Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 09:28:51 AM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: διεθνη | κοσμος | Ισπανία : Η Καταλονία ανεξάρτητη στο...μέλλον.

Ισπανία : Η Καταλονία ανεξάρτητη στο...μέλλον.

KATALONIA.PROEDROSΝα κερδίσει χρόνο επιχείρησε ο καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζντεμόν, στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στο καταλανικό κοινοβούλιο...Αφού δέχθηκε το χειροκρότημα, λέγοντας ότι "...θέλω να ακολουθήσω τη θέληση του λαού για την ανεξαρτησία μας", τόνισε ότι επιθυμεί να καθυστερήσει την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας.

"...Σήμερα αναλαμβάνω την εντολή να γίνει η Καταλονία ανεξάρτητο δημοκρατικό κράτος, σεβόμενος τη βούληση του καταλανικού λαού", είπε, για να προσθέσει αμέσως μετά ότι προτείνει στο κοινοβούλιο να αναστείλει προσωρινά το νόμο που αφορά στη διαδικασία εφαρμογής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες...

"...Αναστέλλουμε την κήρυξη ανεξαρτησίας για μερικές εβδομάδες, επειδή επιδιώκουμε ένα λογικό διάλογο, με διεθνή διαμεσολάβηση, με το ισπανικό κράτος", επισήμανε.

...Αφού μίλησε αρχικώς επί τουλάχιστον 25 λεπτά, κάνοντας αναφορές στη βία της ισπανικής αστυνομίας κατά το "δημοψήφισμα" της 1ης Οκτωβρίου, καθώς και ιστορικές αναφορές για την Καταλονία, τόνισε: "Η Δημοκρατία είναι πάνω από το Σύνταγμα. Μετά το δημοψήφισμα η Καταλονία έχει το δικαίωμα να είναι ανεξάρτητη χώρα. Τώρα όλοι μας ακούνε".

"...Όπως ξέρετε, 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα, το κοινοβούλιο οφείλει να συγκληθεί, πρέπει να ξεκινήσουν οι συνταγματικές διαδικασίες. Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος έδειξαν πως κερδίσαμε το δικαίωμα να είμαστε μια ανεξάρτητη χώρα. Η ψήφος είπε "ναι" στην ανεξαρτησία και με αυτό θέλω να προχωρήσω. Τώρα, σε αυτή την ιστορική στιγμή ως πρόεδρος της Καταλονίας, θέλω να ακολουθήσω τη θέληση του λαού να είναι η Καταλονία μια ανεξάρτητη χώρα".

...Ο καταλανός ηγέτης κατέληξε, λέγοντας: "Ζητούμε διάλογο με βάση τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου. Είμαστε πολύ πρόθυμοι για διάλογο".

...Η ομιλία Πουτζντεμόν ξεκίνησε με καθυστέρηση 1,5 ώρας, καθώς προηγήθηκαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις.

Στην αρχή της ομιλίας του, τόνισε δε ότι "δεν σκοπεύω να εκτοξεύσω απειλές ή προσβολές. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Χρειαζόμαστε να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση. Είμαστε όλοι μέλη της ίδιας κοινότητας και πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά μαζί. Ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε στα πάντα, ωστόσο έχουμε αποδείξει ότι ο μόνος τρόπος για να πάμε μπροστά είναι με δημοκρατία και ειρήνη. Αυτά απαιτεί διάλογο".

...Καταδίκασε τη βία από την ισπανική αστυνομία στην προσπάθεια της να απαγορεύσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, σημειώνοντας ότι "ποτέ δεν θα ξεχάσουμε τις εικόνες βίας που ζήσαμε".

"...Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε εναντίον της απόφασης του 2005. Μολονότι ακολουθήσαμε όλες τις διαδικασίες του Συντάγματος, παρά το 85% του κοινοβουλίου που ήταν μαζί μας και παρά την αυτονομία της Καταλονίας, που εγκρίνει και ο λαός. Η Ισπανία δεν το ενέκρινε και τροποποίησε το κείμενο. Αυτό ήταν ντροπή. Από τότε η ισπανική κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε βιαίως. Ήταν εναντίον της γλώσσας, της κουλτούρας και των Θεσμών μας. Εκατομμύρια πολιτών συνειδητοποίησαν πως ο μόνος τρόπος να πάμε μπροστά ήταν να κηρύξει η Καταλονία την ανεξαρτησία της", πρόσθεσε.

"...Δεν είμαστε ούτε εγκληματίες, ούτε τρελοί. Είμαστε κανονικοί άνθρωποι και θέλουμε να ψηφίσουμε. Ήμασταν έτοιμοι για διάλογο. Δεν έχουμε κάτι εναντίον της Ισπανίας ή των Ισπανών, ακριβώς το αντίθετο. Επιθυμούμε κατανόηση και διάλογο. Η σχέση μας με την Ισπανία δεν ήταν λειτουργική για πολλά χρόνια και τώρα είναι αβίωτη", υπογράμμισε...

***Η Μαδρίτη, στην πρώτη αντίδραση της, διεμήνυσε ότι "...ήταν ένας εκβιασμός προς το κράτος σε ζωντανή μετάδοση. Η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε κανέναν εκβιασμό, δεν θα τον επιτρέψουμε", κάνοντας λόγο για "σιωπηρή ανακήρυξη ανεξαρτησίας".

"...Δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι οι Καταλανοί τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας. Ούτε είναι επιτρεπτό να γίνεται μία σιωπηρή ανακήρυξη ανεξαρτησίας και μετά να μείνει σιωπηρά σε εκκρεμότητα", προσθέτει η Μαδρίτη.

...Μια μεσολάβηση με τον πρόεδρο της Καταλωνίας Πουτζντεμόν "δεν είναι εφικτή", είχε δηλώσει πριν την ομιλία η ισπανική κυβέρνηση.

...Η Ισπανία ζει "μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της", υποστήριξε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης στη Γερουσία, με έναν γερουσιαστή να φωνάζει το σύνθημα "Ζήτω η ελεύθερη Καταλονία".

...Η Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο διεθνούς μεσολάβησης, όπως επιθυμεί η Βαρκελώνη, για να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο.

"...Δεν υπάρχει θέση για μεσολάβηση μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, μεταξύ του νόμου και της ανυπακοής, μεταξύ της δημοκρατίας και της τυραννίας" είπε, εκτιμώντας ότι η Ισπανία, που έχει βυθιστεί στη χειρότερη κρίση των τελευταίων 40 ετών, βιώνει "μια από τις σημαντικότερες και δυσκολότερες στιγμές της".

...Νωρίτερα, είχε διαρρεύσει μέσω του Bloomberg, ότι η ισπανική αστυνομία ήταν έτοιμη να συλλάβει αμέσως τον Πουτζντεμόν, αν κήρυσσε ανεξαρτησία...(Γ.Τ., ΑΠΕ)

Σχόλια:

Powered by Web Agency