Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 07:03:33 AM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: 935ζην | ενθετο | Αποψεις | Γιατί η Ελλάδα...

Γιατί η Ελλάδα...

writingΗ οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της δεν έχουν οδηγήσει μόνο τις σύγχρονες κοινωνίες σε χρηματοοικονομικό μαρασμό, αλλά ταυτόχρονα και σε μία κρίση των κατεστημένων αντιλήψεων για την ευημερία και τον πολιτισμό. Τα δε αγαθά του πολιτισμού είναι εκείνα που πλήττονται πρώτα από τις ασκούμενες περικοπές...Μέσα σε τούτο το ζοφερό και οδυνηρό περιβάλλον, όπου οι αξίες αποτελούν το ζητούμενο, ο σύγχρονος άνθρωπος αναζητεί μία πυξίδα για το μέλλον. Μέσα στην αναζήτησή του αυτή, είναι αναπόφευκτο η έρευνά του να στραφεί προς το παρελθόν, αντλώντας από αυτό παραδείγματα, διδάγματα και έμπνευση που μπορεί να εφαρμόσει στην πορεία του...

...Για τον επιφανή Ισπανό Ελληνιστή και πολυτάλαντο συγγραφέα Πέδρο Ολάγια, η αρχαιοελληνική κληρονομιά και το πνεύμα της κλασικής αρχαιότητας, η ηθική του διάσταση και η υψηλή καλλιτεχνική βαρύτητά του, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν ξανά το μέτρο και την έμπνευση για την ανοικοδόμηση των αξιών που οφείλουν να διέπουν την ανθρωπότητα του μέλλοντος. Μίας ανθρωπότητας η οποία θα είναι απαλλαγμένη από τις στενές και συχνά απάνθρωπες οικονομίστικες αντιλήψεις, που δεν διακρίνουν πίσω από τους αριθμούς το πνεύμα και τη ζωή των κοινωνιών, πάνω στις οποίες καλούνται να εφαρμόσουν τους νόμους τους.

...Ο Πέδρο Ολάγια, ως προσκεκλημένος του Γ’ Εργαστηρίου Γλυπτικής και του καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Γιώργου Χουλιαρά, παρουσίασε σε μία θερμή και ενδιαφέρουσα εκδήλωση στους μαθητές της ΑΣΚΤ και το ευρύτερο κοινό, που ανταποκρίθηκε με θέρμη στην πρόσκληση, τη βιντεο-διάσκεψη «Γιατί η Ελλάδα» την περασμένη Πέμπτη στον χώρο προβολών του.

...Η βιντεο-διάσκεψη αυτή, που έχει γυρισθεί εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και με γλαφυρότητα, σεβασμό και ιδιαίτερο θαυμασμό περιγράφει και παρουσιάζει όχι μόνον μέρη από τον τόπο μας, αλλά και με συμπυκνωμένη ακρίβεια πολλές ενδεικτικές πτυχές του πολιτισμού του, είχε παρουσιασθεί από τον καθηγητή Ολάγια στην Ισπανία με αφορμή την απόφαση να περικοπούν στη χώρα της Ιβηρικής τα μαθήματα διδασκαλίας των ελληνικών και κλασσικών, ουμανιστικών, σπουδών.

...Ο Ολάγια, που έχει υπηρετήσει τις αρχαιοελληνικές σπουδές από πολλές θέσεις και σήμερα είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Θερβάντες των Αθηνών και ειδικός ερευνητής στη Βουλή των Ελλήνων, βλέπει στην επιστροφή στα αρχαιοελληνικά ιδεώδη τη μόνη δυνατότητα αντίστασης στην έκπτωση των αξιών στην εποχή μας και στην επιβολή μίας βίαιας πολιτικής που καταρρακώνει όχι μόνον οικονομικά, αλλά πρωτίστως ηθικά κι υπαρξιακά τον άνθρωπο.

«...Το αίτιο που με ώθησε να δημιουργήσω αυτήν τη βιντεοπροβολή που θα δούμε σήμερα είναι οι περικοπές που σχεδιάζονται να γίνουν στην εκπαίδευση των κλασικών, ελληνικών, λατινικών και ουμανιστικών σπουδών στην Ισπανία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τα άψογα ελληνικά του, ο καθηγητής Ολάγια.

...Με συνοπτικό τρόπο, τόσο στην ομιλία του, όσο και στις δηλώσεις του κατόπιν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πέδρο Ολάγια αναφέρθηκε με μελανά χρώματα στην υποχώρηση του πνευματικού στοιχείου στην εκπαίδευση προς όφελος μίας περισσότερο τεχνοκρατούμενης και οικονομίζουσας άποψης για την «παραγωγικότητα» των σπουδών.

«...Η παιδεία δεν είναι βέβαια η αιτία της κρίσης, αλλά είναι η πρώτη που υποφέρει από τις περικοπές», επεσήμανε ο Πέδρο Ολάγια, αναφερόμενος στη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον τρόπο που αντιλαμβανόταν την παιδεία ο παραδοσιακός ουμανισμός και η σύγχρονη πραγματικότητα.

...Χωρίς καμμία διάθεση τεχνητής εξύψωσης και εξωραϊσμού του αρχαιοελληνικού πνεύματος, τόσο στην ομιλία του, όσο και στην ταινία του, ο Ολάγια συμπύκνωσε τα νοήματα που κληροδότησε η αρχαιότητα στις επόμενες γενιές, στο Λάτιο, την Αναγέννηση, και πάνω στα οποία βασίσθηκε και εξελίχθηκε όλο το φάσμα του δυτικού και εν μέρει του παγκόσμιου πολιτισμού.

...Τούτα τα νοήματα, ακριβώς, μας καλεί ο Ολάγια να ανακαλύψουμε ξανά και να καλλιεργήσουμε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι ακόμη και σ’ αυτές τις συνθήκες οι άνθρωποι, με καθαρή ματιά και στόχους, θα ενστερνισθούν ως μόνη «χειρονομία και στράτευση, ως μία στάση υπέρ του ανθρώπου» και το «σημείο αναφοράς» του δυτικού πολιτισμού.

«...Νομίζω πως πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά να είμαστε αισιόδοξοι όχι με τις εξελίξεις και με τις συνταγές που μας προτείνουν, αλλά με την αντίσταση, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να συγκροτήσουμε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης και εάν είναι να γίνει μία παγκοσμιοποίηση, τότε να παγκοσμιοποιήσουμε τον ουμανισμό», επεσήμανε ο Πέδρο Ολάγια.

Σχόλια:

Powered by Web Agency