Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019 11:59:40 AM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: λακωνια | Πολιτικη | Γρηγοράκος «αδειάζει» τη ΝΔ: Σκάνδαλο Novartis υπάρχει!.

Γρηγοράκος «αδειάζει» τη ΝΔ: Σκάνδαλο Novartis υπάρχει!.

GRHGORAKOS.LEON.6Διακριτή στάση από το έτερό του πολιτικό ήμισυ, Ευάγγελο Βενιζέλο, τηρεί με δηλώσεις του για το σκάνδαλο Novartis, Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Alpha τόνισε εμφατικά πως «...για εμένα σκάνδαλο υπάρχει και θα πρέπει αυτό το σκάνδαλο να μην μείνει αδιερεύνητο».

«Για μένα σκάνδαλο υπάρχει και θα πρέπει αυτό το σκάνδαλο να μην μείνει αδιερεύνητο. Και δεν πρέπει να κρυφτούν αυτοί οι ένοχοι πίσω από τις ανάγκες της χώρας».

***Και η συνέντευξη της 23ης Φεβρουαρίου >>>

«Εγώ και ο χώρος που εκπροσωπώ θέλουμε πλήρη διαλεύκανση της ιστορίας γιατί αυτή η διαλεύκανση είναι απαίτηση του ελληνικού λαού» πρόσθεσε.

«...Θέλω να γίνει διερεύνηση του σκανδάλου και θέλω η NOVARTIS να φέρει τα χρήματα πίσω» τόνισε.

«...Με λυπεί και δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα συμμετείχα σε ένα πολιτικό σύστημα που η διαφθορά του θα ήταν τόσο μεγάλη» κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγοράκος...

***Σημεία από τη συνέντευξη :

...Για την ύπαρξη ή όχι σκανδάλου Novartis
Για μένα σκάνδαλο υπάρχει και θα πρέπει να μη μείνει αδιερεύνητο. Δεν πρέπει οι ένοχοι να κρυφτούν πίσω από τις ανάγκες της χώρας, οι οποίες ειδικά αυτόν τον καιρό είναι πολύ μεγάλες και δύσκολες. Εγώ προσωπικά και ο χώρος που εκπροσωπώ, θέλουμε πλήρη διαλεύκανση αυτής της ιστορίας, γιατί είναι απαίτηση του ελληνικού λαού. Δε δικαιολογείται καμία μεθόδευση ούτε θεσμικές ακροβασίες για να μη γίνει. Η διερεύνηση του σκανδάλου πρέπει να γίνει και θέλω η NOVARTIS και όποια άλλη φαρμακευτική εταιρεία κρύβεται πίσω από τη φαρμακευτική δαπάνη του 2004 -2009, να φέρουν τα χρήματα πίσω. Όπως έγινε και στην περίπτωση της SIEMENS, που επέστρεψε ένα χρηματικό ποσό, θέλω η NOVARTIS και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία «έφαγε» τα λεφτά του ελληνικού λαού μέσα από άνομες συνθήκες και κατευθυνόμενες συνταγογραφήσεις, προσφέροντας μίζες ή οτιδήποτε άλλο σε «πρόθυμα» πρόσωπα, να φέρουν τα χρήματα πίσω. Από το 2,4 δις φτάσαμε τη φαρμακευτική δαπάνη στα 5,8 δις. Η φαρμακευτική δαπάνη έφερε ένα μνημόνιο και δε μιλάει κανείς γι αυτό το θέμα.

...Για τη στοχοποίηση συγκεκριμένων ανθρώπων στην υπόθεση Novartis και την απουσία του ονόματός του από τη δικογραφία...
Διετέλεσα αναπληρωτής υπουργός υγείας, την τελευταία περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, από τον Ιούνιο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015. Η δικογραφία αναφέρεται σε δέκα ανθρώπους. Το δικό μου όνομα δεν εμπλέκεται πουθενά, όπως και του κ. Μάκη Βορίδη και του κ. Νικήτα Κακλαμάνη. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση κάνει έναν επικοινωνιακό χειρισμό του θέματος της NOVARTIS, και γενικά της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Την ενδιαφέρουν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Ο στόχος είναι, κατά τη γνώμη μου, να αξιοποιηθεί το σκάνδαλο για την εξόντωση συγκεκριμένων πολιτικών αντιπάλων. Και γι αυτό, η έρευνα «χωλαίνει».

