Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 02:09:12 AM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: λακωνια | Πολιτικη | Λεων. Γρηγοράκος : Επιτακτική η ενίσχυση των δομών υγείας του νομού Λακωνίας.

Λεων. Γρηγοράκος : Επιτακτική η ενίσχυση των δομών υγείας του νομού Λακωνίας.

GRHGORAKOS.LEON.6Παραθέτουμε τη συνέντευξή του βουλευτή Λακωνίας της ΔΗΣΥ, Λ. Γρηγοράκου, στο ραδιοφωνικό σταθμό Αντέννα Νότιας Ελλάδας, 97.2 fm, στο δημοσιογράφο Ηλία Σταθάκη :
​***Τα κυριότερα σημεία από τη συνέντευξη :

Επιτακτική η ενίσχυση των δομών υγείας του νομού Λακωνίας

Το νοσοκομείο Μολάων περνάει δύσκολες στιγμές και πρέπει να στηριχτεί. Αυτή την στιγμή υπολειτουργεί. Είμαι ήδη 20 χρόνια βουλευτής και έχω πει ότι όσα χρόνια θα βρίσκομαι στο αξίωμα αυτό, οι υγειονομικές δομές δεν θα κλείσουν στη Λακωνία. Ωστόσο, πιστεύω ότι, αν το νοσοκομείο Μολάων δεν στηριχθεί, για να μην θρηνήσουμε θύματα, θα πρέπει να κλείσει. Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι λαϊκιστές και στην πραγματικότητα δεν τους ενδιαφέρει το νοσοκομείο Μολάων. ...

...Στήριξη προοδευτικών δυνάμεων του κέντρου για την έξοδο της χώρας από τα αδιέξοδά της

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας είναι αποξενωμένες από την κοινωνία. Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τον διπολισμό αλλά για τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας και της καθημερινότητάς του, το ζήτημα της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας που βιώνει. Η παρέμβαση του Σημίτη στη Θεσσαλονίκη απέδειξε ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει δυνάμεις και ότι είμαστε όλοι "μια γροθιά". Εξέπεμψε ένα ηχηρό μήνυμα: τέρμα στην αποτελμάτωση. Ο μόνος τρόπος για να βγει η χώρα από τα αδιέξοδά της είναι ο λαός να στηρίξει τις προοδευτικές δυνάμεις, που αντιμάχονται τους εκπροσώπους του διπολισμού. Πιστεύω ότι το Κίνημα Αλλαγής θα είναι η έκπληξη των εκλογών.

...Προσωπική επιλογή του καθενός η αλλαγή πολιτικής στέγης

Η συμμετοχή πρώην στελεχών του πολιτικού μας χώρου στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι προσωπική πολιτική επιλογή. Εύχομαι να συζητήσουμε με πολιτικούς όρους, για να αναδείξουμε τον πολιτικό πολιτισμό της Λακωνίας. Περιμένω όμως να ακούσω τις πολιτικές προτάσεις των ανθρώπων που αρχικά βρίσκονταν στο χώρο της κεντροαριστεράς, στη συνέχεια πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα καταλήγουν στη Νέα Δημοκρατία. Η απάντηση στον λαϊκισμό δεν είναι η συντήρηση που προσφέρει η παράταξη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι προοδευτικές ιδέες και οι προοδευτικές πολιτικές δεν εκφράζονται ούτε εκπροσωπούνται από ανθρώπους που αλλάζουν πολιτική στέγη κατά το δοκούν. Και πάνω από όλα, δεν μπορούν να αφήσουν κάποιο θετικό στίγμα στην κοινωνία. Θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί. ...

***Συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στην εκπομπή "Σήμερα"

....Επιζήμιες για τη χώρα οι επιθέσεις στις αντιπροσωπείες ξένων χωρών στην Ελλάδα

Όλα όσα συμβαίνουν είναι απόρροια της επικρατούσας ασταθούς πολιτικής κατάστασης στη χώρα μας. Ίσως το συμβάν με τη χειροβομβίδα στο Ρωσικό Προξενείο να συνδέεται με το ότι αυτές τις ημέρες υπήρξε η αναγνώριση της Βόρειας Μακεδονίας από τη Ρωσία. Δεν ξέρουμε ούτε ποια ομάδα το έκανε ούτε γιατί. Αυτό που είναι σίγουρο όμως, είναι ότι τέτοιου είδους πράξεις δημιουργούν προβλήματα στη χώρα. Η βία είναι καταδικαστέα, από όπου κι αν προέρχεται. Η αστυνομία θα έπρεπε να επιληφθεί άμεσα επί του θέματος. Θα περίμενα να είχε βγει άμεσα κάποια ανακοίνωση. ...

