Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018 12:27:27 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: λακωνια | Πολιτικη | Γρηγοράκος : Το σκάνδαλο Novartis είναι παρόμοιο με αυτό της Siemens.

Γρηγοράκος : Το σκάνδαλο Novartis είναι παρόμοιο με αυτό της Siemens.

grigorakos5"...Η περίπτωση της Novartis είναι ίδια με της Siemens. Το σκάνδαλο της Siemens αποκαλύφθηκε όταν η ετιαρία μπήκε στην αμερικάνικη αγορά. Εκεί ζήτησαν οι ανάλογοι ορκωτοί λογιστές να λάβουν τα οικονομικά της Siemens. Στον έλεγχο που έκαναν, βρέθηκε το μεγάλο κενό από τα χρήματα που είχαν δώσει στις διάφορες χώρες. Το ίδιο ακριβώς γίνεται και τώρα με την Novartis. Το έψαξαν οι Αμερικάνοι και βρήκαν ότι υπήρχε έλλειμμα χρημάτων και εκεί άρχισαν κάποια «παπαγαλάκια» να «λαλούν»..."..Αυτά, αναφέρει σε συνέντευξή του, στο ρ/σ ΕΤ3 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ο βουλευτής Λακωνίας, Λεωνίδας Γρηγοράκος...

...Για τη μη εμπλοκή του ονόματος του στην υπόθεση Novartis...
Την περίοδο 2014 διετέλεσα αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και έπειτα αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Όλα αυτά τα χρόνια είμαι στην πολιτική ζωή του τόπου και έγινα Υπουργός για τα αυτονόητα. Όταν κάποιος εισέρχεται στην πολιτική, έχει μια πολύ μεγάλη υποχρέωση απέναντι στην πατρίδα, να σεβαστεί το Σύνταγμα, τους Νόμους και τους πολίτες. Όταν ένας πολιτικός δεν σέβεται τους πολίτες και την κατάσταση της οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα και κατηγορείται γι' αυτά τα μεγάλα παραπτώματα, είναι ό,τι χειρότερο. Αυτά τα λέω χωρίς να γνωρίζω τη δικογραφία. Από την άλλη, όμως, είναι μεγάλη συκοφαντία για έναν άνθρωπο, αν δεν έχει κάνει τίποτα και είναι αθώος, να εμπλέκεται το όνομά του κατ' αυτόν τον τρόπο. Είναι πολύ μεγάλο πλήγμα και για τον ίδιο τον άνθρωπο αλλά και για την Δημοκρατία. Προσωπικά, έχω μια πολιτική και μια στάση ζωής σε αυτά τα θέματα. Όταν ήμουν Υπουργός, δεν πέρασε καμία διαδικασία διαπραγμάτευσης με καμία εταιρεία ή οτιδήποτε, ούτε ήμουν ποτέ μόνος μου. Ήθελα να υπάρχει μια πλήρης διαφάνεια, μια διαδικασία που να την γνωρίζει όλη η ιεραρχία του υπουργείου και όλων των οργανισμών, οι οποίοι άπτονται κάποιας διαδικασίας είτε αφορούσε τον ΕΟΦ είτε διαγωνισμούς στα νοσοκομεία. Παραδείγματος χάρη, ως αναπληρωτής υπουργός υγείας, ήμουν υπεύθυνος του ΕΚΑΒ και υπήρχαν 200 ασθενοφόρα μέσω ΕΣΠΑ. Δεν επέτρεψα σε κάποιον να έρθει στο γραφείο μου. Απλούστατα, παρακολουθούσα τη διαδικασία, η οποία δεν μου άρεσε και, όπως καταλαβαίνετε, είχα ενημερώσει τον τότε Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά για την καθυστέρηση του διαγωνισμού των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Εδώ, βέβαια, πρέπει να πω ότι οφείλουν οι υφιστάμενοι να προστατεύουν τους προϊσταμένους τους, τους υπουργούς. Δεν μπορεί κανείς να τα ξέρει όλα. Οι δύο αντιπρόεδροι του ΕΚΑΒ, που είχα ορίσει, ήρθαν στο υπουργείο τότε και μου είπαν «Κύριε υπουργέ, δεν προχωράει ο διαγωνισμός. Ο διαγωνισμός αυτός είναι διαβλητός, εάν προχωρήσει έτσι». Παραιτήθηκαν και αντικαταστάθηκαν από άλλους, οι οποίοι και αυτοί παραιτήθηκαν.

