Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018 11:59:38 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: 935ζην | ενθετο | προσωπα | Συνέντευξη Μιχ. Καρχιμάκη στο Ρ/Σ Βήμα FM 99,5

Συνέντευξη Μιχ. Καρχιμάκη στο Ρ/Σ Βήμα FM 99,5

karximakhsΣυνέντευξη παραχώρησε ο Μιχάλης Καρχιμάκης, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λασιθίου, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 και στο δημοσιογράφο Άρη Ραβανο, με την ευκαιρία της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί όλο το κείμενο της συνέντευξης :

Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Θα μείνουμε στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, μιλούσαμε για την Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει, νομίζω, καλύτερο πρόσωπο από τον Γραμματέα του Κόμματος και Βουλευτή Λασιθίου, τον κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, να μας πει το τι έγινε το Σάββατο στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.
Κύριε Καρχιμάκη, καλημέρα σας.
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Καλημέρα κ. Ραβανέ. Καλημέρα σε σας και τους ακροατές σας.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Να είστε καλά. Πώς είδατε τη Συνδιάσκεψη, το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με την Κυβέρνηση;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ήταν το αποτέλεσμα μία πολύμηνης διεργασίας. Αποφασίσαμε το Μάρτιο να πάμε στην Εθνική Προγραμματική Συνδιάσκεψη. Οργανώσαμε 12 Περιφερειακές Συνδιασκέψεις, με πάρα πολύ κόσμο, 330 διαδικασίες σε όλη την Ελλάδα, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, όπου ο κόσμος μπορούσε και συμμετείχε, εξέφραζε την άποψή του, τη διαφωνία του, τη διαφορετικότητά του, τη δημιουργικότητά του. Και οδηγηθήκαμε σε μία Συνδιάσκεψη Προγραμματική, την ημέρα της επετείου μας, 37 χρόνια από την ίδρυσή μας, η οποία κρίθηκε ως επιτυχής, κατά γενική ομολογία, κόντρα στις Κασσάνδρες και σε όσους επένδυαν στην αποτυχία της ή, εν πάση περιπτώσει, σε φαινόμενα τα οποία θα έδιναν μια εικόνα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτό που ήταν ή αυτό που έπρεπε να είναι.
Διαπιστώσαμε, λοιπόν, ότι συμμετείχαν πάνω από 4.500 άνθρωποι απ' όλη την Ελλάδα, σε μία διαδικασία ουσιαστική, γιατί ακριβώς υπήρξαν και τα εργαστήρια, υπήρξαν 8 κύκλοι συζητήσεων, όπου πέρασαν πάνω από 1.500-2.000 άνθρωποι και είπαν την άποψή τους, εξέφρασαν τη γνώμη τους σε κάθε θεματική ενότητα διαφορετικά, δηλαδή υπήρξε ένας ουσιαστικός διάλογος.
Και εν πάση περιπτώσει, επειδή κάποιοι ακούστηκε να λένε, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν λειτουργεί, εγώ απαντώ και από την εκπομπή σας, ότι το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί και ότι το ΠΑΣΟΚ είμαστε όλοι μας. Δεν είναι κάποιοι από εδώ και κάποιοι από εκεί, κάποιοι που λένε «δεν λειτουργεί», αλλά δεν συμμετέχουν, αλλά και αυτοί που συμμετέχουν, πρέπει να δέχονται την κριτική.
Είμαστε εδώ, είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, ανοιχτοί στην κριτική, ανοιχτοί στη διαφορετική γνώμη. Δεν έχουμε ενοχικά σύνδρομα απέναντι στην διαφορετική άποψη.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Υπάρχει διαφορετική άποψη κ. Καρχιμάκη, ναι – ναι.
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Αλλά θα θυμίσω κάτι που είπα στη δευτερολογία μου κ. Ραβανέ, ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου, το 1974, κάλεσε σε συστράτευση και αυτό-οργάνωση και, όποιος πίστευε, είχε συναίσθημα ή αγωνιούσε για την πορεία αυτού του τόπου και για την παράταξη, συμμετείχε. Όποιος θέλει να συμμετέχει, δεν του το αρνείται κανείς, αρκεί να θέλει.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Σίγουρα, η συμμετοχή είναι υγεία για ένα δημοκρατικό κόμμα. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχει η αντίθεση.
