Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019 12:32:54 AM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: διεθνη | κοσμος | Αντιδράσεις για τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν.

Αντιδράσεις για τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν.

IRAN.STRATOSΗ κυβέρνηση των ΗΠΑ επανέφερε μονομερώς σε ισχύ σήμερα (σ.σ. στις 07:01 ώρα Ελλάδας) σκληρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, οι οποίες είχαν αρθεί στο πλαίσιο της ιστορικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας που είχε συναφθεί το 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις αλλά ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε τον Μάιο...

...Το πρώτο κύμα των αμερικανικών κυρώσεων, οι οποίες επανήλθαν σε ισχύ σήμερα το πρωί, στοχοθετεί τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τις εισαγωγές πρώτων υλών, τους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της πολιτικής αεροπορίας.

...Τα κίνητρα της Ουάσιγκτον είναι πολλά και διαφορετικά εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας Χένινγκ Ρίκε από το Γερμανικό Ίδρυμα Εξωτερικής Πολιτικής:

«...Για τους Αμερικανούς δεν έπαιζε ποτέ ρόλο μόνο το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος το οποίο ήταν απλώς ένα μέρος των ευρύτερων κατηγοριών σε βάρος του Ιράν. Μεταξύ αυτών, οι κατηγορίες για στήριξη σιιτικών εγκληματικών οργανώσεων σε γειτονικές χώρες, η άρνηση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ, η κακή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ίδιο το Ιράν [...]. Οι Αμερικανοί θέλουν να κινηθούν εναντίον όλων αυτών. Στόχος της πυρηνικής συμφωνίας ήταν να δρομολογήσει -πέρα από το πυρηνικό ζήτημα- διαπραγματεύσεις και επί άλλων θεμάτων. Αυτό όμως δε λειτούργησε. Τώρα η αμερικανική κυβέρνηση του Τραμπ και των Ρεπουμπλικάνων θέλουν μέσω σκληρών οικονομικών πιέσεων να προκαλέσουν την κατάρρευση του καθεστώτος στην Τεχεράνη προκειμένου οι Ιρανοί να επαναφέρουν τη δημοκρατία».

...Η πολιτική αυτή όμως είναι κάθε άλλο παρά ρεαλιστική σχολιάζει ο Χένινγκ Ρίκε.

«Είναι μια πολύ επικίνδυνη και επιπόλαιη πολιτική. Ακόμη κι αν πολλοί Ιρανοί διαμαρτύρονται για την κυβέρνησή τους, γενικά δεν είναι κατά της ισλαμικής δημοκρατίας. Κυρίως όμως είναι σε μεγάλο βαθμό εθνικιστές και μισούν την έξωθεν ανάμειξη. Οι Ιρανοί δεν ξεχνούν ότι μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία οι ΗΠΑ απέπεμψαν το 1953 έναν δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο βάζοντας στη θέση του έναν σάχη ο οποίος ήταν ένας αυταρχικός και βίαιος ηγέτης. Αυτό το γνωρίζουν ακόμη και τα παιδιά» (αναλυτικότερα στη Deutsche Welle).

«Όποιος συναλλάσσεται με το Ιράν δεν θα συναλλάσσεται με τις ΗΠΑ»

...Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν είναι «οι πιο σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ». «Τον Νοέμβριο θα ενταθούν σε άλλο ένα επίπεδο. Όποιος κάνει μπίζνες με το Ιράν ΔΕΝ θα κάνει μπίζνες με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ζητώ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ, τίποτα λιγότερο!» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

The Iran sanctions have officially been cast. These are the most biting sanctions ever imposed, and in November they ratchet up to yet another level. Anyone doing business with Iran will NOT be doing business with the United States. I am asking for WORLD PEACE, nothing less!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 7 Αυγούστου 2018

Η Ουάσινγκτον δέχεται ότι το Ιράν έχει συμμορφωθεί προς τους όρους της συμφωνίας του 2015 που επιτεύχθηκε υπό τον προκάτοχο του Τραμπ, τον Μπαράκ Ομπάμα, όμως υποστηρίζει πως η συμφωνία είναι ελαττωματική επειδή δεν είναι αρκετά αυστηρή. Το Ιράν δηλώνει ότι θα συνεχίσει προς το παρόν να συμμορφώνεται προς τη συμφωνία, αν άλλες χώρες μπορούν να το βοηθήσουν να προστατευθεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της απόφασης της Ουάσινγκτον να αποσυρθεί.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν εκ νέου σήμερα έχουν στόχο τις ιρανικές αγορές αμερικανικών δολαρίων, το εμπόριο μετάλλων, τον άνθρακα, τα βιομηχανικά λογισμικά και την ιρανική αυτοκινητοβιομηχανία.

«Τιμούμε τις διεθνείς συμφωνίες», δηλώνει ο Ροχανί...

...Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να τηρεί τη διεθνή συμφωνία του 2015, με την οποία δεσμεύθηκε να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να μην επιδιώξει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων.

«Παρά τις (αμερικανικές) κυρώσεις, θα αποδείξουμε ότι τηρούμε τον λόγο μας και τιμούμε τις διεθνείς συμφωνίες», επισήμανε ο Χασάν Ροχανί κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε και μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι η επαναφορά των κυρώσεων σε ισχύ εντάσσονται στον «ψυχολογικό πόλεμο» που κάνει η Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη.

...Ο Ροχανί έκρινε ότι οι Ιρανοί θα ενωθούν και θα αντισταθούν στον αμερικανικό ψυχολογικό πόλεμο, ενώ επισήμανε ότι το Ιράν μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη των υπολοίπων πέντε κρατών-μερών της συμφωνίας (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα) στην προσπάθειά του να τη διατηρήσει σε ισχύ.

Αν και ο πρόεδρος του Ιράν δεν απέρριψε ρητώς τις εκκλήσεις να αρχίσει διάλογο με τον Ντόναλντ Τραμπ, επισήμανε πως οι κινήσεις που έχει κάνει ο αμερικανός πρόεδρος, ειδικά το γεγονός πως έχει αποσύρει τις ΗΠΑ από διάφορες διεθνείς συμφωνίες, δείχνουν πως δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος εταίρος. Αν αυτό αλλάξει, πρόσθεσε ο ιρανός πρόεδρος, ο ίδιος είναι έτοιμος να διεξαγάγει συνομιλίες...(Γ.Τ., ΑΠΕ)

Σχόλια:

Powered by Web Agency