...Για τους ισχυρισμούς στο ΠΑΣΟΚ ότι η υπόθεση Novartis είναι σκευωρία της κυβέρνησης...
...Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει μια πρωτόγνωρη διαδικασία. Έχει εμπλακεί κατά πολύ το θέμα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής και των εξουσιών, οι οποίες είναι διακριτές. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας υπουργός Δικαιοσύνης παίρνει θέση για το θέμα. Πώς ένας αναπληρωτής υπουργός Υγείας παίρνει θέση και ξέρει πράγματα και πώς ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος πηγαίνει στον Άρειο Πάγο. Αυτά για μένα είναι αδιανόητα πράγματα. Η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει μόνη της τη δουλειά της και οι πολιτικοί, ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, η Βουλή, να κάνουν τη δική τους δουλειά. Δεν καταλαβαίνω πώς πήγε δήθεν να ενημερωθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δεν καταλαβαίνω πώς ξέρει τα στοιχεία ο κ. Πολάκης και βγαίνει και λέει διάφορα πράγματα. Δεν καταλαβαίνω τον κ. Παπαγγελόπουλο, που εδώ οφείλω να σας επιστήσω την προσοχή, ότι είναι πρωτόγνωρο παγκόσμιο γεγονός, πρώην διοικητής της ΕΥΠ, να είναι υπουργός της Κυβέρνησης. Δηλαδή, είμαστε φακελωμένοι όλοι από τον κ. Παπαγγελόπουλο; Αυτά είναι πρωτόγνωρα πράγματα για την Δημοκρατία μας. Η Δημοκρατία μας δεν είναι στα καλύτερά της.

...Για το έλλειμμα δημοκρατίας στις μέρες μας...
...Με όλα αυτά που συμβαίνουν, πλήττεται η πολιτική ζωή του τόπου. Πλήττεται το Σύνταγμα. Πλήττονται οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Απαξιώνεται συλλήβδην το πολιτικό μας σύστημα. Για μένα, αυτή τη στιγμή η Δημοκρατία μας δεν είναι στα καλύτερά της. Όταν γίνονται τέτοιου είδους παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, η δημοκρατία κινδυνεύει. Οφείλει η Δημοκρατία να πάρει τα μέτρα της και όλοι εμείς οι πολίτες να πάρουμε τα μέτρα μας υπέρ της Δημοκρατίας. Είμαστε υποχρεωμένοι να τη στηρίζουμε γιατί κάθε μέρα πρέπει να αποδεικνύει ότι είναι το καλύτερο πολίτευμα. Σε αυτή τη φάση, η Δημοκρατία έχει προβλήματα. Δεν εκφράζεται καλά από το Κοινοβούλιο, δεν εκφράζεται από τον πρόεδρο της Βουλής, δεν εκφράζεται από την κυβέρνηση και, βέβαια, δεν εκφράζεται καλά και από τον τρόπο που λειτουργεί η αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση έχει μεγάλη ευθύνη για αυτά που γίνονται.

...Για τη ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο από τις φαρμακευτικές εταιρείες...
...Έχω πει εδώ και πέντε χρόνια -είμαι γιατρός και είχα δει τι γίνεται- ότι η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ήταν όσο το πρώτο μνημόνιο. Τα έχω πει και στη Βουλή αυτά. Για όλη αυτή την ιστορία κάποιοι έχουν ευθύνες. Αυτές τις ευθύνες δεν πρόκειται ποτέ κανείς να τις εξερευνήσει, να δει πού φταίει το σύστημα, πού έφτασαν οι δαπάνες από το 2004 έως το 2009. Δεν μιλάει κανείς γι' αυτά. Εγώ έχω μιλήσει, μπορώ να σας δώσω και παλιές μου τοποθετήσεις που τις έχω καταθέσει στη Βουλή, στα ΜΜΕ που είχαν την ευγενή καλοσύνη να μου διαθέσουν χώρο να μιλήσω, έχω πει ότι η φαρμακευτική δαπάνη ήταν ένα μνημόνιο. Με τέτοιες συμπεριφορές, φυσικά μπορεί να πει κανείς ότι και τότε υπήρχε πρόβλημα. Τη Δημοκρατία πρέπει κάθε μέρα να την επιβεβαιώνουμε και να δίνουμε μάχη γι αυτή. Δεν πρέπει να της δημιουργούμε κενά. Δεν πρέπει να δίνουμε την ευκαιρία στον κόσμο να καπηλεύεται το πολίτευμά μας. Να απεχθάνεται τη Βουλή, να απεχθάνεται τους βουλευτές και το πολιτικό σύστημα της χώρας. Αυτές οι συμπεριφορές δημιουργούν διχασμό στο λαό και στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία η Ελλάδα το μόνο που θα της έλειπε ήταν να έρθει και αυτό το θέμα, να διχαστεί το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Έχουμε άλλα θέματα ανοιχτά, τα οποία απαιτούν συναίνεση, απαιτούν συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου και δεν πρέπει να πάμε σε μετωπικές ρήξεις μεταξύ των κομμάτων και των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Αλλά, όπως καταλαβαίνετε, μετά το χτεσινό και το σημερινό, δεν υπάρχει ελπίδα συναίνεσης του πολιτικού σκηνικού του τόπου.

