Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 05:41:36 AM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: 935ζην | ενθετο | Αποψεις | Φιλίτσα Πολυμενάκου : Το μεγάλο μας λάθος...

Φιλίτσα Πολυμενάκου : Το μεγάλο μας λάθος...

writing.. Προς τους νέους...(γράφει η Φιλίτσα Πολυμενάκου, στέλεχος της ΔΗΜΑΡ).

...Τελευταία το θέμα απασχολεί όλη την ειδησεογραφία και την επικαιρότητα. Το επεισόδιο στην Ελληνική βουλή των φασιστών. Αναρωτιέμαι, αν και ποιοι περίμεναν καλύτερη συμπεριφορά από τους βουλευτές του συγκεκριμένου κόμματος, που εκπροσωπεί το ναζισμό στη βουλή, ενός ιδεολογικού μορφώματος, που ιστορικά δεν σεβάστηκε τον κοινοβουλευτισμό, όταν είχε τη δύναμη και τον τρόπο να καταλάβει την εξουσία....

...Τα παραδείγματα πολλά και αναμφισβήτητα. Στη Γερμανία, στην Ιταλία στην Ελλάδα το 1936 και η Χούντα των συνταγματαρχών, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Αργεντινή στην Χιλή, κ.α, Δεν αναφέρω επίτηδες τα πρόσωπα από αποτροπιασμό σε αυτό που εμφορούνταν.

Παντού, όπου και όπως  επικράτησαν, το πρώτο, που έκαναν, ήταν να καταργήσουν το σύνταγμα, τη βουλή και κάθε δημοκρατικό θεσμό, βάλλοντας ευθέως κατά των βασικών ανθρωπίνων  δικαιωμάτων των πολιτών.

Με τη βία και τη χρήση των όπλων επέβαλλαν τα δικά τους μέτρα και σταθμά, σκορπώντας την δυστυχία και τον τρόμο.

Εγκλημάτησαν κατά τις ανθρωπότητας και κατά του λαού της χώρας τους.

Έτσι, χωρίς υψηλά ιδανικά, εξυπηρετούσαν συμφέροντα ομοτράπεζων ντόπιων και ξένων, προδίδοντας και στερώντας το λαό, από τα προς το ζην και τις στοιχειώδεις ανθρώπινες ελευθερίες.

Άρα, από τους εκφραστές  αυτών των στυγνών καθεστώτων μέσα στη βουλή μας, πώς περιμένουμε να σεβαστούν την δημοκρατία του κοινοβουλευτικού μας συστήματος; Αυτοί μπαίνουν στο χώρο του κοινοβουλίου με όπλα. Τι τα θέλουν; Τι φοβούνται; Ποιον θέλουν να χτυπήσουν; Μα είναι φανερό. Την καρδιά της δημοκρατίας.

Από τους ενήλικες μόνο εκείνοι, που εξακολουθούν να περνούν προβληματική εφηβεία, και νέοι και νέες, που δεν έζησαν ούτε συνειδητοποίησαν μέσα από τις διηγήσεις των γονιών, των παππούδων, των δασκάλων και της ιστορίας μας, θα μπορούσαν να γοητευτούν από την μαγκιά, που επιδεικνύουν, με την απαξίωση των θεσμών και των προσώπων, το ρατσισμό, το θράσος και την εκτός ορίων αμετροέπεια τους.

Και σε αυτούς τους νέους και τις νέες θέλω να απευθυνθώ.

Νέοι πολίτες αυτής της χώρας, που γεννηθήκατε και μεγαλώσατε με ελευθερία και δημοκρατία. Μην θεωρήσετε, ότι όλα είναι σταθερά και αυτονόητα. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος όλα, όσα χαίρεστε να ανατραπούν και να βρεθείτε στις μαύρες ζώνες των φασιστών αφελώς και… παίζοντας. Θα σας πλησιάσουν…

 Μην πιστεύετε στα κελεύσματά τους, μην θαυμάζετε την κορμοστασιά και το νταηλίκι, μην γοητεύεστε από τα κούφια λόγια τους. Αυτά, που θα σας πουν, είναι παραπλανητικά. Είναι μέχρι να σας φέρουν κοντά τους και να σας κάνουν κτήμα τους. Να σας χρησιμοποιήσουν για πράξεις ανίερες, βίαιες  και απάνθρωπες.

Θα σας κάνουν να νοιώσετε δυνατοί και αήττητοι, για να σας χρησιμοποιήσουν κατά των αδυνάτων. Θα σας δηλητηριάσουν την ψυχή με εγκληματικά ένστικτα, που ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης φύσης.

Θα σας μιλήσουν για την πατρίδα, που, όμως, οι όμοιοί τους την βύθισαν στην δυστυχία και την πρόδωσαν, όπως έκαναν οι ομοϊδεάτες τους με την Κύπρο το 1974.

