Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2018 01:05:41 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: λακωνια | Πολιτισμος | Έκθεση θρησκευτικής τέχνης στο Αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά

Έκθεση θρησκευτικής τέχνης στο Αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά

mistrasΗ 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης διοργανώνει περιοδική έκθεση με τίτλο «Από τη Ζάτουνα στον Μυστρά. Διαδρομές πίστης και καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσα από το έργο της Συντήρησης», η οποία θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά.

Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο της προβολής κινητών μνημείων θρησκευτικής τέχνης και της γνωστοποίησης στο ευρύ κοινό του έργου της συντήρησης τους στο εργαστήριο συντήρησης στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά, στο οποίο επί σειρά ετών έχει αποκατασταθεί σημαντικός αριθμός εικόνων και εκκλησιαστικών κειμηλίων. Για πρώτη φορά δείγματα της δραστηριότητας αυτής παρουσιάστηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 18.6 έως και 30.8.2011 με εικόνες από τη Χρύσαφα Λακωνίας.

Για την παρούσα έκθεση επιλέχθηκαν εικόνες που φυλάσσονται στους ναούς του Αγίου Νικολάου Αναβρυτής, του Αγίου Δημητρίου Γεωργιτσίου, της Αγίας Βαρβάρας Μυστρά και των Αγίων Θεοδώρων Τρύπης, μέσα από τις οποίες ιχνηλατούνται οι πνευματικές διασυνδέσεις της Λακωνίας με την αρκαδική Ζάτουνα που επέτρεψαν και ευνόησαν τη μετακίνηση αγιογράφων. Πρόκειται για εννέα (9) συνολικά εικόνες αντιπροσωπευτικές της καλλιτεχνικής δημιουργίας των ζατουνιτών αγιογράφων Παύλου και Σπήλιου Σακελλαρόπουλου, οι οποίοι σύμφωνα με επιγραφικά τεκμήρια δραστηριοποιούνται στον Μυστρά και τα χωριά του Ταϋγέτου κατά το β΄ μισό του 18ου αιώνα. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα δίνονται στοιχεία για τις φθορές και τις απώλειες που παρουσίαζαν οι προς έκθεση εικόνες, καθώς και τον τρόπο και τη μεθοδολογία συντήρησης τους. Επιπλέον θα γίνονται αναφορές στην παραγωγή Ζατουνιτών αγιογράφων, οι οποίοι μετακινούμενοι από τον τόπο καταγωγής τους διακόσμησαν με τοιχογραφίες και εικόνες ναούς και καθολικά μοναστηριών με παραγγελιοδότες εκκλησιαστικούς αξιωματούχους, μοναχούς και λαϊκούς.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012 και ώρα 19.00. Η διάρκειά της ορίζεται μέχρι την 31η Αυγούστου 2012.

Σχόλια:

Powered by Web Agency