.....Προκλητικές οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας

Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση πέρασε στη Βουλή μια τροπολογία για τα μειονοτικά σχολεία στη Θράκη. Εκεί υπήρξε μια μεγάλη αντίδραση από την πλευρά της αντιπολίτευσης. H κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει απαντήσεις στις κατηγορίες του κ. Κοτζιά περί μυστικών πρωτοκόλλων συνεννόησης με την Τουρκία. Ό,τι συνέβη χθες με τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας την ώρα που ήταν στην Τουρκία ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, αποτελεί μεγάλη υποχώρηση, για την οποία υπεύθυνος είναι ο Πρωθυπουργός. Ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε ενημέρωση από τη Βουλή για το τι συμβαίνει με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Πρέπει να μάθουμε πώς και γιατί Τούρκοι δάσκαλοι διδάσκουν στα μειονοτικά σχολεία στη Θράκη. ...

***Ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών :

.....Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το προωθούμενο νομοσχέδιο, όσο και αν θέλεις να το προσέξεις, δεν μπορείς να αποφύγεις τον χαρακτηρισμό ότι είναι ένας αχταρμάς. Προκειμένου να δείξουν ότι κάνουν κάτι οι κυβερνώντες, έβαλαν μέσα σε ένα μίξερ ό,τι είχαν μπροστά τους και το αποτέλεσμα είναι ένας πραγματικός πολτός. Κάτι ήθελαν να δείξουν για την ισότητα των φύλων, κάτι σκέφτηκαν να πουν για την ιθαγένεια, κάτι θεώρησαν σκόπιμο να επανεξετάσουν για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση και μαζί με όλα αυτά, είπαν να βάλουν και λίγη «γαρνιτούρα» από το επίκαιρο ζήτημα της ασφάλειας του διαδικτύου.
Άκουσα έναν συνάδελφο προηγουμένως να μιλάει για μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη». Δεν θα περάσει στην κοινωνία, γιατί ο «Κλεισθένης» δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Ο «Κλεισθένης» είναι η καταστροφή του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη». Το βέβαιο είναι ότι όλα αυτά σε καμιά περίπτωση δεν συνιστούν πολιτική. Στην καλύτερη εκδοχή είναι μικροπολιτικές μεθοδεύσεις και διευθετήσεις.
Την αυτονόητη αυτή εκτίμηση έρχεται να επιβεβαιώσει η τροπολογία για την κατάργηση του ασυμβίβαστου -το νομοσχέδιο έχει ονομαστεί «νομοσχέδιο Κουντουρά»- ώστε ο εκλεγμένος Βουλευτής στο Εθνικό Κοινοβούλιο να μπορεί να είναι και υποψήφιος στις ευρωεκλογές. Το πρωτοφανές γεγονός ότι η Εθνική Αντιπροσωπεία νοιάζεται και αγωνιά να υπάρξει επιτέλους η κατάλληλη θεσμική φόρμουλα, ώστε να αποκατασταθούν επαγγελματικά όλοι εκείνοι που έτρεξαν και παρείχαν στήριξη στον Πρωθυπουργό, ενώ ταυτόχρονα να μη χάσει η Κυβέρνηση την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πραγματικά είναι τραγικό.
Αντιλαμβάνεστε ότι το μείζον αυτό ζήτημα δεν συνιστά ένα βήμα για την έξοδο από την κρίση. Αντιθέτως, πρόκειται για ένα τεράστιο άλμα προς το παρελθόν. Η Κυβέρνηση, αντί να περιφρουρεί το ήθος της πολιτικής ως κόρη οφθαλμού, θρέφει τον κυνισμό και τον αμοραλισμό. Έτσι προσπαθούν να κάνουν εμβληματικά παραδείγματα αποκατάστασης της ηθηκής στην πολιτική Βουλευτές που κατ' επίφαση προέταξαν το εθνικό συμφέρον, αδιαφορώντας δήθεν για την υπουργική καρέκλα και την ευρωκοινοβουλευτική θητεία.
