Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 02:16:05 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: λακωνια | Πολιτικη | Απάντηση Αποστόλου στον Γρηγοράκο για τις καταστροφές της αγροτικής παραγωγής στη Λακωνία.

Απάντηση Αποστόλου στον Γρηγοράκο για τις καταστροφές της αγροτικής παραγωγής στη Λακωνία.

APOSTOLOY.BOYLHΟ Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ.Β.Αποστόλου απέστειλε απάντηση μέσω της Βουλής των Ελλήνων στην Ερώτηση του Βουλευτή ΔΗ.ΣΥ κ.Λεωνίδα Γρηγοράκου σχετικά με την αποκατάσταση των καταστροφών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν πριν ένα μήνα περίπου το Νομό Λακωνίας και ιδιαίτερα το Δήμο Ευρώτα και την αποζημίωση των πληγέντων.

...Ακολουθεί η Απάντηση του Υπουργού Αγρ.Ανάπτυξης &Τροφίμων.

...Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Λ. Γρηγοράκος, για τα θέματα της αρμοδιότητάς σας, σας πληροφορού>ε τα εξής
:
...Όσον αφορά στις ζη>ιές που προξενήθηκαν από την χαλαζόπτωση και την πλη>>ύρα που ση>ειώθηκε στις 16 Νοε>βρίου 2017, κυρίως σε ελαιοκαλλιέργειες αλλά και σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών και κηπευτικών στην ευρύτερη περιοχή τη ς Π.Ε. Λακωνίας (περιοχές δή>ου Ευρώτα και Μονεμβάσια), ση>ειώνεται ότι διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν 20 αναγγελίες περίπου και υποβλήθηκαν δηλώσεις.
...Το έργο των εξατο>ικευμένων εκτιμήσεων θα αρχίσει μετά τη λήξη της 15ήμερης υποβολής δηλώσεων. Στη συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.
...Επίσης, από το προαναφερόμενο αίτιο στην ανωτέρω περιοχή, ζημιές υπήρξαν και σε ζωικό κεφάλαιο αιγοπροβάτων. Για τις ζη>ιές αυτές διενεργήθηκαν και ολοκληρώθηκαν οι εκτιμήσεις και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους κτηνοτρόφους.
...Σχετικά με τη διενέργεια των εκτιμήσεων, επισημαίνεται ότι οι εκτιμήσεις διενεργούνται σύμφωνα με τους Κανόνες της Γεωπονικής Επιστήμης και του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α.. Στους εκτιμητές δίνονται οδηγίες να είναι αντικειμενικοί και δίκαιοι και τα πορίσματα, που διατυπώνουν, να εκφράζουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών.

...Στο ποσοστό της ζημιάς περιλαμβάνονται εκτός από την απώλεια της παραγωγής (ποσοτική ζημιά) και η ζημιά που προέρχεται από την ποιοτική υποβάθμισή της, η οποία προκαλείται από την επίδραση των καλυπτόμενων ασφαλιστικά ζημιογόνων αιτίων, εξαιτίας των οποίων προκαλείται μείωση του αντικειμενικώς προσδοκώμενου εισοδήματος του παραγωγού, καθώς και η υπολειμματική αξία.
...Επιπλέον, σημειώνεται ότι πρωταρχικές επιδιώξεις του ΕΛ.Γ.Α. είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοπιστία των εκτιμήσεων, σε συνδυασμό με την έγκαιρη διενέργειά τους, σε επίκαιρο για κάθε καλλιέργεια χρόνο, από έμπειρο γεωτεχνικό προσωπικό...
Ως εκ τούτου, ο ΕΛ.Γ.Α, για την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας των εκτιμήσεων, έχει προβεί στην στελέχωση των Υποκαταστημάτων του, συμπεριλαμβανομένου και του Υποκαταστήματος Τρίπολης, με εποχικό γεωτεχνικό προσωπικό, έως οκτάμηνης...

Σχόλια:

Powered by Web Agency