Βρισκεστε εδω: διεθνη | κοσμος | Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 24 άνθρωποι πέθαναν σε καταυλισμούς για εκτοπισμένους.

Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 24 άνθρωποι πέθαναν σε καταυλισμούς για εκτοπισμένους.

FILIPPINES.PRESINTENTΤουλάχιστον 24 άνθρωποι έχουν πεθάνει στα κέντρα υποδοχής των εκτοπισμένων από τις 23 Μαΐου οπότε ξέσπασαν οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των ισλαμιστών ανταρτών στην πόλη Μαράουι, δήλωσε ο Αλινάντερ Μίναλανγκ, υγειονομικός υπεύθυνος της επαρχίας Λανάο ντελ Σουρ.

...Μεταξύ των σχεδόν 40.000 ανθρώπων που έχουν καταφύγει στα κέντρα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί σε δημοτικούς χώρους, γυμναστήρια και ισλαμικά σχολεία, έχουν καταγραφεί 300 κρούσματα διάρροιας.

...Πολλοί από αυτούς που πέθαναν ήταν ηλικιωμένοι ή είχαν προβλήματα υγείας, όμως τουλάχιστον δύο θάνατοι προήλθαν από τη διάρροια.

«...Η αιτία της αύξησης των κρουσμάτων της διάρροιας είναι οι υγειονομικές συνθήκες και η έλλειψη πόσιμου νερού», επεσήμανε ο Μίναλανγκ.

...Στα κέντρα αυτά οικογένειες έως και 12 ατόμων κοιμούνται μαζί στο πάτωμα και σε κάποιες περιπτώσεις εκατοντάδες άνθρωποι μοιράζονται μία μόνο τουαλέτα.

«Τα παιδιά μου αρρωσταίνουν. Το ένα έχει διάρροια και ένα άλλο έχει μια αλλεργία στο δέρμα του. Το νερό που χρησιμοποιούμε δεν είναι καλό», δήλωσε η Ταρχάτα Μοστάρε που μένει μαζί με 800 ακόμη ανθρώπους σε μια αίθουσα ενός λυκείου στην Ίλιγκαν Σίτι, 40 χιλιόμετρα από τη Μαράουι.

...Περπάτησε από τη Μαράουι μαζί με χιλιάδες άλλους ανθρώπους λίγες ώρες προτού γεννήσει το πέμπτο παιδί της και αναγκάστηκε να συνεχίσει το ταξίδι της με το νεογέννητο τυλιγμένο με ένα πανί. «Τον φωνάζουμε Στρατιωτικό Νόμο», λέει για το αγοράκι της, τον Σάχιρ.

...Την ημέρα της γέννησής του, στις 23 Μαΐου, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε κήρυξε στρατιωτικό νόμο στο νησί Μιντανάο, υποσχόμενος να εκδιώξει τους αντάρτες.

...Σύμφωνα με τον στρατό, σχεδόν 350 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες, περιλαμβανομένων 257 ανταρτών, 62 στρατιωτών και 26 αμάχων. Εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται και πιστεύεται ότι κρύβονται στα υπόγεια της πόλης, που βομβαρδίζεται συνεχώς από τον στρατό των Φιλιππίνων.

...Εξάλλου ένας αξιωματούχος της Λανάου ντελ Σουρ, ο Μέλια Σάραπ, δήλωσε ότι σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα σε 600 εκτοπισμένους, εντοπίστηκαν έξι περιπτώσεις σοβαρού υποσιτισμού και 20 μέτριου υποσιτισμού.

«...Τα κέντρα για τους εκτοπισμένους είναι υπερπλήρη και οποιαδήποτε μόλυνση πάθεις, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον υποσιτισμό», τόνισε. «Αν βασιζόμαστε μόνο στις μερίδες (που διανέμονται), (το ποσοστό υποσιτισμού) θα αυξηθεί», υπογράμμισε...(Γ.Τ., ΑΠΕ)

Σχόλια:

Powered by Web Agency