Η προσωπική αξιοπρέπεια όλων μας, όμως, για να έχει υπόσταση δεν μπορεί να υπηρετεί τα μικρά και τα ευτελή. Μη μιλήσουμε για τα μεγάλα, γιατί αυτά τα πήρε ο αέρας. Είτε γιατί αποδείχθηκαν αυταπάτες είτε γιατί, όπως ωμά ομολόγησε ο σύντροφος Τσακαλώτος πριν λίγες μέρες, αλλά προχθές δεν πήγε, όταν ο Σημίτης μιλούσε στη Θεσσαλονίκη -αρρώστησε μάλλον ή κάτι δεν του πήγε καλά- «πέσαμε έξω στον υπολογισμό των δυνάμεών μας σε σχέση με εκείνες των αντιπάλων μας».
Η αλήθεια είναι ότι με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταστήσαμε επίκαιρο τον Αριστοφάνη. Μόνο με αριστοφανική διάθεση μπορούμε να καταλάβουμε και να κατανοήσουμε πλέον τα όσα ευτράπελα συμβαίνουν σήμερα στην εγχώρια πολιτική: Βουλευτές να τραγουδούν, να γράφουν ποιήματα, να πηγαίνουν στις τηλεοράσεις, δεν ξέρω πώς. Στην ουσία, είμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς διακωμώδησης αξιών, αρχών, ακόμα και θεσμών. Η διακυβέρνηση του τόπου εδράζεται πλέον σε στρατηγήματα. Το βλέμμα των κυβερνώντων είναι αποκλειστικά στραμμένο στο αγωνιώδες ερώτημα: Με ποιες ενέργειες, με ποιες κινήσεις θα πετύχουμε τον έναν, μοναδικό και γερό στόχο; Ποιον; Την παραμονή μας στην εξουσία, κερδίζοντας λίγο χρόνο παραπάνω ή προσπαθώντας να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος.
Τον πραγματισμό οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον αντιλαμβάνονται με εντελώς διαφορετικά κριτήρια.
Πραγματισμός για εσάς δεν είναι με ποιες συγκεκριμένες πολιτικές θα αναζωογονήσουμε την οικονομία, αλλά με ποια επιδόματα και αναδρομικά θα υποκλέψουμε τις ψήφους. Πραγματισμός για εσάς δεν είναι με ποιες μεταρρυθμίσεις θα επαναφέρουμε τη χώρα στην κανονικότητα, αλλά με ποιες επιλογές θα διαιωνιστούν στην εξουσία όσοι κυβερνούν σήμερα. Πραγματισμός για εσάς δεν είναι με ποιες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες μπορούμε να εναρμονιστούμε με προηγμένες χώρες της Ευρώπης, αλλά με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιήσετε τους κοινοτικούς πόρους για να διευρύνετε την εκλογική σας πελατεία.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι της Συμπολίτευσης,
Η διάστασή σας με τον ορθολογισμό είναι χαοτική. Όποια μεταστροφή και αν σκαρφιστείτε, η ζώσα πραγματικότητα δεν πρόκειται να μεταβληθεί. Ο λαϊκισμός που έχει εισχωρήσει βαθιά στο μεδούλι σας είναι εύλογο να σας οδηγεί σε δοξασίες. Όπως, μάλιστα, πρόσφατα υποστήριξε με έμφαση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, λαός και ΣΥΡΙΖΑ είναι ταυτόσημα υποκείμενα της ιστορίας. Απέναντί τους έχουν έναν και μοναδικό εχθρό, τις ελίτ. Με πυξίδα το δίπολο λαός και ΣΥΡΙΖΑ εναντίον των πολιτικών, οικονομικών και επιχειρηματικών ελίτ, επιδίδεστε σε έναν πρωτοφανή αγώνα χειραγώγησης, ακόμα και της καθυπόταξης των πολιτών.
Επειδή η οικονομία δεν είναι το ατού σας, όπως αυτάρεσκα υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, αλλά είναι η «μαύρη» τρύπα της οικονομίας -βλέπετε τι γίνεται με τις συντάξεις- έχετε πάρει τα υπερπλεονάσματα και στην ουσία, χρωστάτε σε όλες τις επιχειρήσεις και σε όλες τις συντάξεις.
Με το προχθεσινό σχέδιο νόμου, αλλά και με το σημερινό φέρνετε διατάξεις για την ισότητα των φύλων χωρίς να λέτε κάτι συγκεκριμένο. Επειδή υποδύεστε την Αριστερά, κάνοντας λόγο για την «πρώτη φορά Αριστερά», αν είχατε την παραμικρή σχέση μαζί της, θα έπρεπε να εισηγηθείτε μία και μοναδική πρόταση: την καταπολέμηση της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ των δυο φύλων.
