα ταξίδι μαζί από την Αθήνα στην Κωνσταντινούπολη όπως και στην «Πολίτικη Κουζίνα» ταξιδέψαμε ξανά. Ξέρετε η μουσική σας έγινε η γέφυρα, ώστε πολύς κόσμος να θελήσει να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη. Τι σημαίνει για σας αυτή η πόλη;

Καταρχάς νομίζω όλα άρχισαν από την πολίτικη κουζίνα, την ταινία Πολίτικη Κουζίνα, (που για μένα ήταν πραγματικά έτσι μια μεγάλη ευκαιρία) , θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, καταρχήν για τη γνωριμία μου με τον Τάσο τον Μπουλμέτη και μετά που μου πρότεινε να γράψω μουσική για την ταινία, και μου πρότεινε τη μουσική να την γράψουμε στην Πόλη. Δηλαδή είχαμε πάει ένα ταξίδι το 2000 στην Πόλη με τον Τάσο και μας γύρισε πάρα πολύ στα μέρη που περπάτησε. Εκεί που γεννήθηκε που πήγε σχολείο κ.τ.λ. κι εκείνο το καιρό εγώ έκανα ένα χρηστικό δίσκο τις "Μικρές Ιστορίες" και μου λεγε το σενάριο που γράφει και μόλις θα το τελείωνε θα μου το έδινε να το διαβάσω και ήθελε να γράψω τη μουσική για τη ταινία αυτή. Ακόμα δεν θυμάμαι αν λεγόταν Πολίτικη κουζίνα (γελάει). Όλα ξεκίνησαν από εκεί, γιατί πραγματικά για μένα ήταν πολύ συγκινητικό το ότι πήγε τόσο καλά αυτή η ταινία ,γιατί μας έδωσε πάρα πολλές χαρές και συγκινήσεις, με έκανε να γνωρίσω τη Πόλη, με έκανε να πάω όχι μόνο να πάνε πάρα πολλοί Ρωμιοί που είχαν αφήσει χρόνια την Πόλη, αλλά και Έλληνες που έχουν και μια μεγαλύτερη σχέση, κάτι που με γέμισε πολύ στη ζωή μου αυτό. Ε και κάτι πάρα πολύ που μου έκανε εντύπωση και μια μέρα πολύ σημαντική ήταν μια βραδιά έτσι, λόγω της Πολίτικης Κουζίνας, που μαζεύτηκαν σε ένα χώρο μεγάλο όλοι οι σύλλογοι των Κωνσταντινουπολιτών δηλαδή έδεσε πράγματα και γεγονότα.

Μάλιστα. Θα υπάρξει και άλλη δουλειά γύρω από το θέμα Κωνσταντινούπολη ή ο άξονας της έμπνευσης σας είναι κάπου αλλού αυτόν τον καιρό;

Κοίταξε δεν είναι πάντα μόνο εκεί. Αγαπώ πάρα πολύ την Πόλη και θα είμαι εκεί γιατί είναι σαν την δεύτερη πατρίδα μου, αλλά υπάρχουν βέβαια και άλλα σχέδια και για άλλα πράγματα εκτός Πόλεως, αλλά μπορώ να σας πω ότι όσο δουλεύω εκεί με ευχαριστεί πάρα πολύ, νομίζω εκεί είναι η μεγαλύτερη χαρά μου και η ευχαρίστηση μου να δουλεύω.

Ξέρετε εμένα έδωσε την αίσθηση αυτή η βραδιά (στο Παλλάς) ότι η μουσική σας είναι μια αγκαλιά, ένας Ιρλανδός αν δεν κάνω λάθος που έπαιζε το κοντραμπάσο

Α ένας Σκοτσέζος

Σκοτσέζος! Ένας Τούρκος με υπέροχη φωνή τη δεύτερη βραδιά, θεώρησα οτι η μουσική σας ήταν μια αγκαλιά που άνοιξε και δέχτηκε όλο τον κόσμο. Ανατολή και δύση έδεσε πολύ ωραία.

- Χαίρομαι πολύ που το λες αυτό, γιατί ήταν έτσι ο σκοπός μας να κάνουμε αυτό δηλαδή να πιάνει από ανατολή σε δύση και δύση σε ανατολή μ' αρέσει αυτό το ταξίδι.

