Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018 01:25:03 AM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: 935ζην | ενθετο | προσωπα | "Πολίτες της Βέροιας" - Επανασυνδέουμε το Ρεύμα με αξιοπρέπεια

"Πολίτες της Βέροιας" - Επανασυνδέουμε το Ρεύμα με αξιοπρέπεια

radiosuper«Σ΄ αυτή τη χώρα εκτός από την υποχρέωση να πληρώνουμε και να ξαναπληρώνουμε κλέφτες και απατεώνες, έχουμε και δικαιώματα. Και το σπουδαιότερο από όλα είναι η αξιοπρέπειά μας». Έτσι έκλεισε τη συνομιλία μας ο Νίκος Ασλάνογλου, ακτιβιστής, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα, μέλη της οποίας επανασυνδέουν το κομμένο ρεύμα σε οικογένειες και πολίτες της Βέροιας, που πλήττονται από την ανέχεια και τη φτώχεια.

Λίγη ώρα μετά, «Οι Πολίτες της Βέροιας», όπως αυτοαποκαλούνται, ξαναχτύπησαν: Επανασύνδεσαν το ρεύμα σε σπίτι που κατοικεί μία άνεργη μητέρα ενός βρέφους, η οποία ζει με τον υπερήλικα πατέρα της. Αποσπώντας πληροφορίες από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ και εν αγνοία του ιδιοκτήτη, η ακτιβιστική ομάδα ανοίγει τη χελώνα της ΔΕΗ και επανασυνδέει το ρεύμα, αφήνοντας ένα αυτοκόλλητο που γράφει: «Πολίτες της Βέροιας - Κοινωνική Αλληλεγγύη - συνδέουμε το ρεύμα».

Με στόχευση τη δημιουργία μιας κοινωνίας αλληλεγγύης «και όχι μιας κοινωνίας ζούγκλας όπως θέλουν να μας φτιάξουν», η ομάδα από τη Βέροια αναζητά «συνεργούς» σε όλη τη χώρα: «Ελπίζουμε ότι

θα βρεθούν κι άλλοι πολίτες που θα πράξουν το ίδιο. Και όχι μόνο βέβαια για το ρεύμα, αλλά να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο μέτωπο σε πολλά πεδία».

Οσο για τον κίνδυνο να τους αποδοθούν κατηγορίες, δεν φαίνεται να τους πτοεί. «Δεν θα είναι η πρώτη φορά. Εχω κληθεί να καταθέσω ως κατηγορούμενος για δράσεις ακτιβισμού, δεκάδες φορές. Θα είναι ένας ακόμη τίτλος τιμής για μένα και τα μέλη της ομάδας μας» λέει ο κ. Ασλάνογλου.

Ο πυρήνας των πολιτών που συμμετέχει στις δράσεις «επανασύνδεσης» του ρεύματος προέρχεται από την

Οικολογική Ομάδα Βέροιας, η οποία μέχρι σήμερα έχει επιδοθεί σε δεκάδες άλλες ακτιβιστικές ενέργειες που αφορούσαν τόσο περιβαλλοντικά ζητήματα όσο και ζητήματα παραβίασης κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η εικόνα με τα νεκρά ψάρια από τον Αλιάκμονα που έριξαν στο γραφείο του περιφερειάρχη και του νομάρχη Ημαθίας, διαμαρτυρόμενοι για τη ρύπανση του ποταμού, «έπαιξε» σε όλα τα τηλεοπτικά παράθυρα, ενώ έχουν «αλυσοδεθεί» και «κρεμαστεί» σε δεκάδες βιομηχανίες της Β. Ελλάδας για τις οποίες είχαν βάσιμες αποδείξεις ότι

υποβαθμίζουν το περιβάλλον.

Ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγ. Βενιζέλος θα τους θυμάται από τον ένα τόνο κολοκύθια που έριξαν στο γραφείο του, όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού. Τα... κολοκύθια συνοδεύονταν από πανό που έγραφε: «Αναθεώρηση του Συντάγματος - Αρθρο 24; Κολοκύθια με τη ρίγανη...».

Για την τελευταία τους δράση ωστόσο, θέλουν να ξεκαθαρίσουν κάτι: «Εμείς δεν επανασυνδέουμε το ρεύμα στα σπίτια φίλων μας ή τα δικά μας. Το κάνουμε για συμπολίτες μας, οι οποίοι το έχουν πραγματικά ανάγκη. Γίνεται έρευνα. Δηλαδή

έχουμε καταφέρει να μαθαίνουμε μέσα από τη ΔΕΗ σε ποια νοικοκυριά θα κοπεί, ή κόπηκε το ρεύμα. Αν ο συμπολίτης μας αυτός έχει πραγματικό πρόβλημα, τότε θα επανασυνδέσουμε το ρεύμα».

Οπως τονίζουν, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό: «Είναι εγκληματική η συμπεριφορά αυτή στους πολίτες της χώρας μας. Πρώτα τους οδήγησαν στην ανεργία και την ανέχεια και τώρα τους καταδικάζουν και σε μία τρικοσμική καθημερινότητα».

Σχόλια:

Powered by Web Agency