Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 04:44:49 AM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: 935ζην | Υγεια-Ευεξια-Ομορφια | Ιατρικη | Ημερίδα για την "Υγιή Γήρανση" στον Πειραιά.

Ημερίδα για την "Υγιή Γήρανση" στον Πειραιά.

HLIKIOMENOIΗμερίδα με θέμα την «Υγιή Γήρανση», με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά και με την υποστήριξη του δήμου Πειραιά...

...Ο αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, Χρήστος Αγραπίδης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα σημαντική, ευθύνης και προβληματισμού, αλλά και μια ημέρα επαναβεβαίωσης του χρέους που έχουμε όλοι μας απέναντι στην τρίτη ηλικία.

...Πρόσθεσε ότι η τρίτη ηλικία είναι εκείνη που δέχεται τις πιο μεγάλες πιέσεις από την κρίση, προσθέτοντας ότι είναι παράλογο να δέχονται τόσα βάρη άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν.

«...Οι άνθρωποι αυτοί με το υστέρημά τους συντηρούν σήμερα τον άνεργο γιο, την κόρη, την οικογένεια» τόνισε ο Χρήστος Αγραπίδης, συμπληρώνοντας ότι «η τρίτη ηλικία έχει αναλάβει τον ρόλο του κοινωνικού κράτους για το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας».

...Τόνισε ότι με τη βοήθεια του Ολυμπιακού και του προέδρου του, Βαγγέλη Μαρινάκη, έχουν γίνει πολλά και σημαντικά στα ΚΑΠΗ, από τις εκδρομές που δεν σταμάτησαν ποτέ, από την επαρκή και τακτική τροφοδοσία σε είδη ανάγκης, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εκτυπωτές, έως και δράσεις για τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και την πρόληψη.

...Ο αντιδήμαρχος ανέφερε εξάλλου, ότι ως γιατρός πιστεύει ότι η βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι η πρόληψη και η ενημέρωση, καθώς είναι η βάση για υγεία αλλά και για καλή ποιότητα ζωής.

«...Θα είχαμε πολύ μεγάλο όφελος ως κοινωνία εάν είχαμε ένα καλύτερο εθνικό σύστημα πρόληψης», προσέθεσε και συνεχάρη την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία για τη σημερινή ημερίδα και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου για τη σημερινή εκδήλωση.

...Ο καθηγητής Χειρουργικής, διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός, είπε ότι είναι ιδιαίτερα συγκινημένος, «γιατί η πρώτη επιστημονική εκδήλωση της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, που έχω την τιμή να προεδρεύω σε αυτήν την εκδήλωση, έγινε στον Πειραιά τον Μάρτιο του 1980», με θέματα ιατρικά και κοινωνικά προβλήματα της τρίτης ηλικίας, με την αείμνηστη Μερόπη Βιολάκη Παρασκευά και τον ομιλούντα.

...Η εκδήλωση έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση ενός ευρύτερου κοινού πάνω στα θέματα που απασχολούν την τρίτη ηλικία και τα προβλήματα αυτά είναι πολλαπλά και πολυδιάστατα, τόνισε ο Ιωάννης Καραϊτιανός, προσθέτοντας ότι ο πληθυσμός της τρίτης ηλικίας, των άνω 65 ετών στη χώρα μας, αντιπροσωπεύει το 19,3% του ελληνικού πληθυσμού.

...Υπολογίζεται, σημείωσε, ότι το 2030 θα είναι περίπου το 30% του ελληνικού πληθυσμού τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

«...Αυτή η δημογραφική λοιπόν γήρανση πρέπει να μας βάλλει όλους σε σκέψεις και να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες για τη βοήθεια της ευαίσθητης αυτής ομάδας ηλικιών», δήλωσε ο καθηγητής και ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία της Eurostat σήμερα θα έχουμε τέσσερις εργαζόμενους στην ΕΕ για έναν συνταξιούχο άνω των 65 ετών. «Αυτή όμως η αναλογία, το 2060 δήλωσε θα φθάσει δυστυχώς να υπάρχουν 2 εργαζόμενοι για 1 συνταξιούχο» επισήμανε.

«...Καταλαβαίνετε πόσα προβλήματα τίθενται για το κοινωνικό σύνολο, για την οικονομία του κράτους, για τα ασφαλιστικά συστήματα και βέβαια για τα συστήματα υγείας. Η Ελλάδα είναι από τις ταχύτερα γηράσκουσες χώρες» ανέφερε.

...Ο καθηγητής Χειρουργικής είπε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, όχι μόνο κοινωνικά, όχι μόνο ασφαλιστικά, αλλά και ιατρικά, όπως οι νόσοι φθοράς του οργανισμού που παρουσιάζονται στον άνθρωπο άνω των 60 - 65 ετών και γι' αυτά ακριβώς τα προβλήματα, υποστήριξε, «θα πρέπει να κάνουμε μια καλή και σωστή διατροφή, σωματική άσκηση για την πρόληψη, για καλύτερη ποιότητα ζωής, για τα χρόνια που έρχονται».

«...Υπάρχουν παθήσεις όπως είναι ο καρκίνος, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, όπως είναι η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, ο καρκίνος του εντέρου, ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του μαστού, που είναι νόσοι της τρίτης ηλικίας. Σε αυτά τα θέματα πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε επίσης τον κόσμο, και να τονίσουμε την ανάγκη προληπτικού ελέγχου ακόμη και σε μια προχωρημένη ηλικία για τα νοσήματα αυτά...» τόνισε ο καθηγητής Ιωάννης Καραϊτιανός...(Η.Β.)

Σχόλια:

Powered by Web Agency