Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018 11:15:25 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: διεθνη | κοσμος | Πολωνία : Μεγάλη διαδήλωση κατά της Δεξιάς κυβέρνησης.

Πολωνία : Μεγάλη διαδήλωση κατά της Δεξιάς κυβέρνησης.

POLONIA.DIADΧιλιάδες διαδήλωσαν στις μεγαλύτερες πόλεις της Πολωνίας χθες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μεταρρυθμίσεις της συντηρητικής κυβέρνησης στο δικαστικό σύστημα που σύμφωνα με την αντιπολίτευση καταργούν την ανεξαρτησία των δικαστών και υπονομεύουν τη δημοκρατία...

...Το Σάββατο, η Γερουσία της Πολωνίας ψηφισε δύο σχέδια νόμου. Με το πρώτο, το κοινοβούλιο - όπου το συντηρητικό κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) έχει την πλειοψηφία - θα επιλέγει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Δικαστών, ενώ με το δεύτερο οι πρόεδροι των απλών δικαστηρίων θα διορίζονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

...Η επικύρωση των δύο νομοσχεδίων από τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, προσκείμενο στο PiS, το οποίο διαθέτει την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του πολωνικού κοινοβουλίου, θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

"...Ντροπή, ντροπή, ντροπή" φώναζαν οι διαδηλωτές στη Βαρσοβία, κρατώντας σημαίες της Πολωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αποκαλώντας τον πρόεδρο του PiS και εκ των πραγμάτων ηγέτη της χώρας Γιάροσλαβ Κατσίνσκι "δικτάτορα".

...Το PiS θεωρεί ότι έχει λαϊκή εντολή να καταστήσει το δικαστικό σύστημα πιό αποτελεσματικό και διαφανές. Από τη νίκη του στις εκλογές του 2015, το κόμμα έχει αλλάξει ριζικά το συνταγματικό δικαστήριο και έχει περάσει τον έλεγχο του γραφείου του γενικού εισαγγελέα στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

...Απειλώντας την Πολωνία ότι θα προχωρήσει με ένδικα μέσα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει ότι τα μέτρα αυτά υπονομεύουν τους δημοκρατικούς ελέγχους και θεσμούς, κατηγορία που το PiS αρνείται.

...Χθες οι ηγέτες της αντιπολίτευσης παρακίνησαν τους διαδηλωτές να παραμείνουν μπροστά στο κοινοβούλιο μέχρι αύριο, όταν οι βουλευτές αναμένεται να συζητήσουν ένα νομοσχέδιο που αφορά το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, θα αντικατασταθούν όλα τα μέλη του δικαστηρίου εκτός από αυτά που έχουν διοριστεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

...Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης υποσχέθηκαν ότι δεν θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή της συζήτησης...(Γ.Τ., ΑΠΕ)

Σχόλια:

Powered by Web Agency