Πιστεύω πως πρέπει κάποια στιγμή να καταργηθεί η μισθολογική διαφορά μεταξύ των δυο φύλων. Αυτό σημαίνει μεταρρύθμιση κύριε Υπουργέ. Μολονότι υπάρχει θεσμική πρόβλεψη για ισότητα, η μισθολογική διαφορά κυριαρχεί στον ιδιωτικό τομέα. Αν, λοιπόν, θέλετε να είστε κάπου χρήσιμοι, ελάτε και πείτε μας με ποιον τρόπο θα καταπολεμηθεί στην πράξη η ισχύουσα ανισότητα. Διατυμπανίζετε ότι θα την αποσύρετε στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ την ίδια ώρα το μόνο που επιδιώκετε είναι ο διαμελισμός της. Με δεδομένη την ασθενική σας παρουσία στον πολυδύναμο χώρο της, επιλέξατε τον κατακερματισμό. Διαλύετε τους δήμους του «Καλλικράτη», μήπως και διασφαλίσετε ισχυρό λόγο και ρόλο, ενώ στην πράξη εγκαθιδρύετε το καθεστώς ακυβερνησίας των δήμων και των περιφερειών.
Ο «Κλεισθένης» είναι ένα από τα στρατηγήματά σας, γιατί την ίδια ώρα κάνετε το προφανές. Δημιουργείτε ευρύτερες κρατικές ομπρέλες, όπως είναι η περιβόητη εταιρεία ανάπλασης Αττικής, έχοντας μοναδικό στόχο την ποδηγέτηση της αυτοδιοίκησης. Μάλιστα, εδώ συμβαίνει και το παράδοξο και προκλητικό: Ο επικεφαλής του νεοσύστατου κρατικού φορέα επιλέγεται να είναι και υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά.
Με απλά λόγια, με διάφορα οχήματα που έχετε κατασκευάσει, προκειμένου να βολέψετε τους πολυπληθείς «ημετέρους» σας, δεν έχετε κανέναν ενδοιασμό να ενεργοποιήσετε το σχέδιο υπονόμευσης της αυτοτέλειας του θεσμού της αυτοδιοίκησης και όλα αυτά τη στιγμή που η κρίση έχει προκαλέσει μεγάλα πλήγματα στη βιωσιμότητα των δήμων, αλλά και των περιφερειών. Αν κάτι προέχει, δεν είναι οι εκλογικές μεθοδεύσεις ούτε η θεσμική αλλαγή της υπάρχουσας εκλογικής διαδικασίας, αλλά η θεσμοθέτηση της πραγματικής πολιτικής και οικονομικής αυτοδυναμίας της αυτοδιοίκησης.
Καμιά μεταρρυθμιστική πρόταση δεν έχετε υποβάλει τα τέσσερα χρόνια που κυβερνάτε ούτε φαίνεστε να συγκινείστε από τη μετατροπή της αυτοδιοίκησης σε καρικατούρα της κεντρικής διοίκησης. Αντιθέτως, το επίκεντρό σας είναι με ποιον τρόπο και ποιες διαδικασίες θα προσμετρηθεί η πολιτική σας επιρροή και απήχηση, διαχέοντας τις μεγάλες απώλειες που θα υποστείτε σε ένα θολό και αλλόκοτο θεσμικό πλαίσιο για την ιθαγένεια.
Είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα σε τέτοια νομοσχέδια να κάνετε θόρυβο, γιατί δήθεν είστε υπέρ των δημοκρατικών διαδικασιών και των δικαιωμάτων και είστε αριστεροί. Τώρα άκρα του τάφου σιωπή! Είχαμε συνηθίσει και τη Νέα Δημοκρατία να ξεσηκώνει τον κόσμο. Σιγή ασυρμάτου, ήπιοι τόνοι και σχεδόν προσχηματική κριτική. Δεν είδαμε ούτε ένα πρωτοσέλιδο σε εφημερίδες, δεν είδαμε καν ρεπορτάζ για ένα θέμα που μέχρι πρόσφατα σήκωνε θύελλα συζητήσεων.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι πολύ απλά συμφωνείτε στην ουσία. Είναι σαν να έχετε νομοθετήσει μαζί με τους ΑΝΕΛ. Κλείνετε την πόρτα της ιθαγένειας.
Όταν ήμουν στη θέση σας, κύριε Υπουργέ, στο Υπουργείο Εσωτερικών το 2014, χειρίστηκα τα ίδια θέματα. Προσπαθήσαμε να λύσουμε με χαμηλούς τόνους και δουλειά τα όποια προβλήματα υπήρχαν, γιατί πέρα από τις ιδεολογικές διαφωνίες με τον εταίρο μας, τότε δεν υπήρχε αμφισβήτηση ότι οι διαδικασίες πρέπει να είναι δίκαιες και ταχείες, σύμφωνα με τον νόμο. Και σεβόμασταν τις Υπηρεσίες. Δεν τις κάναμε κλωτσοσκούφι.