Θα σας μιλήσουν για την Ελληνική φυλή, αλλά μάθετε, ότι αυτοί δολοφονούσαν στη Γερμανική κατοχή, αφού συνεργάστηκαν με τους Ναζί του Χίτλερ, τους Έλληνες.  Τους Έλληνες εκείνους, που ηρωικά αντιστάθηκαν στους Γερμανούς ναζί, με την Εθνική αντίσταση, ενώ είχαν νικήσει πολεμώντας το φασισμό στα σύνορά μας. Όλος ο κόσμος θαύμαζε τους αγωνιστές Έλληνες και μόνο αυτοί τους μισούσαν.

Πολλοί από αυτούς έχουν με τατουάζ χαράξει στο γυμνασμένο σώμα τους ανεξίτηλα τα φασιστικά σύμβολα. Δηλώνουν με τον πιο σαφή τρόπο του ποιοι είναι και τι πιστεύουν.

Νέοι και νέες. Αντισταθείτε αποφασιστικά σε κάθε πρόσκλησή τους. Γυρίστε τους την πλάτη, προτού είναι αργά και για σας και για τον κόσμο, που θέλετε να ζήσετε. Αν τους ακολουθήσετε, δεν θα βρείτε αυτό, που ονειρεύεστε. Θα δείτε το πραγματικό τους πρόσωπο και θα τρομάξετε.

 Θα βλέπουμε και το δικό σας πρόσωπο και θα τρομάζουμε. Το θέλετε; Όχι βέβαια.

Γι αυτό τώρα, που εσείς παίρνετε τη σκυτάλη της χώρας μας, προσέξτε  να μην κάνετε το μοιραίο λάθος, γιατί τότε θα είναι αργά.

Εμείς το λάθος το κάναμε, το μεγάλο μας λάθος, που σαν αφελείς και σίγουροι για τη δημοκρατία, ζώντας μέσα στις ψευδαισθήσεις μας και τον δανεικό ευδαιμονισμό μας, δεν προσέξαμε και αφήσαμε το φίδι του φασισμού να βγει από το αυγό του, για να φάει τις σάρκες του πολιτισμού και της αληθινής ιστορίας μας.

Η αλήθεια, ότι η χώρα μας τώρα περνάει δύσκολα χρόνια. Όλοι μας πληρώνουμε τα λάθη, που κάναμε εμείς οι μεγάλοι, είτε με τις επιλογές μας, είτε με τις παραπλανήσεις μας.

Μαζί με μας πληρώνετε και εσείς τα σπασμένα, εσείς, που δεν φταίξατε.

Πολλοί μπορεί να ζείτε στερημένα, να λυπάστε για τους άνεργους γονείς και να αγωνιάτε για το μέλλον σας.

Δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να σας παραδώσουμε.

Όμως πρέπει να ξέρετε, ότι υπήρξε και άλλη γενιά, η γενιά μετά τον πόλεμο του ’40 με τους φασίστες και την κατοχή τους στη χώρα, που πέρασε πολύ  χειρότερα.. Πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε ορφανοί από τον ένα ή και τους δύο γονείς, μέσα στην φτώχεια, την θλίψη  και την αβεβαιότητα, σε μια κατεστραμμένη χώρα από τους ναζί. Αντέξαμε.

Αργότερα, ήρθε  και η σειρά μας, αντισταθήκαμε και παλέψαμε εναντίον της δικτατορίας, της χούντας του ’67, τότε που στερηθήκαμε, ό,τι και όσα με κόπο είχαν κατακτήσει οι προηγούμενοι, ως κοινωνία.

Και δεν λυγήσαμε.  Αγωνιστήκαμε και στήσαμε πάλι τη δημοκρατία στη χώρα και διεκδικήσαμε χώρο, ώστε να αναπτυχθούμε πνευματικά και ανθρώπινα.

Και καταφέραμε ,τουλάχιστον, αν μη τι άλλο, να σας παραδώσουμε μια δημοκρατική πατρίδα. Με οικονομικά προβλήματα, αλλά με Δημοκρατία!

Φτιάξτε την καλύτερη, πιο δίκαιη και πιο σεβαστή. Διαφυλάξτε την όμως, ως κόρη οφθαλμού και μην τη θέσετε σε κίνδυνο με δικές σας λανθασμένες επιλογές. Θα είναι πολύ κακό αυτό για σας και για  τα δικά σας παιδιά.

Τώρα ήρθε ο καιρός της δικής σας αντίστασης. Πείτε αποφασιστικά ΟΧΙ στους χρυσαυγίτες. Αντισταθείτε σε αυτούς και στην επικίνδυνη προπαγάνδα τους! Ο φασισμός δεν είναι μαγκιά!!! Είναι αμορφωσιά και έγλημα.

   (Με όλη την αγάπη και  εμπιστοσύνη μου στους νέους/ες Φιλίτσα Πολυμενάκου).

Σχόλια:

Powered by Web Agency