Βρισκεστε εδω: διεθνη | κοσμος | Η Τεχεράνη καταγγέλλει «πειρατεία» στο ιρανικό πετρελαιοφόρο.

Η Τεχεράνη καταγγέλλει «πειρατεία» στο ιρανικό πετρελαιοφόρο.

ploio.forthgo.2Το πλήρωμα του ιρανικού δεξαμενόπλοιου που κατελήφθη στα ανοικτά του Γιβραλτάρ ανακρίνονται ως αυτόπτες μάρτυρες και όχι ως ύποπτοι σε μια προσπάθεια να διευκρινιστεί το φορτίο του πλοίου και ο τελικός του προορισμός, δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού εδάφους.

...Μέλη του βρετανικού βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού κατέλαβαν το δεξαμενόπλοιο Grace 1 την Πέμπτη καθώς πίστευαν ότι μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στη Συρία, κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην εμπόλεμη χώρα. Οι Βρετανοί στρατιώτες κατέβηκαν με ελικόπτερο στο κινούμενο πλοίο μέσα στη νύκτα.

Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ, η επιχείρηση διεξήχθη έπειτα «από αίτημα των ΗΠΑ προς τη Βρετανία».
Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η «σύλληψη» του πλοίου έγινε περίπου 4 χιλιόμετρα νότια του Γιβραλτάρ σε μια περιοχή που χρησιμοποιείται για τον ανεφοδιασμό των πλοίων.

Ο εκπρόσωπος του βρετανικού εδάφους δήλωσε ότι τα 28 μέλη του πληρώματος που παραμένουν στο σούπερ τάνκερ Grace 1 είναι κυρίως Ινδοί, αλλά μεταξύ τους υπάρχουν και μερικοί Πακιστανοί και Ουκρανοί. Η αστυνομία και τελωνιακοί παραμένουν πάνω στο πλοίο προκειμένου να διεξάγουν έρευνα, όμως το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αποχωρήσει.
Αν οι αξιωματούχοι του Γιβραλτάρ δεν καταφέρουν να καθορίσουν τις επόμενες ημέρες τη φύση του φορτίου του Grace 1 ή τον τελικό του προορισμό, ενδέχεται να ζητήσουν την άδεια δικαστηρίου να το κρατήσουν για περισσότερο χρονικό διάστημα...(Γ.Τ., ΑΠΕ)

Σχόλια:

Powered by Web Agency