...Για το χειρισμό του σκανδάλου Novartis από την κυβέρνηση και τις επιπτώσεις του στην ελληνική κοινωνία
...Αυτό που έχει γίνει με τη φαρμακευτική δαπάνη και με τη ΝΟVARTIS είναι ασυγχώρητο. Επιβάλλεται, όμως, αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός να μη διχαστεί στους μεν που πιστεύουν ότι είναι ψέματα και στους άλλους που θεωρούν ότι είναι αλήθεια. Νομίζω ότι η κυβέρνηση «παίζει» επάνω σε αυτό, γιατί η δικογραφία πάσχει. Οι καταθέσεις είναι πρόχειρες, προέρχονται από διάφορες κατευθύνσεις, εκτοξεύονται κατηγορίες εναντίον δύο πρωθυπουργών και οκτώ υπουργών, είναι βαρύτατες και, όπως έχω ακούσει -γιατί δεν την έχω διαβάσει τη δικογραφία-, οι περισσότερες στηρίζονται σε πεποιθήσεις μαρτύρων παρά σε αποδεικτικά στοιχεία. Εγώ θέλω ικανά στοιχεία, θέλω αποδείξεις και όλοι αυτοί που «έβαλαν τα χέρια τους στο μέλι» να τιμωρηθούν. Αυτό με ενδιαφέρει. Γιατί τώρα έχει δοθεί μια εντύπωση στην κοινωνία ότι επελέγησαν πρόσωπα για να πληγούν συγκεκριμένες προσωπικότητες, οι οποίες έχουν μια βαρύτητα στην αντιπολίτευση που κάνουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό εμένα δε με καλύπτει. Θέλω όλες οι μαρτυρίες- κατηγορίες που υπάρχουν, να γίνουν με αποδείξεις. Ό,τι δεν έχει αποδείξεις, δυναμιτίζει το πολιτικό κλίμα. Φέρνει διχασμό στη χώρα. Άκουσα ότι το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου αναφέρθηκε στην υπόθεση, επειδή είχε βάλει πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων τον κ. Λιντζέρη. Άκουσα, επίσης, τον πρόεδρο της Novartis κ. Φρουζή να λέει ότι δε συναντήθηκε ποτέ ούτε με τον Σαμαρά ούτε με τον Βενιζέλο ούτε με τον Πικραμμένο. Δημιουργούν λοιπόν μια ατμόσφαιρα «πολεμική» και επιτείνουν μια εντύπωση αναξιοπιστίας στο πολιτικό σύστημα της χώρας, το οποίο τελικά όμως πληρώνει ο λαός. Αυτή τη στιγμή έχει στοχοποιηθεί η δημοκρατία. Στις παρούσες συνθήκες, η Ελλάδα έχει ανάγκη από σταθερότητα. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστια εθνικά θέματα, βιώνει μια μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία βέβαια δεν πρέπει να είναι η αιτία να ανασταλεί οποιαδήποτε έρευνα για τη διαλεύκανση αυτού του μεγάλου σκανδάλου. Ωστόσο, με τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα, «τραυματίζονται» υπολήψεις, θίγονται προσωπικότητες, πλήττεται το πολιτικό σύστημα και, τελικά, ο ίδιος ο πολίτης.

