Βρισκεστε εδω: διεθνη | κοσμος | ΟΗΕ για Λιβύη: Οι φρουροί πυροβολούσαν τους έγκλειστους μετανάστες που έτρεχαν να σωθούν από τις αεροπορικές επιδρομές.

ΟΗΕ για Λιβύη: Οι φρουροί πυροβολούσαν τους έγκλειστους μετανάστες που έτρεχαν να σωθούν από τις αεροπορικές επιδρομές.

LIBYH.BOMBARDΤα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν σήμερα ότι διαθέτουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Λίβυοι φρουροί πυροβολούσαν εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τις αεροπορικές επιδρομές που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 53 ανθρώπων, ανάμεσά τους και έξι παιδιών, σε κέντρο κράτησης της Τρίπολης.

(Στη φωτο :

Τα απομεινάρια του κέντρου κράτησης στην Τατζούρα μετά τη φονική επιδρομή

Έκθεση του Γραφείου Συντονισμού του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (OCHA) ανέφερε ότι προχθές, Τρίτη, σημειώθηκαν δύο αεροπορικές επιδρομές, η μία εκ των οποίων έπληξε ένα άδειο γκαράζ και η άλλη ένα υπόστεγο στο οποίο κρατούνταν περίπου 120 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Υπάρχουν αναφορές ότι μετά την πρώτη επιδρομή οι φρουροί πυροβόλησαν εναντίον κάποιων προσφύγων και μεταναστών την ώρα που αυτοί οι τελευταίοι προσπαθούσαν να διαφύγουν», τονίζεται στην έκθεση του OCHA.

Σύμφωνα με την έκθεση, διασώστες εξακολουθούν να ανασύρουν πτώματα από τα ερείπια, πράγμα που σημαίνει ότι ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

Περίπου 500 άνθρωποι παραμένουν στο κέντρο κράτησης στην Τατζούρα, ανατολικά της Τρίπολης -- τέσσερις Νιγηριανοί πρόκειται να παραδοθούν σήμερα στη νιγηριανή πρεσβεία ενώ σχεδιάζεται η αποστολή 31 γυναικών και παιδιών στο κέντρο αναχωρήσεων της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ στην Τρίπολη.

Η Λιβύη είναι ένα από τα κύρια σημεία αναχώρησης για Αφρικανούς μετανάστες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο επιβαίνοντας σε βάρκες με προορισμό την Ιταλία, αλλά πολλοί αναχαιτίζονται στη θάλασσα και οδηγούνται πίσω από τη λιβυκή ακτοφυλακή, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι 53 νεκροί είναι ο υψηλότερος απολογισμός που έχει αναφερθεί δημόσια από αεροπορική επιδρομή ή βομβαρδισμό αφότου οι ανατολικές δυνάμεις υπό τον Χαλίφα Χάφταρ εξαπέλυσαν χερσαία και αεροπορική επίθεση πριν από τρεις μήνες με σκοπό την κατάληψη της Τρίπολης, που είναι η βάση της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

«Οι απώλειες αμάχων που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση έχουν σχεδόν διπλασιαστεί ως αποτέλεσμα αυτής και μόνο της επίθεσης», αναφέρει η έκθεση του OCHA, μία ημέρα αφότου αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν πως οι αεροπορικές επιδρομές μπορεί να συνιστούν έγκλημα πολέμου..(Γ.Τ., ΑΠΕ)

Σχόλια:

Powered by Web Agency