...Για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Novartis και του Σκοπιανού
...Όφειλε η Κυβέρνηση, πριν μπει σ' αυτή τη διαδικασία, να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα. Όπως όφειλε να έχει κάνει και ο πρωθυπουργός πριν πάει στον Αρχιεπίσκοπο για το Σκοπιανό, πριν αναγνωρίσει θεσμούς, που δεν έχουν θεσμικό ρόλο στο πολιτικό σύστημα. Φρόντισε να κάνει διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια χωρίς καμία ενημέρωση στην αντιπολίτευση και στα κόμματα της Βουλής. Δεν μπορεί μετά να ζητάς συναίνεση. Γιατί το μετά δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς. Αν μπορούσε να προβλέψει το μετά, πιστεύω, ο κ. Τσίπρας θα είχε κάνει άλλες κινήσεις. Επειδή, όμως, είχε μια έπαρση ότι θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και σε μας, φέρθηκε ως κρυψίνους, βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο και τώρα δεν μπορεί να πάρει την συναίνεση. Θα προχωρήσει το θέμα του Σκοπιανού μόνος του. Πιστεύω ότι δεν θα του περάσει, δεν θα το φέρει καθόλου στη Βουλή, αυτή είναι η άποψή μου. Εναλλακτικά, ο κ. Καμμένος, θα κάνει άλλη μια «κωλοτούμπα» για να περάσει ένα τέτοιο θέμα. Διαφορετικά, θα πάμε για εκλογές. Είναι μεγάλο θέμα. Είναι εθνικό θέμα. Και τα εθνικά θέματα λύνονται με συναίνεση. Λύνονται όταν υπάρχει ενημέρωση του λαού.

...Για την παραγραφή των αδικημάτων βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών σε περίπτωση που αποδειχθούν βάσιμες οι κατηγορίες στην υπόθεση Novartis
...Δεν έχει παραγραφεί τίποτε αυτή τη στιγμή στη συνείδηση του λαού. Θα σας θυμίσω μόνο μια ομιλία του Γεωργίου Παπανδρέου περί της ηθικής των πολιτικών. Όταν γίνει κάτι τέτοιο, ο πολιτικός πρέπει να εξαφανιστεί από το πολιτικό σύστημα και, μάλιστα, στη δική του προσωπική μελαγχολία, να αποχωρήσει και από τη ζωή. Αυτό που γίνεται σήμερα, αν δεν είναι αλήθεια, έχει κατασυκοφαντήσει, υπουργούς, υπολήψεις. Εάν αυτοί οι άνθρωποι που κατηγορούνται αυτή τh στιγμή, είναι αθώοι, που πιστεύω ότι είναι αθώοι, είναι πολύ μεγάλο το πλήγμα στη Δημοκρατία και στη λειτουργία της, να συκοφαντούνται. Στη Δημοκρατία έχουν δικαιώματα και οι μειοψηφίες. Πάνω απ' όλα, η Δημοκρατία σέβεται τους θεσμούς. Έναν πρώην πρωθυπουργό, ένα πρώην πρόεδρο, πρώην υπουργούς. Είναι πολύ μεγάλες οι κατηγορίες που έχουν αποδοθεί σε αυτούς τους ανθρώπους. Εάν αυτό δεν είναι αληθινό, αυτοί οι άνθρωποι, μέχρι να τελεσιδικήσει αυτή η ιστορία, θα είναι συνέχεια πληγωμένοι, θα είναι τραυματισμένοι. Η υπόληψή τους θα έχει υποστεί ένα μεγάλο πλήγμα, απέναντι σε μια πολιτική που υπηρετούν τόσα χρόνια. Εγώ θέλω να λυθεί αυτή η ιστορία. Πρέπει να τα ερευνήσουμε αυτά. Αλλά πριν τα ερευνήσουμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτό υπάρχει και είναι αλήθεια. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος είναι θυμωμένος. Δεν μπορεί από τη μια να τους μειώνουν μισθούς και συντάξεις και από την άλλη να ακούν αυτά τα ποσά. Να υπάρχουν αυτά τα νούμερα και κάποιοι να τα «τσεπώνουν».