...Για την προσπάθειά του να αλλάξει το κατεστημένο της εκπαίδευσης των ιατρών από τις φαρμακευτικές εταιρείες...
...Ως γνωστόν, οι φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα φροντίζουν για την εκπαίδευση των ιατρών. Επακόλουθο είναι να γίνεται «πάρτι» στο χώρο της υγείας με τους ιατρούς και τις φαρμακοβιομηχανίες, με ταξίδια και με άλλους τρόπους χρηματοδότησης. Όταν έγινα αναπληρωτής υπουργός υγείας, προσπάθησα να περάσω την ευθύνη της εκπαίδευσης των ιατρών στο κράτος, για να μην έχουν ανάμιξη οι φαρμακευτικές εταιρείες. Γι αυτό το λόγο, φέραμε νομοσχέδιο στις 22 Δεκεμβρίου 2014, που αφορούσε στην ιατρική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Θεσμικοί παράγοντες του χώρου, όμως, δεν ήθελαν να προχωρήσει αυτό το νομοσχέδιο. Οφείλω να πω, ωστόσο, ότι ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος μου είπαν, προχώρα. Κάποιες πιο ισχυρές δυνάμεις, κάποια «συμφέροντα» δεν με άφησαν να το κάνω. Αυτό θα γίνει τώρα, πιστεύω...

***Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ. στο ρ/σ Alpha 989 και το δημοσιογράφο Πέτρο Κουσουλό

...Για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis για ένα μήνα
Με τον τρόπο που έγινε, αποδεικνύεται ότι η σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis είχε ως μοναδικό σκοπό την σπίλωση κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι μάλλον δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Αυτή η επιτροπή έπρεπε να συγκροτηθεί, γιατί το διεθνές σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό. Στην Ελλάδα, βέβαια, το σκάνδαλο των φαρμάκων είναι σύνθετο και δεν αφορά μόνο τη Novartis αλλά και την περίοδο 2004 – 2009, όταν εκτινάχτηκε η φαρμακευτική δαπάνη. Όμως, αντί να δεχτούμε ότι πρέπει να εξετάσουμε σε βάθος πού πήγαν τα χρήματα του ελληνικού λαού, πηγαίνουμε σε μια «fast track» διαδικασία, για να σπιλώσουμε κάποια πρόσωπα.
Γιατί έπρεπε να βάλουμε τον χρονικό περιορισμό του ενός μήνα στη συγκεκριμένη επιτροπή. Τι μας βιάζει; Ας πάμε σε μια διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης σε βάθος, για να αποδείξουμε στον ελληνικό λαό ότι σεβόμαστε και το χρήμα του και τις θυσίες που έχει κάνει όλο αυτό το διάστημα. Αν πράγματι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη σύσταση του ελληνικού κράτους -όπως είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος- τότε γιατί πάμε να το «κουκουλώσουμε»; Πρέπει να ελέγξουμε πού πήγε αυτό το χρήμα, πού χάθηκαν τα λεφτά του ελληνικού λαού. Αν γίνει κάτι διαφορετικό, τότε είναι εύλογο να σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για μια σκευωρία εναντίον πολιτικών αντιπάλων.

...Για τον ρόλο των θεσμών στη διαλεύκανση του σκανδάλου Novartis
Ας αφήσουμε τη Βουλή με την προανακριτική επιτροπή και τη Δικαιοσύνη να κάνουν τη δουλειά τους. Όταν τελειώσει την ενδελεχή έρευνά της, ας αποφασίσει η Βουλή αν ο φάκελος θα πρέπει να επιστρέψει στην ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία θα πρέπει να την εμπιστευτούμε επιτέλους να κάνει τη δουλειά της. Και ας αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει.
Το κράτος, με τους συνταγματικά κατοχυρωμένους θεσμούς του, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ελέγχει εις βάθος την υπόθεση, χωρίς χρονικές δεσμεύσεις. Εφόσον δεχόμαστε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο, θα πρέπει να δεχτούμε επίσης, ότι χρειαζόμαστε επαρκή χρόνο για την πλήρη διαλεύκανση και την απόδοση ευθυνών εκεί που πρέπει. Ας αποφασίσει η ελληνική Δικαιοσύνη. Προσωπικά, δεν θέλω ούτε να καταδικάσω ούτε να αθωώσω κανέναν. Τα όργανα της Πολιτείας μας, που είναι κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα, πρέπει να αποφασίσουν τι έχει γίνει μ' αυτήν την υπόθεση.
Δεν δέχομαι να πληρώσει για άλλη μια φορά ο ελληνικός λαός τα λάθη του πολιτικού συστήματος. Αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει γρήγορα τη χώρα σε εκλογές. Διότι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει διχασμένη, με τον λαό να λέει ότι οι μισοί είναι κλέφτες και οι άλλοι μισοί ψεύτες. Όταν η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει τόσους εξωτερικούς κινδύνους, ο λαός θα πρέπει είναι ενωμένος και θα πρέπει να υπάρχει πολιτική συναίνεση. Αυτή την στιγμή, η κυβέρνηση Τσίπρα επέλεξε το δρόμο του διχασμού. Αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία, στη διακυβέρνηση της χώρας και στις σχέσεις της Ελλάδας με τους άλλους λαούς.

