Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 06:50:26 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: καλοκαιρι 2012 | Δημος Μονεμβασιας | Νεαπολη - Βατικα

Βάτικα - Νεάπολη, o μαγευτικός Λακωνικός νότος...

Σπήλαιο ΚαστανιάςΝεάπολη ΗλιοβασίλεμαΝεάπολη ΛιμάνιΑπολιθωμένο Δάσος

Τα Βάτικα, αποτελούν το νοτιότερο κομμάτι της Ανατολικής Λακωνίας και την νοτιοανατολική άκρη της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Ο ορεινός όγκος του Πάρνωνα καταλήγει στη θάλασσα της Μεσογείου, σ' ένα ακρωτήρι θρυλικό και μυθικό. Καβομαλιάς - το φόβητρο κάθε θαλασσοπόρου, το σπίτι των στοιχειών. "Πρωτεύσουσα" των Βατίκων είναι η Νεάπολη, όπου τα ουζερί της αποτελούν σημείο αναφοράς για κάθε επισκέπτη. Τα χωριά του κάμπου, με το δικό τους χρώμα και τα ορεινά χωριά στα άγρια μονοπάτια του Μαλέα, αξίζουν της προσοχής του ταξιδιώτη. Όλα μαζί, συνθέτουν αυτό που ονομάζεται Βατικιώτικη Γη.

Ιστορία

Πολλές χιλιετίες μετρά η ιστορία και αυτής της Ελληνικής γωνιάς. Οι πληροφορίες που διαθέτουμε για την ιστορία και αρχαιολογία της περιοχής προέρχονται από τον Ηρόδοτο, τον Θουκυδίδη, τον Σκύλακα, τον Παυσανία, τον Στράβωνα, Πολύβιο, τον Πτολεμαίο, τον Στέφανο Βυζάντιο, καθώς και το πλήθος από ξένους περιηγητές που επισκέφθησαν την Ελλάδα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, αλλά και μετά την Επανάσταση και τέλος τα μέλη της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής που ερεύνησαν και ερευνούν ακόμα την περιοχή. Το βυθισμένο Παυλοπέτρι έχει τραβήξει τα τελευταία χρόνια τα μάτια της δημοσιότητας, καθώς τα σπουδαία ευρήματά του προκαλούν την ιστορία της Ελλάδας και όχι μόνο. Σε πολλά σημεία της περιοχής των Βατίκων διενεργούνται ανασκαφές, με πλούσια ευρήματα από τα προ-Μυκηναϊκά κιόλας χρόνια.

Η ονομασία Βάτικα, προέρχεται κατά τον περιηγητή Παυσανία, από τον γιο του Ηρακλή, Βοιό. Οι αρχαίες Βοιές ιδρύθηκαν από τον Βοιό, μετά τη συνένωση της μέχρι τότε ακμάζουσας "Λακωνικής Τριπόλεως" η οποία αποτελείτο από τις πόλεις Ήτιδα, Αφροδισιάδα και Σίδη.

Κατά τον 9ο αι. π.Χ., οι Βοιές όπως και οι πόλεις Πρασσιαί (το σημερινό Λεωνίδιο), η Κυνουρία, ο Ζάρακας και η Επίδαυρος Λιμηρά, ήταν μέλος της συμμαχίας της οποίας προίστατο το Άργος. Τον 7ο αι. οι Βοιές κατελήφθησαν από τη Σπάρτη.

Κατά τους κλασικούς χρόνους, μετά τη μάχη της Θυρεάτιδος το 456 π.Χ., οι Βοιές και η περιοχή της ανήκε στις περιοικίδες πόλεις της Σπάρτης, η οποία εκμεταλλευόταν και τα πλούσια κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος στον Άγιο Ελισσαίο και το Παλαιόκαστρο Βοιών. Το λιμάνι της πόλεως ήταν τόσο αξιόλογο ώστε να θεωρηθεί κατόρθωμα η λεηλασία του από τον Τολμίδη το 425 π.Χ. και να τον τιμήσουν οι Αθηναίοι με άγαλμα επειδή έκαψε τα νεώρια των Λακεδαιμονίων στο Γύθειο και κατέλαβε τις Βοιές και τα Κύθηρα.

Το 219/8 π.Χ. οι Βοιές καταστράφηκαν από τους Μακεδόνες, ενώ στις αρχές του 2ου αι. π.Χ. ο Ρωμαίος στρατηγός Τίτο Φλαμίνο ανακηρύσσει ελεύθερες τις παράλιες πόλεις της Λακωνίας και σχηματίζεται το «Κοινόν των Λακεδαιμονίων».

Στα Ρωμαϊκά χρόνια και κατά τους δύο πρώτους αιώνες μ.Χ., η πόλη Βοιές άκμασε ως εμπορικό λιμάνι αλλά σταδιακά παρήκμασαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς το 375 μ.Χ. ως αποτέλεσμα του καταστρεπτικού σεισμού που καταβύθισε μεγάλα τμήματα τόσο των Βοιών όσο και της λοιπής νοτίου Λακωνίας.

