Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019 11:02:16 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: 935ζην | Υγεια-Ευεξια-Ομορφια | Διατροφη | Ποια είναι τα πλέον μολυσμένα φρούτα και λαχανικά.

Ποια είναι τα πλέον μολυσμένα φρούτα και λαχανικά.

fruits and vegetablesΤα φρούτα και τα λαχανικά με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε φυτοφάρμακα, αλλά και αυτά με τις μικρότερες συγκεντρώσεις παρουσίασαν σε έκθεσή τους το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και ο Οργανισμός Τροφίμων και Ποτών...Συγκεκριμένα, οι δύο φορείς προχώρησαν σε έλεγχο 36.000 δειγμάτων από προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά και δημιούργησαν τον οδηγό καταναλωτή της Περιβαλλοντικής Ομάδας Εργασίας και αποδεικνύουν πως το 70% των δειγμάτων, από τα 48 είδη που ελέγχθηκαν, εμφάνισαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων...

...Σύμφωνα με το CNN, οι φράουλες παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση φυτοφαρμάκων, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται το γλυκό καλαμπόκι και το αβοκάντο με τη χαμηλότερη συγκέντρωση.

...Όπως αναφέρει η έκθεση τα φυτοφάρμακα είναι δυνητικά τοξικά για τον άνθρωπο, οι αρνητικές πτυχές τους εμφανίζονται στην ανθρώπινη αναπαραγωγή, το ανοσοποιητικό ή το νευρικό σύστημα, ενώ πιθανές είναι και οι επιπτώσεις τους σε εμφάνιση ασθενειών, όπως ο καρκίνος. Παράλληλα, επισημαίνεται πως όσο και να πλένουμε τα φρούτα τα φυτοφάρμακα παραμένουν.

Η «Βρώμικη Δωδεκάδα»

...Ως «βρώμικη δωδεκάδα» αναφέρονται στην έκθεση τα φρούτα και τα λαχανικά με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση και είναι τα εξής: φράουλες, σπανάκι, νεκταρίνια, μήλα, ροδάκινα, σέλινο, σταφύλια, αχλάδια, κεράσια, ντομάτες, γλυκές πιπεριές και πατάτες.

...Μάλιστα, οι ερευνητές βρήκαν 20 διαφορετικά φυτοφάρμακα στις φράουλες, ενώ στο σπανάκι εντόπισαν διπλάσιο αριθμό υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων κατά βάρος από οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια.

...Στην αντίστοιχη έκθεση του 2016 το σπανάκι είχε λάβει όγδοη θέση, ενώ πρωτοεμφανιζόμενοι στην λίστα είναι τα αχλάδια και οι πατάτες, που πήραν τις θέσεις από τα τοματίνια και τα αγγούρια.

«Τα δεκαπέντε καθαρά»

...Τα φρούτα και τα λαχανικά που κατάφεραν να περάσουν τους ελέγχους είναι το αβοκάντο, ο ανανάς, το λάχανο, τα κρεμμύδια, ο κατεψυγμένος αρακάς, η παπάγια, τα σπαράγγια, το μάνγκο, η μελιτζάνα, το πεπόνι, τα ακτινίδια, το κουνουπίδι και το γκρέιπφρουτ.

...Σημειώνεται πως οι ερευνητές εντόπισαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων μόνο στο 1% των αβοκάντο και του γλυκού καλαμποκιού και γι'αυτό κρίθηκαν ως τα πιο «καθαρά»...(Α.Χ.)

Σχόλια:

Powered by Web Agency