...Για τις λανθασμένες κινήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με την υπόθεση Novartis
Θα ήθελα αυτό το σκάνδαλο να ήταν πλήρως αιτιολογημένο, να μην «έμπαζε» από πουθενά. Θα ήθελα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να είχε στείλει τη δικογραφία στη Βουλή καλά τεκμηριωμένη και ύστερα ας αποφάσιζαν τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Σαν Έλληνας πολίτης και πολιτικός, δε δέχομαι, σε μια τέτοια διαδικασία, να βλέπω γραμμένο «Π.Κ» σε ένα φάκελο που έχει αποσταλεί από την Εισαγγελία στη Βουλή. Δεν με ενδιαφέρει ποιο είναι το πρόσωπο αλλά με ενδιαφέρει ο τρόπος που λειτούργησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Με ενδιαφέρει επίσης ότι ο κ. Τζανακόπουλος, ως υπουργός της κυβέρνησης, δεν είχε καμία αρμοδιότητα να πάει εκεί που πήγε. Με ενδιαφέρουν όλα όσα έγιναν εκτός συνταγματικής νομιμότητας.
Δεν νοείται να λειτουργεί η Δικαιοσύνη τόσο επιπόλαια και ερασιτεχνικά. Κάποια στιγμή, οι Έλληνες δικαστές, τους οποίους εμπιστεύομαι, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

...Για την ύπαρξη πολιτικής ευθύνης στη διαχείριση της υπόθεσης Novartis
Βεβαίως υπάρχει πολιτική ευθύνη και θα πρέπει να βρεθεί. Είναι εγκληματικά τα λάθη που έχουν γίνει εναντίον της Δημοκρατίας. Μ' ενδιαφέρει η δημοκρατία μας για την οποία όλοι πρέπει να δίνουμε μάχη κάθε μέρα για να την κρατήσουμε ψηλά. Αυτό το πολίτευμα αξίζει τον κόπο να το στηρίξει κανείς μέχρι τέλους. Δυστυχώς, φαίνεται ότι η δημοκρατία μας δεν λειτουργεί σωστά. Δεν επιτρέπεται μια εφημερίδα να προαναγγέλλει την Παρασκευή την κατάθεση του μάρτυρα η οποία γίνεται την Κυριακή. Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να εξαγγέλλει σε ομιλία του πριν ένα χρόνο τις διώξεις των πολιτικών του αντιπάλων, που θα προκύψουν μέσα από ένα μεγάλο σκάνδαλο στην ελληνική κοινωνία. Αυτά δεν γίνονται σε ευνομούμενες πολιτείες.
Προσωπικά, δεν θα αναπαράξω τα περί συνομωσιών και όλα αυτά που άκουσα προχθές στη Βουλή και με λύπησαν πάρα πολύ, γιατί δεν τιμούν το ελληνικό Κοινοβούλιο, τη Δημοκρατία και τον ελληνικό λαό. Δεν μπορεί και δεν πρέπει ο ελληνικός λαός -ο οποίος έχει περάσει δύσκολα τα τελευταία χρόνια- να πληρώνει τα λάθη των πολιτικών.

Σχόλια:

Powered by Web Agency