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Και εν πάση περιπτώσει, να σας πω και κάτι άλλο. Είμαστε το μοναδικό κόμμα, το οποίο είναι ανοιχτό, συζητά, κάνει δημόσιο διάλογο. Στους 22 μήνες, εκτός από τις 330 διαδικασίες, οι οποίες έγιναν ενόψει της Συνδιάσκεψης, το ΠΑΣΟΚ ήταν στον κόσμο, μιλούσε, έκανε διάλογο.
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι τα υπόλοιπα κόμματα και κυρίως η Νέα Δημοκρατία δεν έχει βγει στην κοινωνία, δεν έχει βγει στο διάλογο, δεν έχει συζητήσει. Παρά το γεγονός ότι επενδύει στην αποτυχία της χώρας, δεν βγαίνει να μιλήσει - τι να πει, δεν αντέχει. Γιατί ακριβώς, στην κατάσταση όπου φτάσαμε σήμερα κ. Ραβανέ, την ευθύνη την έχει αποκλειστικά η Νέα Δημοκρατία. Υπάρχει αφετηρία στο πρόβλημα.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Υπάρχει όμως και ο αντίλογος κ. Καρχιμάκη, ότι δύο χρόνια κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ και υπάρχει μια σημαντική μερίδα του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ, η κοινωνική βάση που λέμε, οι οποίοι είναι μουδιασμένοι από την οικονομική πολιτική και εκφράζει διαφωνίες.
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Βεβαίως, αλίμονο. Κανένας δεν το αρνείται αυτό.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι μεγάλο τμήμα της κοινωνικής σας βάσης θεωρεί ότι το καράβι πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ακούστε με, θα πω κάτι που είπα και χθες στη Συνδιάσκεψη, θέτοντας ένα βασικό, θεμελιώδες ερώτημα: ποια θα ήταν η ψυχή του ΠΑΣΟΚ σε μια χρεοκοπημένη Ελλάδα; Σε μια άψυχη Ελλάδα;
Πήραμε μια κατάσταση στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ο κ. Καραμανλής έκλεισε τη Βουλή στα δύο χρόνια και την έκλεισε για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος ήταν γιατί ακριβώς γνώριζε την κατάσταση της οικονομίας, παρά το γεγονός ότι έλεγαν ψέματα - και θα σας πω τι εννοώ - για την πορεία της οικονομίας.
Και ο δεύτερος λόγος ήταν για να παραγράψει τις παλιανθρωπιές, τις ατιμίες και τις παρανομίες των υπουργών του. Αυτό το διπλό στόχο είχε.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Αυτή η πολιτική αποδοκιμάστηκε στις κάλπες κ. Καρχιμάκη.
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Και είχαμε και τον κ. Σαμαρά, το Μάιο του 2009, μερικούς μήνες πριν τις εκλογές, να μας λέει ότι, μέσα στη διεθνή κρίση και εξαιτίας της, το δημοσιονομικό μας έλλειμμα υπολογίζεται γύρω στο 4%-4,5% για το 2009. Ενώ το έλλειμμα ήταν 16%. Και βεβαίως, συνέχιζε και έλεγε, επικαλούμενος και τον Αλμούνια – προσέξτε...
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Δηλαδή, τι υπονοείτε, ότι ήξερε την πραγματική κατάσταση...
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ότι η Ελλάδα δεν έχει υπερβολικό έλλειμμα, έλεγε ο Αλμούνια, στη δημοσιονομική της διαχείριση. Είχαμε δηλαδή και την Ευρωπαϊκή Ένωση να καλύπτει τα ψεύτικα στοιχεία και τα χαλκευμένα στοιχεία της Νέας Δημοκρατίας.
Και εν πάση περιπτώσει, εδώ δίνουμε και μια απάντηση. Με το 4,5%, κ. Ραβανέ, το έλλειμμα ισοδυναμούσε με 10 δις ευρώ. Εμείς παραλάβαμε τελικά 36 δις ευρώ, δηλαδή 16%, που ισοδυναμούσε με 36 δις. Δηλαδή, είχαμε μια διαφορά 26 δισεκατομμυρίων ευρώ, που μας την απέκρυπταν.