Στα υστεροβυζαντινά χρόνια, όπως και ολόκληρη η περιοχή του Μαλεβού (Πάρνωνα), η περιοχή θα φιλοξενήσει αμέτρητα μοναστήρια, με αποτέλεσμα να ονομαστεί από κάποιους και ως "Μικρό Άγιο Όρος".

Φύση - αξιοθέατα - διαδρομές

Ο Καβομαλιάς

kavomaliasΑυτό που ορίζει τα Βάτικα διαχρονικά, είναι ο περίφημος Καβομαλιάς. Γεμάτος αγριολούλουδα και βότανα, πολλά από τα οποία είναι σπάνια και ενδημικά, με πρώτο απ' όλα την Τουλίπα Γουλιμή. Συνολικά έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 150 είδη, ενώ ειδική μνεία αξίζουν το ελληνικό αγριολίναρο (Linaria hellenica ενδημικό του Μαλέα) και το αγριολίναρο του Φοίτου, το Linum phitosianum (ενδημικό σε Λακωνία –Ελαφόνησο). Πλούσια είναι και η ορνιθοπανίδα που συναντά κανείς στην περιοχή του Καβομαλιά, καθώς όπως και όλος ο ορεινός όγκος του Πάρνωνα, αποτελεί έναν από τους κυριότερους μεταναστευτικούς διαδρόμους για τα μεταναστευτικά πουλιά. Αναφορές υπάρχουν και για τσακάλια, καθώς όλος ο Πάρνωνας μαζί με τον Ταΰγετο, αποτελούν το τελευταίο καταφύγιο της Πελοποννήσου, για τα θηλαστικά αυτά. Κατά καιρούς στη θάλασσα των Βατίκων εμφανίζονται φώκιες και άλλα θαλάσια θηλαστικά, ενώ στις αμμουδίες της περιοχής γεννούν και οι χελώνες Caretta caretta.

Η λίμνη Στρογγυλή
Ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα των Βατίκων, είναι και η λίμνη Στρογγυλή. Βρίσκεται στα Βιγκλάφια, στην ακτή απέναντι από το Ελαφονήσι και είναι ένας ακόμα σημαντικός σταθμός στον δρόμο των μεταναστευτικών πουλιών, στην νοτιοανατολική Λακωνία. Η λίμνη, είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000, αλλά όχι και στους υγρότοπους Ramsar. Έχουν καταγραφεί 80 είδη πουλιών από τα οποία τα 17 φωλιάζουν εδώ. Ανάλογα την εποχή, ο επισκέπτης μπορεί να δεί είδη όπως, ψαραετούς, φλαμίνγκο, χαλκόκοτες, κύκνους κ.α. Τριγύρω ξεφυτρώνου διάφορα σπάνια "θαλασσολούλουδα".
 
Το απολιθωμένο φοινικο-δάσος του Καβομαλιά
Άγνωστο στο ευρή κοινό, το δάσος αυτό αποτελείται από πολλούς απολιθωμένους φοίνικες, κωνοφόρα δένδρα και πλατύφυλλα. Οι κορμοί που αποκαλύφθηκαν έχουν διάμετρο από 0,5 έως 1 μέτρο και ύψος ως 2 μέτρα και είναι ηλικίας 2-3 εκατομμυρίων ετών. Το δάσος βρίσκεται νότια της Νεάπολης, κοντά στην Αγία Μαρίνα.
 
Το σπήλαιο της Καστανιάς
Ένα πανέμορφο σπήλαιο που αφήνει με το στόμα ανοικτό, κάθε επισκέπτη. Ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής, που δεν πρέπει κανείς να αμελήσει να επισκεψθεί.
 
Βελανίδια
velanidia_kavomalias_400Ένα πειρατοχωριό, στην άκρη του Μυρτώου. Πανέμορφο γραφικό χωριό, από τα ομορφότερα της Λακωνίας, με στενά δρομάκια και μια πανέμορφη παραλία. Από τα Βελανίδα, μπορεί κάποιος να βρει, το μονοπάτι που οδηγεί στον θρυλικό φάρο του Καβομαλιά. Το Γερμανικό παρατηρητήριο, αποτελεί για τους περηπατητές ένα σημείο απ' όπου μπορούν να θαυμάσουν το επιβλητικό τοπίο της περιοχής.
 
Νεάπολη
Η Νεάπολη θεωρείται η "πρωτεύουσα" της περιοχής των Βατίκων. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη, που οφείλεται εν μέρη και στον τουρισμό. Πολλά ξενοδοχεία, ταβερνάκια, εστιατόρια καφέ και μπαράκια λειτουργούν κατά μήκος της παραλίας της. Από τη Νεάπολη μπορείτε να πάρετε το φέρρυ για τα Κύθηρα.
Στην περιοχή των Βατίκων, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε πολλά θαλασσινά και ψάρια, στις ψαροταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής. Για διαμονή λειτουργούν πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ θα βρείτε και πολλές επιλογές και καφέ και ποτό στα διάφορα μπαράκια της περιοχής.
 
 

Σχόλια:

Powered by Web Agency