Με τον Κώδικα Μετανάστευσης διασφαλίσαμε το καθεστώς νομιμότητας των αλλοδαπών που είχαν πληγεί και αυτοί από την οικονομική κρίση. Τα κάναμε αποτελεσματικά και το ξέρετε. Μειώσαμε τα απαιτούμενα ένσημα για την ανανέωση των αδειών και σώθηκε ο κόσμος. Τη δική μας νομοθεσία εφαρμόζετε μέχρι σήμερα και εσείς. Θεσμοθετήσαμε την άδεια της δεύτερης γενιάς. Αν δεν το είχαμε κάνει, πολλά παιδιά της δεύτερης γενιάς όχι μόνο δεν θα έπαιρναν ιθαγένεια, αλλά θα έχαναν την άδεια διαμονής τους.
Βρήκατε έτοιμο σχέδιο για την ιθαγένεια στο Υπουργείο Εσωτερικών. Είχε διατάξεις για τη δεύτερη γενιά και για μία πολιτογράφηση. Και επειδή τώρα νομοθετείτε για την πολιτογράφηση, θα σας θυμίσω τι προτείναμε τότε για να συγκρίνετε με τη δική σας πρόταση. Προτείναμε τη διενέργεια γραπτού τεστ για την ιθαγένεια ως εναλλακτική δυνατότητα. Δεν μπορεί τα παιδιά να τελειώνουν το σχολείο, το γυμνάσιο και το λύκειο και να μην έχουν πάρει την ελληνική ιθαγένεια.
Προτείναμε διέξοδο κι εσείς νομοθετείτε το αδιέξοδο. Μετατρέπετε τη διαδικασία της συνέντευξης σε μια διαδικασία εξέτασης, λες και όλα αυτά τα άτομα, τα νέα παιδιά, δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης και όχι για ελληνική ιθαγένεια. Ωστόσο, δεν μας λέτε με σαφήνεια ποια είναι η διαδικασία και το περιεχόμενο της εξέτασης, αλλά παραπέμπετε σε σχετικά θέματα σε μεταγενέστερες αποφάσεις του ΥΠΕΣ.
Με τον «Κλεισθένη» μεταφέρατε τις Υπηρεσίες Ιθαγένειας από τις Αποκεντρωμένες στο Υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να αναλογιστείτε τις συνέπειες, χωρίς να νοιάζεστε για τις τεράστιες καθυστερήσεις. Στον δρόμο χάσατε υπαλλήλους και αφήσατε πίσω τα Μητρώα Αρρένων, που λόγω της προχειρότητάς σας, δεν λειτουργούν και υπάρχουν κι εκεί καθυστερήσεις. Τώρα δίνετε κι άλλα διοικητικά αντικείμενα στις Υπηρεσίες που αποσαθρώσατε. Επιτροπές από εδώ, επιτροπές από εκεί. Θα ελέγχετε, μήπως, κάποιους από αυτούς που ζήτησαν ιθαγένεια, ξεμύτισαν για λίγο από τη χώρα, έφυγαν για κανένα χρόνο, ούτως ώστε να μπορέσετε να τους πάτε πίσω;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το παρόν σχέδιο νόμου που εισηγείστε δεν είναι μόνο αχταρμάς, όπως το είπα στην αρχή. Επιπλέον, εικονογραφεί με εντυπωσιακό τρόπο το πολιτικό και ιδεολογικό συνονθύλευμα που συγκροτεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση "γυρολόγων" και "δηλωσιών". Οι προεκλογικές παροχές, η ψηφοθηρία, οι πελατειακές σχέσεις συνιστούν πλέον τα μεγάλα πλεονεκτήματα μιας Αριστεράς που επαγγέλθηκε την εξυγίανση της πολιτικής ζωής, την καταπολέμηση του παλαιού συστήματος, την εξάλειψη της διαφθοράς.
Τέσσερα χρόνια τώρα, η διακυβέρνησή σας αντιστρατεύεται με συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες το δημοκρατικό πολίτευμα. Ακολουθώντας πιστά τη σταλινική μέθοδο «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», δεν έχετε την παραμικρή αναστολή και τον ενδοιασμό, αρκεί να προωθήσετε τους πολιτικούς και κομματικούς σας στόχους.
Σ' αυτόν τον κατήφορο, αγαπητοί συνάδελφοι, θα μας βρείτε απέναντι και γρήγορα ο λαός θα σας δώσει την ανάλογη απάντηση.
Σας ευχαριστώ πολύ...

*** ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό

Θέμα: «Αφαίρεση της δυνατότητας διεξαγωγής μεταμοσχεύσεων αυτόλογων αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων από τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα»

Με την Υπουργική Απόφαση Γ2γ/οικ.8451/2019 (ΦΕΚ 384 Β / 13-02-2019), ορίζετε ότι οι αυτόλογες μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών θα διενεργούνται πλέον μόνο σε δημόσια ή κοινωφελούς χαρακτήρα νοσοκομεία. Πιο συγκεκριμένα: «Η Μονάδα Εφαρμογής πρέπει να λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο Νοσηλευτικού Ιδρύματος ΝΠΔΔ η ΝΠΙΔ κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ως ανεξάρτητη Μονάδα ή εντός των πλαισίων Αιματολογικού Τμήματος του ΕΣΥ του Παθολογικού Τομέα ή Πανεπιστημιακής Αιματολογικής Κλινικής Παθολογικού Τομέα ή Παθολογικής Πανεπιστημιακής Κλινικής με Αιματολογική Μονάδα».
Η αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού είναι ουσιαστικά μια «αυτομετάγγιση» του αίματος του ιδίου του ασθενούς, που έτσι γίνεται δότης του ίδιου του εαυτού του. συγκεκριμένο είδος μεταμόσχευσης δεν υπάρχει δωρεά τρίτου προσώπου ούτε υπεισέρχεται κίνδυνος συναλλαγής (αγοραπωλησίας), όπως θα μπορούσε να υποθέσει κανείς για τις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων και ιστών, όπως νεφρός, καρδιά, ήπαρ. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος από την διεξαγωγή της πράξεως και στον ιδιωτικό τομέα.
Αντίθετα, μετά την απόφαση αυτή, η υπερζήτηση κλινών σε μονάδες μεταμόσχευσης μυελού των κρατικών νοσοκομείων από εκείνους που θα μπορούσαν να μεταμοσχευθούν ιδιωτικά, θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερη συμφόρηση στις λίστες αναμονής, μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην σειρά μεταμοσχεύσεων και κινδύνους από αυτήν την καθυστέρηση, αγωνία των ασθενών, πιέσεις συγγενών και άλλα ανεπιθύμητα φαινόμενα.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
1) Κατά ποιο τρόπο συμβάλλει η συγκεκριμένη διάταξη της προαναφερόμενης υπουργική απόφασης στη βελτίωση των πραγμάτων που αφορούν την υγεία των πολιτών;
2) Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί από την αυξημένη ζήτηση κλινών και την υπερφόρτωση των κρατικών νοσοκομείων για μεταμοσχεύσεις αυτόλογων αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων;

Ερώτησή μου στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με την αφαίρεση της δυνατότητας διεξαγωγής αυτόλογων μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών από τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα

Σχόλια:

Powered by Web Agency