Και έρχονται να μας κατηγορήσουν, ότι λέγαμε ότι «λεφτά υπάρχουν». Βεβαίως, τα 26 δις ήταν λεφτά - εάν έλεγαν αλήθεια - αν αναλογιστεί κανείς ότι, αυτά που αναγκαστήκαμε να περικόψουμε από μισθωτούς και συνταξιούχους, ήταν μόλις 4 δισεκατομμύρια.
Ο κ. Σαμαράς, τα έλεγε αυτά το 2009, έλεγε ψέματα στον Ελληνικό λαό. Και έρχεται σήμερα να μας πει - και αν δεν κάνω λάθος, το είχατε δημοσιεύσει και εσείς σε μία εφημερίδα - ότι θα αποκαταστήσει μισθούς και συντάξεις, όταν το επιτρέψει το έλλειμμα και αν επανέλθει η οικονομία στην πορεία της. Και αυτό θα συμβεί, μέσα σε τρία με τέσσερα χρόνια!
Αυτές τις «ψιλές γραμμές», που δεν αντιλαμβάνεται ο κόσμος ή που δεν τις έχει δει, καταλαβαίνετε τι σημαίνουν, ποιο είναι το ψεύδος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που επιχειρεί να εξαπατήσει για άλλη μια φορά τον Ελληνικό λαό και έρχεται να μας πει...
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Μιλάτε για προσπάθεια εξαπάτησης από τη Νέα Δημοκρατία του Ελληνικού λαού. Οι δημοσκοπήσεις, όμως, δείχνουν ένα σαφές προβάδισμα, αλλά όχι ρεύμα αυτοδυναμίας.
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την αγωνία και την συγκυρία. Και να σας πω και κάτι άλλο; Όταν στη δημοσκόπηση, ας πούμε, η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ είναι 35% και της Νέας Δημοκρατίας είναι 55% και 60%, που είναι ένα βασικό μέγεθος η συσπείρωση, αντιλαμβάνεστε εάν είχαμε ισοδύναμες συσπειρώσεις...
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Ναι, η συσπείρωση εκφράζει και την απογοήτευση της βάσης.
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: ...Το ΠΑΣΟΚ θα προηγείτο κατά δέκα μονάδες. Άρα, λοιπόν, αυτά είναι ακόμα νωρίς να τα πούμε. Βλέπουμε τις δημοσκοπήσεις, τις παρακολουθούμε, τις αξιολογούμε, αλλά είμαστε σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία. Παραλάβαμε μία καυτή πατάτα από τη Νέα Δημοκρατία, ένα δημόσιο χρέος, το οποίο τους το αφήσαμε 170 δις το 2004 και μας το παρέδωσαν 340 δις, δηλαδή από γεννήσεως ελληνικού κράτους ήταν 170 δις και, μέσα σε 5,5 χρόνια, διπλασιάστηκε.
Αυτή είναι μία κατάσταση, η οποία δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη. Και όταν ο Παπανδρέου, από την πρώτη μέρα, έλεγε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό, δεν άκουγε κανένας, έκαναν έξι μήνες να το αντιληφθούν.
Και να σας πω και κάτι άλλο: εμείς μπήκαμε στο μηχανισμό στήριξη με 16% έλλειμμα και με 340 δισεκατομμύρια χρέος. Η Πορτογαλία - προσέξτε - μπήκε με το μισό έλλειμμα περίπου και με το μισό χρέος στο μηχανισμό στήριξης. Αντιλαμβάνεστε τι καυτή πατάτα και τι χειροβομβίδα μάς άφησε στα χέρια η Νέα Δημοκρατία.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Να σας πάω, όμως, σε κάτι άλλο. Αυτή τη στιγμή...
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Κύριε Ραβανέ, στενοχωριόμαστε, δεν είμαστε χαρούμενοι, δεν είμαστε ευτυχισμένοι, ούτε γι' αυτά που παραλάβαμε, ούτε γι' αυτά που αναγκαστήκαμε να κάνουμε, τα οποία συγκρούονται με την ιδεολογία μας, συγκρούονται με τη διαδρομή μας, αλλά πρώτα απ' όλα, όμως, πρέπει να σωθεί η Ελλάδα.
Και βεβαίως, είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με όλα εκείνα τα φαινόμενα που μας οδήγησαν εδώ, με την ανομία...
