Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 05:58:02 AM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: 935ζην | Υγεια-Ευεξια-Ομορφια | Ιατρικη | Οσφυαλγία : Εφιάλτης για ασθενείς και Οικονομία.

Οσφυαλγία : Εφιάλτης για ασθενείς και Οικονομία.

giatroi-xeirourgeioΔεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, από εκατομμύρια χαμένες εργατοώρες και νοσήλια, κοστίζει κάθε χρόνο στην παγκόσμια οικονομία η Οσφυαλγία..Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η Οσφυαλγία (ο πόνος στην μέση δηλαδή) είναι:

...H.2η σε συχνότητα αιτία επίσκεψης σε ιατρείο, η 3η πιο συχνή αιτία χειρουργικής επέμβασης, αλλά και η 5η πιο συχνή αιτία νοσηλείας...

...Επίσης το 60-80% του πληθυσμού θα παρουσιάσει οσφυαλγία κάποια στιγμή στην ζωή του , ενώ το 15-20% του πληθυσμού αντιμετωπίζει πρόβλημα κάθε χρόνο. Ακόμη είναι η πιο συχνή αιτία ανικανότητας στις ηλικίες κάτω των 45 χρόνων και συγκεκριμένα αιτία «ανικανότητας και αναπηρίας για το 5% του πληθυσμού»!

«...Πράγματι τα στοιχεία δείχνουν ότι η Οσφυαλγία είναι πληγή για την παγκόσμια οικονομία και αποτελεί καθημερινό εφιάλτη για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους»τονίζει ο νευροχειρουργός-χειρουργός σπονδυλικής στήλης, κ Ιωάννης Πολυθοδωράκης.

...ΕΙΔΗ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ

...Η Οσφυαλγία δεν είναι νόσος αλλά «αστερισμός» συμπτωμάτων (σύμφωνα με την WHO- WorldHealthOrganization2013) .

...Η Οσφυαλγία στην διάρκεια της ζωής ενός ενήλικα είναι συχνά επαναλαμβανόμενη, διαλείπουσα και εμφανίζεται με επεισόδια οξέων κρίσεων. Τα επεισόδια επανεμφάνισης έχουν υψηλή συχνότητα,- η συχνότητα επανεμφάνισης εντός ενός χρόνου είναι 20-44% και το 80% των ασθενών θα εμφανίσουν ένα νέο επεισόδιο μέσα στα 10 χρόνια από την εμφάνιση του πρώτου επεισοδίου.

Ανάλογα με το χρόνο διάρκειας αλλά και επανεμφάνισης των συμπτωμάτων η οσφυαλγία κατατάσσεται σε:

ØΟξεία οσφυαλγία διάρκεια μικρότερη από 6 εβδομάδες ( 85% )

ØΥποξεία οσφυαλγία διάρκεια από 6 μέχρι 12 εβδομάδες( 10% )

ØΧρόνια οσφυαλγία διάρκεια μεγαλύτερη από 12 εβδομάδες ( 5% )

...ΑΙΤΙΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ

ØΜυϊκή ή Συνδεσμική Κάκωση– 70%

ØΕκφυλιστικές αλλοιώσεις– 10%

ØΚήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου– 4%

ØΣυμπιεστικά Οστεοπορωτικά Κατάγματα– 4%

ØΣπονδυλική Στένωση– 3%

ØΣπονδυλολίσθηση– 2%

ØΆλλες Αιτίες <5%

...Για να πιστοποιηθεί η μορφή της οσφυαλγίας εκτός από την κλινική εξέταση, ίσως ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεων όπως:

ØΑπλές ακτινογραφίες

ØΔυναμικές ακτινογραφίες

ØΗλεκτρομυογράφημα

ØΣπινθηρογράφημα Οστών

ØΑξονική Τομογραφία

ØΜαγνητική Τομογραφία

...ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ...

«Στην περίπτωση της Κήλης Μεσοσπονδυλίου Δίσκου η πιο σύγχρονη μέθοδος είναι η Διαδερμική Μικρό-Ενδοσκοπική Δισκεκτομή» αναφέρεικ Ιωάννης Πολυθοδωράκης και εξηγεί.

«...Η Μικροενδοσκοπική Δισκεκτομή είναι μια ελάχιστα παρεμβατική δισκεκτομή η οποία χρησιμοποιείται για να αφαιρεθεί μία κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου η οποία πιέζει ένα νεύρο ή τον νωτιαίο μυελό».

...Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία (μπορεί να γίνει σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με τοπική αναισθησία) και μέσα από τομή μόλις 1,5 – 2 cm! Δεν κόβονται οι μυς, κάτι που συμβαίνει στις ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις.

...Ο γιατρός με την βοήθεια ειδικής μικροκάμερας, η οποία παρέχει στερεοσκοπική (3D) εικόνα και την χρήση ειδικών εργαλείων αφαιρεί το τμήμα του δίσκου (όχι όλο τον δίσκο) που πιέζει το νεύρο ή τον νωτιαίο μυελό.

...Μετά το τέλος της επέμβασης με ένα – δύο ράμματα κλείνει η τομή και ο ασθενής οδηγείται στον θάλαμο, απ' όπου μετά από λίγες ώρες φεύγει από το νοσοκομείο.

...ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ...

...Πολλά και σημαντικά είναι τα πλεονεκτήματα της Διαδερμικής Μικρό-Ενδοσκοπικής Δισκεκτομήςέναντι της κλασσικής «ανοικτής» χειρουργικής, η οποία απαιτεί μεγαλύτερες τομές, μυϊκές αποκολλήσεις, μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και μεγαλύτερη περίοδο ανάρρωσης .
...Τα πλεονεκτήματα της ΔιαδερμικήςΜικρό-ΕνδοσκοπικήςΔισκεκτομής είναι:

ØΤομή 1,5-2cm

ØΜικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο (μία ημέρα)

ØΜειωμένος μετεγχειρητικός πόνος

ØΜειωμένος χρόνος ανάρρωσης (μία -δύο εβδομάδες αντί μερικών μηνών) και ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες συμπεριλαμβανόμενης και της εργασίας

ØΜικρότερη απώλεια αίματος κατά την διάρκεια του χειρουργείου

ØΜειωμένος κίνδυνος μετεγχειρητικής φλεγμονής...

 (περισσότερα στο www.brain-spine.gr και στα τηλ. 210 6826030,210 6826090)

Σχόλια:

Powered by Web Agency