Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 05:30:16 AM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: λακωνια | Πολιτισμος | Σπάρτη : Παρουσίαση του Λακωνικού Ημερολογίου 2018.

Σπάρτη : Παρουσίαση του Λακωνικού Ημερολογίου 2018.

imerologioΣήμερα, Δευτέρα, στην Πνευματική Εστία Σπάρτης  (Αίθουσα «Γεώργιος Περδικλώνης»), θα γίνει η παρουσίαση του αφιερώματος στη Μάνη, του «Λακωνικού Ημερολογίου» 2018...

***Ομιλιτές :  Νίκος Μπαϊράμης, Ευαγγελία Πάντου, Αντώνης Τάντουλος...

***Το «Λακωνικόν Ημερολόγιον»,κυκλοφορεί για 21η χρονιά και φέτος μάς συστήνει τη Μάνη, σε όλο της το μεγαλείο, μέσα από Ιστορία που φτάνει έως την αρχαιότητα.

...Οι εκδόσεις Ιδιομορφή, με έδρα τη Σπάρτη, προσφέρουν χρόνια τώρα στο αναγνωστικό κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει μέσα από εξαιρετικές πραγματικά εκδόσεις την Ιστορία περιοχών της ευρύτερης Λακωνίας.

...Στην αρχή κάθε χρόνου κυκλοφορούν το «Λακωνικόν Ημερολόγιον» που μόνο ως ένα ακόμη συμβατικό ημερολόγιο δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς.

...Ουσιαστικά πρόκειται για έναν θεματικό τόμο, μία πλήρη και πολυσέλιδη έκδοση, με άρθρα, κείμενα και μελέτες επιστημόνων, περιηγητών, μαρτυρίες κατοίκων, με σκοπό να συμβάλουν στην πολιτιστική ζωή του λακωνικού χώρου.

...«Το φετινό ημερολόγιο είναι αφιερωμένο στη Μάνη. Στη Μάνη όλη! Λακωνική και Μεσσηνιακή.

...Συνεργάστηκαν ιστορικοί, αρχαιολόγοι, φιλόλογοι, κοινωνιολόγοι, συλλέκτες, μελετητές, περιβαλλοντολόγοι, ποιητές, με έναν κοινό παρονομαστή: την αγάπη γι' αυτόν τον ιδιαίτερο τόπο, τη Μάνη, κι έδωσαν ένα σύνολο πολύπλευρο, πρωτότυπο, θα λέγαμε πλήρες» γράφουν οι εκδότες, Σοφία Αντωνάκου και Γιώργος Κώτσος. Και το εννοούν.

...Παρότι έχουν γραφεί για τον τόπο αυτό πολλά βιβλία, μελέτες και μυθιστορήματα, στο «Λακωνικόν Ημερολόγιον 2018» μπορεί καταρχήν να βρει ο αναγνώστη όλο το υλικό για τη Μάνη μαζεμένο, αλλά κυρίως μελέτες που για πρώτη φορά βγαίνουν στο φως και δείχνουν και μία άλλη πλευρά της Μάνης (όπως η περίπτωση της Μαρίας Κομηνίτζας από τον Παράσυρο, που το 1843, για πρώτη φορά διεκδίκησε και κατάφερε ν' αλλάξει το πατρογονικό δίκαιο - κάτι που για πρώτη φορά βγαίνει στο φως, μέσω των Γενικών Αρχείων του Κράτους).

...Στον φετινό τόμο, περιλαμβάνονται ακόμη:

▪ Η ιστορία της Χερσονήσου του Ταινάρου από τους παλαιολιθικούς χρόνους, την αρχαιότητα και τους βυζαντινούς χρόνους, από την Επανάσταση του 1821 έως και σήμερα.

▪ Στοιχεία για τον ρόλο της Μάνης στην πειρατεία, τις εξεγέρσεις, στον Εμφύλιο.

▪ Τα μοναστήρια και οι ναοί, τα κάστρα, οι πύργοι, τα μουσεία, οι φάροι, οι αλυκές (και όλα αυτά σύμφωνα και με τα νέα ευρήματα και καινούργια αρχαιολογικά δεδομένα).

▪ Λαογραφία, οικονομία, ιατρική.

▪ Η αρχιτεκτονική, η μουσική, τα μεταλλεία, η χλωρίδα, τα σπήλαια, οι περιοχές Natura, οι πεζοπορικές διαδρομές.

▪ Μια αναλυτική παρουσίαση της χαρτογραφικής ιστορίας της περιοχής από σπάνιους χάρτες.

▪ Επίσης μελέτες για τα ιδιαίτερα μοιρολόγια, αλλά και τα τραγούδια της, καθώς και κείμενα για τη λογοτεχνία, την ποίηση, τον κινηματογράφο και τη ζωγραφική (συμμετέχει, εκτός των άλλων, με κείμενά του για τη Μάνη μέσα από ταινίες και ο σπουδαίος Ροβήρος Μανθούλης).

Σχόλια:

Powered by Web Agency