...Για την ανάγκη υπαγωγής των πολιτικών στις κοινές ρυθμίσεις του Δικαίου
Προσωπικά είμαι υπέρ της αλλαγής του άρθρου 86 του Συντάγματος. Αν θυμάστε καλά, και ο ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος, είχε πει ότι θα το καταργήσει αλλά δεν το έκανε. Δεν πρέπει να υπάρχει ασυλία για κανέναν. Δεν μπορούμε να έχουμε όμως και πλήρη βορά του συστήματος γιατί τότε δεν θα υπογράφει κανείς καμία υπουργική απόφαση. Θα πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους, που θα θωρακίσουν το πολιτικό σύστημα, για να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει μπροστά. Δεν είναι εύκολες αποφάσεις αυτές. Γι' αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι θα καταργήσει το άρθρο 86, αλλά δεν έχει κάνει καν καμία κίνηση. Τώρα που αλλάζουμε το Σύνταγμα, μιλάει κανείς για το άρθρο 86; Επίσης, θα μπορούσε να φέρει έναν νόμο, ο οποίος να είναι παραπλήσιος του άρθρου 86. Θα μπορούσαμε, χωρίς να παρακάμψουμε το Σύνταγμα να φέρουμε κάποιες διατάξεις του νόμου που να μην επιτρέπουν σε κανέναν πολιτικό να «κουνηθεί». Γι' αυτό όμως χρειάζεται πολιτική βούληση, χρειάζεται σύνεση και πάνω απ' όλα η Δημοκρατία να προστατεύεται από εμάς τους ίδιους. Να μην προκαλούμε τέτοιες μεγάλες δοκιμασίες, όπως αυτή με την υπόθεση Novartis.

**Και ηΗ συνέντευξη στo Star Κεντρικής Ελλάδας :

...Για την υπόθεση «Novartis» και την πιθανή εμπλοκή πολιτικών από το ΠΑΣΟΚ
Πρόκειται για συκοφαντία. Η παρούσα κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση απάτης. Επειδή τα έχουν χάσει όλα, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να κατασυκοφαντήσουν τους πάντες. Είναι φανερό πια ότι ο Τσίπρας, με τους επιτελείς-εκτελεστές του, έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει μια επιχείρηση σπίλωσης και συκοφάντησης των πολιτικών του αντιπάλων. Εγώ το μόνο που ζητάω είναι η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της ανεπηρέαστα, με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνει η εκτελεστική εξουσία στον Άρειο Πάγο. Βέβαια, μου κάνει εντύπωση ότι η Δικαιοσύνη δέχτηκε να πηγαίνει εκεί ο κ. Τζανακόπουλος. Για μένα αυτό είναι ένα θέμα. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη εξουσία. Δεν μπορεί ο καθένας από τους κυρίους αυτούς, που θέλουν να λένε ότι είναι οι προστάτες του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, να κάνει τέτοιες παρεμβάσεις. Επίσης μου κάνει εντύπωση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σαν προασπιστής του Συντάγματος, ενώ θα μπορούσε να τους «βάλει στη θέση τους», δεν το έκανε. Για μένα, η εκτελεστική εξουσία πήγε στον Άρειο Πάγο διότι βρίσκεται σε πανικό και υπόθεση «Novartis» είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα λόγω του μακεδονικού.

