Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018 11:48:32 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: διεθνη | κοσμος | Αυστρία-δημοσκόπηση : Ανεβαίνουν τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών.

Αυστρία-δημοσκόπηση : Ανεβαίνουν τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών.

AYSTRIA.KAGK.KERNΣε αντίθεση με άλλες δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών, για τις πρόωρες αυστριακές βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, 15 Οκτωβρίου, που έφεραν τη διαφορά ανάμεσα στο πρώτο κόμμα, το συντηρητικό Λαϊκό του υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελάριου Κρίστιαν Κερν (φωτο), να φτάνει και τις 10 ποσοστιαίες μονάδες, μια σημερινή δημοσκόπηση της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας Kurier εμφανίζει το Λαϊκό Κόμμα να προηγείται με ποσοστό 33% έναντι των Σοσιαλδημοκρατών με 27%...

....Πέραν της σημαντικά μειωμένης διαφοράς μεταξύ τους, όπως την καταγράφει η δημοσκόπηση αυτή, οι Σοσιαλδημοκράτες – οι οποίοι ηγούνται της έως τώρα κυβέρνησης συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα – βρίσκονται στη δεύτερη θέση, μπροστά από το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων (25%) το οποίο τελευταία εμφανιζόταν δεύτερο σε δύναμη.

...Μάλιστα, προ της εκλογής του Σεμπάστιαν Κουρτς σε νέο αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος τον περασμένο Μάιο,το Κόμμα των Ελευθέρων κατείχε την πρώτη θέση σε όλες τις δημοσκοπήσεις για σχεδόν δύο χρόνια.

...Ακολουθούν στις επόμενες θέσεις, με ποσοστό 4% το καθένα, τα τρία μικρότερα κόμματα, οι Πράσινοι, το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) και η πρωτοεμφανιζόμενη σε εκλογές "Λίστα Πιλτς", για τα οποία η είσοδος στην αυστριακή Βουλή θα είναι δύσκολη καθώς ισχύει το όριο του 4%.

...Η δημοσκόπηση της Kurier πραγματοποιήθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας υπό τη σκιά της υπόθεσης των περίεργων αυθαίρετων ενεργειών του πρώην συμβούλου επικοινωνίας των Σοσιαλδημοκρατών Ταλ Ζίλμπερσταϊν, και μετά και από τις τελευταίες αποκαλύψεις για τις απόπειρες εξαγοράς συνεργατών τους από το αντίπαλο Λαϊκό Κόμμα, που έχουν οδηγήσει σε βαριές αλληλοκατηγορίες και υποβολή μηνύσεων από τους έως τώρα κυβερνητικούς εταίρους.

...Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της δημοσκόπησης, οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, δεν φαίνεται να έχουν ωφελήσει το Κόμμα των Ελευθέρων, όπως ευελπιστούσαν πολλοί, από τα στελέχη και τους οπαδούς του.

...Στην ίδια δημοσκόπηση και στο ερώτημα ως προς την κυβέρνηση συνασπισμού που θα πρέπει να σχηματιστεί μετά τις εκλογές, μία συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος των Ελευθέρων συγκεντρώνει σχετική πλειοψηφία, ποσοστό 34 %, αλλά, όπως σχολιάζεται από την εφημερίδα, στην ουσία αυτή η εκδοχή, αν και πλειοψηφούσα, υποστηρίζεται μόνον από έναν στους τρεις.

...Ποσοστό υποστήριξης 21% συγκεντρώνει η εκδοχή της συνέχισης του έως τώρα κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος, με το δεύτερο να ηγείται πλέον μιας τέτοιας διακυβέρνησης, καθώς η νίκη του εκλαμβάνεται ως σχετικά σίγουρη.

...Μόλις στο 13% βρίσκεται η υποστήριξη των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης για το ενδεχόμενο συνεργασίας ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες και Ελευθέρους, συνεργασία που έχει αποκλειστεί από τον καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, στη βάση των ομόφωνων αποφάσεων όλων των συνεδρίων τους στο παρελθόν.

...Στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε συγκεντρώσει ποσοστό 26,8% και 52 έδρες στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής, το Λαϊκό Κόμμα 24% και 47 έδρες, το Κόμμα των Ελευθέρων 20,5% και 40 έδρες, οι Πράσινοι 12,4% και 24 έδρες, και το ΝΕΟΣ 5% και 9 έδρες...(Γ.Τ., ΑΠΕ)

Σχόλια:

Powered by Web Agency