Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019 10:03:06 AM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: διεθνη | κοσμος | Η χώρα που δεν αφήνει τα κορίτσια της να γεννηθούν.

Η χώρα που δεν αφήνει τα κορίτσια της να γεννηθούν.

MAYROBOYNIO.KORITSIΥπάρχει μία χώρα που τρώει τα παιδιά της. Όχι όλα.. Τα κορίτσια μόνο, και μάλιστα πριν αυτά καν γεννηθούν...Ο λόγος για το Μαυροβούνιο, όπου το να αποκτήσει ένα ζευγάρι κορίτσι δεν θεωρείται ακόμα και σήμερα -εν έτει 2018- μεγάλη «τύχη» κι έτσι πολλές γυναίκες προβαίνουν σε άμβλωση προκειμένου να μην φέρουν ποτέ στον κόσμο... μία ακόμη γυναίκα.

...Είναι σύνηθες λοιπόν όταν μία γυναίκα διαπιστώσει ότι είναι έγκυος να κάνει έναν προγεννητικό έλεγχο, που κοστίζει μάλιστα το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 350 ευρώ, και αν διαπιστώσει ότι κυοφορεί κορίτσι να περνάει μέχρι και τα σύνορα με τη Σερβία για να «απαλλαγεί» από αυτό.

...Η πρακτική που καλείται «επιλεκτική άμβλωση... γένους θηλυκού» είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, με βαθιές, όμως, ρίζες στην παράδοση της χώρας. Κι αν επί χρόνια αποτελούσε ένα κοινό μυστικό, οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων βγαίνουν πια μπροστά και μιλάνε για τις «ανεπιθύμητες», τις γυναίκες δηλαδή που δεν άφησαν οι γονείς τους ούτε καν να γεννηθούν. ¨Εχουν μάλιστα στήσει κι ένα πρόχειρο μνημείο για τις γυναίκες αυτές, όπου καθένας μπορεί να ανάψει ένα κερί στη μ΄νημη τους.

...Στο πλαίσιο της καμπάνιας τους γράφονται άρθρα σε εφημερίδες ενώ στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα θα δει κανείς αφίσες που δείχνουν κορίτσια με τη λεζάντα: «Οι γονείς σου ήθελαν αγόρι και για αυτό δεν είχες την ευκαιρία να γεννηθείς... Συγγνώμη!».

...Στόχος της καμπάνιας είναι να φέρει στη δημόσια σφαίρα το διάλογο για το ηθικό σύστημα της χώρας, όπου οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους άνδρες...

...Για να καταλάβει κανείς πόσο διαδεδομένη είναι η πρακτική της επιλεκτικής για λόγους φύλου άμβλωσης στο Μαυροβούνιο, αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η παγκόσμια αναλογία γεννήσεων είναι 100 κορίτσια για κάθε 102 αγόρια, στη χώρα η αναλογία είναι 100 κορίτσια έναντι 116 αγοριών.

...Αν κάτι τέτοιο συνεχιστεί, δημογραφικά σημαίνει ότι στο Μαυροβούνιο των 620 χιλιάδων κατοίκων μέχρι το 2025, οι άνδρες θα είναι 10 χιλιάδες περισσότεροι από τις γυναίκες, παρόλο που αυτές έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

...Και παρά την μεγάλη κινητοποίηση για το θέμα, ο φόβος ότι ίσως χρειαστεί μία μακρά περίοδος για να αλλάξουν τα αναχρονιστικά αυτά ήθη, είναι μεγάλος και υπαρκτός...(Γ.Τ., πηγή : Al Jazeera)

Σχόλια:

Powered by Web Agency