...Για τη θέση του Κινήματος Αλλαγής αναφορικά με το μακεδονικό...
Έχουμε μια θέση σαφή και δεν υπάρχει θέμα διαφοροποίησης από την απόφαση του Αντρέα Παπανδρέου που εκφράστηκε το 1994. Ο Αντρέας Παπανδρέου ήταν ένας ηγέτης με διεθνές διαμέτρημα, με αναγνωρισμένη πολιτική και επιστημονική επάρκεια και με πλούσιο έργο στις «αποσκευές» του. Ήταν εμψυχωτής ενός λαϊκού κινήματος που γκρέμισε τη μονοκρατορία της Δεξιάς. Κυβέρνησε πάνω από 10 χρόνια την Ελλάδα, άλλαξε την Ελλάδα. Σήμερα, η θέση του Κινήματος Αλλαγής δε μπορεί να είναι διαφορετική από τις απόψεις και τη φιλοσοφία που είχε ο Αντρέας Παπανδρέου για την ιστορία του τόπου και το μακεδονικό. Πιστεύω ότι όλοι μας θα πρέπει να σεβαστούμε τις αποφάσεις των κεντρικών οργάνων. Ας το συζητήσουμε αλλά ό,τι αποφασίσουμε, θα το ακολουθήσουμε όλοι. Οι πιθανές διαφοροποιήσεις μετά την εκλογή της Φώφης Γεννηματά, η οποία πήρε μια σαφή και δυνατή εντολή από τον κόσμο, νομίζω ότι θα αποτελούσαν τραγικό λάθος για την παράταξή μας. Δεν μπορούμε να είμαστε αμφίθυμοι. Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν το πολιτικό τους παιχνίδι απέναντι από τις κεντρικές αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, ο δρόμος είναι «ελεύθερος».

...Για την ανεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο μακεδονικό...
Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καμία ηθική. Εξ όσων γνωρίζω, δεν έχουν κάποια επίσημη θέση. Αντιθέτως, καταφεύγουν σε διάφορους τακτικισμούς. Ενώ στην ουσία δηλώνουν άθεοι, επειδή δεν έχουν συνομιλητές στο πολιτικό σύστημα της χώρας, πηγαίνουν στον Αρχιεπίσκοπο και τον αναγάγουν σε πολιτειακό θεσμικό παράγοντα. Αυτές οι «πλάκες» πρέπει να τελειώσουν. Αυτό το θράσος του κ. Τσίπρα πρέπει να σταματήσει.
Το Κίνημα Αλλαγής δεν κάνει καμία υποχώρηση. Δεν είμαστε αρνητικοί αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να προασπίσουμε το συμφέρον του τόπου κι όχι το συμφέρον των Σκοπίων. Πιστεύω ότι η πΓΔΜ θα επωφεληθεί αν απαλείψει τους αλυτρωτικούς όρους που έχει στο Σύνταγμα. Δεν μπορεί όμως να βγαίνει ο Ντιμητρόφ και να λέει «χαζομάρες» ότι υπάρχει περίπτωση να λέγονται «μακεδόνες» οι πολίτες της πΓΔΜ. Από πού κι ως πού; Αφού δεν έχουν καμία σχέση με τη Μακεδονία. Η Μακεδονία είναι μια γεωγραφική περιοχή της οποίας ένα κομμάτι είναι στα Σκόπια ένα κομμάτι είναι στη Βουλγαρία κι ένα κομμάτι στην Ελλάδα.

...Για την πιθανή διεξαγωγή εκλογών
Πιστεύω ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγχυση και γι' αυτό υπάρχει περίπτωση να πάμε σε εκλογές. Η μοναδική λύση για μένα είναι η αλλαγή της κυβέρνησης. Δεν είναι αριστεροί αυτοί. Είναι ένα συνονθύλευμα ιδεοληπτικών ανθρώπων, που είχαν την ευκαιρία να ανέβουν στην εξουσία λόγω λαθών που έκαναν οι προηγούμενοι, μεταξύ αυτών κι εγώ.
Έχουμε κάνει τεράστια λάθη και έχουμε ευθύνες γιατί τους δώσαμε την ευκαιρία να κυβερνήσουν τον τόπο. Και τώρα μας «κουνάνε το χέρι» ο Σπίρτζης, που ήταν συνέχεια στο ΠΑΣΟΚ, ο Κουρουμπλής ή ο Βερναρδάκης, που ήταν σύμβουλος του Άκη Τσοχατζόπουλου. Δηλαδή όλο το διεφθαρμένο παλιό ΠΑΣΟΚ, σήμερα βρίσκεται στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχόλια:

Powered by Web Agency