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Έχετε καθυστερήσει όμως κ. Καρχιμάκη, έχετε καθυστερήσει αρκετά.
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: ...Με την κλεπτοκρατία, με τη φοροδιαφυγή, με τη φαυλότητα θα συγκρουστούμε, διότι η διαφθορά παράγει ανισότητα.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Μια τελευταία ερώτηση, κ. Καρχιμάκη. Είχαμε την κυρία Διαμαντοπούλου πριν από λίγη ώρα στο σταθμό, η οποία εξέφρασε την εκτίμηση, ότι σε περίπτωση αδυναμίας λήψης αποφάσεων και εσωτερικού χάους, όλα τα αρνητικά σενάρια είναι ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένου αυτού της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Ένα σχόλιο σ' αυτή την παρατήρηση.
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε, πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι, σε αδιέξοδο θα βρεθούμε και θα ξεπουληθεί αυτή η χώρα - που εγώ δεν το πιστεύω - αν φύγουμε από το ευρώ.
Αυτοί που θέλουν την έξοδο από το ευρώ είναι όλες οι αδιαφανείς δυνάμεις και όσοι έχουν βγάλει τα λεφτά τους έξω, που έχουν μεγάλα κεφάλαια και έχουν να κερδίσουν πάρα πολλά από το αν θα καταρρεύσει η ελληνική οικονομία...
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Υποστηριζόμενες όλες αυτές οι δυνάμεις και από πολιτικό κόμμα;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: ... και επιστρέψουμε στη δραχμή, έτσι ώστε τα κεφάλαιά τους να έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Αυτές οι δυνάμεις υποστηρίζονται και από πολιτικό κόμμα εντός της χώρας;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Αυτές οι δυνάμεις...
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Υπάρχουν κάποιοι, που θέλουν επιστροφή στη δραχμή;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Αυτές οι δυνάμεις υποστηρίζονται, εμμέσως πλην σαφώς, εμμέσως μάλλον, όταν υπονομεύεται η προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση και ο Γιώργος Παπανδρέου, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση...
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Δείχνετε προς την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς.
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Βεβαίως, είναι ανιστόρητοι, διέλυσαν την Ελλάδα...
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Θεωρείτε ότι η Νέα Δημοκρατία...
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: ...Και έχουν μούτρα να βγάζουν γλώσσα! Να βγάζουν γλώσσα, ποιοι; Οι ίδιοι οι φαύλοι, που μας οδήγησαν σ' αυτή την κατάσταση.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Μια τελευταία ερώτηση. Θεωρείτε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει κατά νου την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Και βεβαίως, να πω και κάτι άλλο. Εκλογές, το 2013. Το επαναλαμβάνω, για να τελειώνουμε μ' αυτά τα σενάρια.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Εκλογές, το είπε και ο Πρωθυπουργό το Σάββατο...
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Το επαναλαμβάνω και εγώ σήμερα, για άλλη μια φορά, γιατί κάποιοι επιμένουν να συνεχίζουν στο ψιθυριστό, ότι θα πάμε σε εκλογές. Σε εκλογές δεν πάμε, η χώρα έχει ανάγκη από δύο χρόνια δουλειάς, για να φανούν τα αποτελέσματα.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Την ΠΑΣΠ, θα την διαγράψετε ή όχι;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ακούστε με. Η ΠΑΣΠ θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να στηρίξει την προσπάθεια, να υπάρξουν ανοιχτά Πανεπιστήμια. Υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών, που έχει επενδύσει στη γνώση και στη σύνδεση της γνώσης με την παραγωγή.
Και νομίζω ότι, στο τέλος, θα επικρατήσει η λογική, που απαιτεί η συγκυρία, για να βγούμε από την κρίση, για ένα σύστημα παιδείας το οποίο θα είναι ανταγωνιστικό και που θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες φοιτητές να μπορούν να σταθούν στην αγορά εργασίας, ειδικά σε μια κρίσιμη περίοδο. Γι' αυτό, χρειάζεται ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Κύριε Καρχιμάκη, να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για τη συνομιλία. Δεν έχουμε άλλο χρόνο, δυστυχώς.
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Να είστε καλά. Καλημέρα.

Σχόλια:

Powered by Web Agency