Ένα ωραίο πάντρεμα...

Γενικά μου αρέσουν αυτά τα ταξίδια, μου αρέσει η ανατολή πολύ, αλλά μου αρέσει να πηγαίνω μέσω δύσης και έτσι άρχισα να γράφω και μουσική. Είχα αυτά τα ερεθίσματα γενικά αλλά σιγά σιγά έγινε το κρεσέντο με τη Πολίτικη.

Τι αποτελεί έμπνευση για σας; Τι μπορεί να σας εμπνεύσει να γράψετε ένα έργο;

Για τα πάντα, για τη καθημερινότητα, ακόμα και ιστορίες ανθρώπων, η δικιά μου ιστορία της καθημερινότητας, δεν έχω κάτι, μου αρέσει να ζω, να ζω τα γεγονότα της ζωής μου , να βγαίνουν πράγματα και να βγαίνουν μουσικά για μένα είναι το καλύτερο και νομίζω κάπως έτσι συμβαίνει.

Τα μουσικά σας βιώματα που σας καθόρισαν κιόλας για την μετέπειτα πορεία σας; Τα παιδικά μουσικά σας βιώματα εννοώ, ποια ήταν;

Σίγουρα έπαιξαν ρόλο ιδίως μετά τον κινηματογράφο, γιατί και εγώ έζησα σε ένα κινηματογράφο πολύ μικρή. Πραγματικά τα παιδικά μου χρόνια ήταν μέσα στον κινηματογράφο ή στην καμπίνα του μπαμπά μες την αίθουσα με τους ανθρώπους με τον κόσμο, ήταν και πάρα πολύ κοινωνική ζωή, γιατί ,όταν ζεις σε έναν τέτοιο χώρο γνωρίζεις και πολύ κόσμο και πέρα από τον κινηματογράφο γνωρίζεις και μουσικούς και ηθοποιούς, γιατί έπαιξαν πάρα πολύ, έκαναν συναυλίες, θέατρο παίζανε. Εντάξει, ήταν πολύ γεμάτη η παιδική μου ηλικία από μουσική, τραγούδια και θέατρο, πάρα πολύ γεμάτη. Από την άποψη και ότι με τα άλλα τρία αδέρφια μου ήμασταν πολύ δεμένοι και παίζαμε και μαζί μουσική, όταν ήμασταν μικροί παίζαμε μαζί και κάναμε και συναυλίες από μικρά.

Πάρα πολύ ενδιαφέρον. Η μουσική σας θα έλεγε κανείς ότι τα τελευταία χρόνια κυρίως είναι instrumental δεν εκφράζεται μέσα από κάποια φωνή. Έχετε κατά νου να δημιουργήσετε, μελλοντικά, ένα έργο άμεσα που να εκφραστεί από μια φωνή, έχετε σκεφτεί κάτι τέτοιο;

Κοίταξε έχω γράψει και τραγούδια αρκετά.

Εννοώ τον τελευταίο καιρό.

Τον τελευταίο καιρό πότε; Το '97 έχω βγάλει το "Αστέρι κι ευχή" μέχρι σήμερα έχουν βγει πολλά soundtrack και ορχηστρικά και έχουν πάει πάρα πολύ καλά και πηγαίνουν πολύ καλά. Πριν έκανα κάποια τραγούδια, ας τα πούμε με την Ελένη Ζιώγα, τον Άρη Δαμαράκη, τον Μιχάλη Γκανά, αλλά βγήκαν μέσα από μουσικές γιατί δόθηκαν οι μουσικές μου, γίναν τραγούδια και μουσικές πολλές που έχουν παιχτεί για κάποιες ταινίες, ίσως για την τηλεόραση, δηλαδή όλα αυτά τα τραγούδια ιδίως τα πρώτα βήματα με τον Κότσιρα που κάναμε και με τον Άρη και με την Ζιώγα ήταν μουσικές που βγήκαν μέσα από εικόνες, είχαν ήδη παιχτεί.

Άρα και τα επόμενα βήματα κάπως έτσι τα σκέφτεστε; Έχετε διάφορα κατά νου;

Κοίταξε δεν είμαι πολύ οργανωμένη.
Όπως πάει και όπου βγει...

(Κάντε κλικ στο επόμενο - ακρίβώς από κάτω - για τη συνέχεια της συνέντευξης)