Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 10:01:10 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: διεθνη | ευρωπαϊκη ενωση | Βρετανία : Σήμερα η ψηφοφορία για το Brexit.

Βρετανία : Σήμερα η ψηφοφορία για το Brexit.

BREXITΗ Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου συζητά εάν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει σήμερα τη συμφωνία που έκλεισε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι για το Brexit, απόφαση που θα κρίνει πώς θα προχωρήσει η διαδικασία της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δυνητικά την πορεία της οικονομίας της χώρας.

....Η ισορροπία ισχύος στο βρετανικό κοινοβούλιο κάθε άλλο παρά μοιάζει να ευνοεί την αρχηγό του Συντηρητικού Κόμματος και πρωθυπουργό. Η συμφωνία βάλλεται πανταχόθεν: από τους ευρωσκεπτικιστές, από τους υποστηρικτές της ΕΕ, αλλά και από το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι.

....Το κοινοβούλιο έχει συνολικά 650 μέλη.

....Από αυτά, γύρω στα 100 είναι είτε μέλη της κυβέρνησης, είτε εγγυητές της κομματικής πειθαρχίας των Τόρις (whips, στην κοινοβουλευτική ορολογία) που υποχρεούνται να στηρίξουν τη συμφωνία και κατά συνέπεια μπορούν να αφαιρεθούν από τον υπολογισμό.

....Οι Συντηρητικοί έχουν 317 έδρες. Κυβερνούν όμως με πλειοψηφία μόλις 13 εδρών, χάρη στη συμφωνία με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (Democratic Unionist Party, DUP), το οποίο καταλαμβάνει 10 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων.

....Ο αριθμός των μελών του κοινοβουλίου που έχουν δηλώσει δημόσια ότι θα υποστηρίξουν τη συμφωνία είναι 32.

Ο αριθμός των μελών του κοινοβουλίου που έχουν δηλώσει δημόσια ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία είναι 93, συμπεριλαμβανομένων 27 των Τόρις

....Η τύχη του Brexit κρέμεται από την ψηφοφορία....

....Αν οι βρετανοί κοινοβουλευτικοί εγκρίνουν το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης, το Μπρέξιτ θα γίνει πραγματικότητα την 29η Μαρτίου στις 23:00 (στη 01:00 της 30ής Μαρτίου ώρα Ελλάδας) και τα δύο μέρη θα μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν για τη μελλοντική τους σχέση και το εμπόριο έπειτα από μια μεταβατική περίοδο που θέλουν να διαρκέσει ως τα τέλη του 2020, για να εξομαλυνθεί ο χωρισμός έπειτα από 40 χρόνια γάμου.

....Αν όμως -και αυτό κατά τους αναλυτές είναι το πιθανότερο- η συμφωνία καταψηφιστεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων, η χώρα θα εισέλθει σε «αχαρτογράφητη περιοχή», προειδοποίησε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, επισημαίνοντας πως εντείνεται ο κίνδυνος να υπάρξει χαοτική έξοδος χωρίς συμφωνία, ή ακόμη και η χώρα να παραμείνει στην ΕΕ.

....Η ψηφοφορία, που προβλέπεται να αρχίσει περί τις 21:00 (ώρα Ελλάδας), θα τερματίσει μια περίοδο ατέρμονων αντεγκλήσεων και διαπραγματεύσεων στους κόλπους της βρετανικής πολιτικής τάξης. Ο διχασμός και το αδιέξοδο κυριάρχησαν αυτή την περίοδο ανάμεσα στους οπαδούς της καθαρής ρήξης και όσους προτιμούν αντιθέτως τη διατήρηση στενών δεσμών με την ΕΕ.

....Αν και αρχικά προβλεπόταν να γίνει τον Δεκέμβριο, η σημερινή ψηφοφορία αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή από τη Μέι, για να αποφύγει μια συντριπτική ήττα που παραδέχθηκε πως ήταν βέβαιη και να της δοθεί χρόνος να ζήσει περαιτέρω «εγγυήσεις» από τους ευρωπαίους ηγέτες, κάτι που ήλπιζε πως θα έπειθε τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να εγκρίνουν τη συμφωνία που έκλεισε με την ΕΕ.

....Χθες Δευτέρα η Ντάουνινγκ Στριτ έδωσε στη δημοσιότητα μια επιστολή υπογεγραμμένη από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με την οποία τονίζουν πως η ΕΕ «δεν επιθυμεί» ο αμφιλεγόμενος «μηχανισμός ασφαλείας», ή backstop στο ιδιόλεκτο της διαπραγμάτευσης, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρών» συνόρων με την Ιρλανδία, να τεθεί σε ισχύ, καθώς και πως ακόμη κι αν τεθεί σε ισχύ, θα φροντίσουν αυτό να είναι «μόνο προσωρινό».

....Αλλά οι ευρωπαϊκές διαβεβαιώσεις δεν πείθουν. «Δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο, τίποτε δεν άλλαξε», κατήγγειλε ο Νάιτζελ Ντοντς, βουλευτής του βορειοϊρλανδικού υπερσυντηρητικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), από τις 10 έδρες του οποίου εξαρτάται η Μέι για να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

....Η επιστολή «δεν προσφέρει τις νομικές εγγυήσεις για τις οποίες είχαν δοθεί υποσχέσεις σε αυτή την αίθουσα», έκρινε από την πλευρά του ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, που διαπίστωσε πως το κείμενο είναι «ακριβώς ίδιο» με εκείνο που υπεβλήθη τον Δεκέμβριο.

....Την ίδια άποψη μοιράζονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι σκοτσέζοι εθνικιστές του SNP.

....Στους κόλπους της συμπολίτευσης, των Τόρις της Μέι, οι εκκλήσεις να απορριφθεί η συμφωνία πολλαπλασιάζονται: ακόμα και για τον ίδιο τον υπουργό Μπρέξιτ, τον Ντόμινικ Ράαμπ, «ο μοναδικός τρόπος να εξασφαλίσουμε τροποποίηση της συμφωνίας για την αποχώρηση, μέσω διαπραγματεύσεων, είναι να απορρίψουμε την τρέχουσα συμφωνία», που κατ' αυτόν είναι «δεύτερης ποιότητας».

....Η Μέι θα ζητήσει να διεξαχθεί και δεύτερη ψηφοφορία εάν η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίψει τη συμφωνία με την ΕΕ

....Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα απαιτήσει να διεξαχθεί «δεύτερη ψηφοφορία» στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας που έκλεισε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, παρότι οδεύει να υποστεί ιστορική ήττα στη σημερινή ψηφοφορία, έγραψε η ταμπλόιντ εφημερίδα The Sun χθες Δευτέρα.

....Το βρετανικό κοινοβούλιο αναμένεται να ταχθεί απόψε με μεγάλη πλειοψηφία εναντίον της συμφωνίας του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες, εξέλιξη που θα αφήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, από ένα χαοτικό διαζύγιο μέχρι την ακύρωση του Μπρέξιτ.

....Κατά τη Σαν, η κυβέρνηση της Μέι οδεύει να χάσει με τριψήφια διαφορά, να υποστεί την πιο βαριά ήττα στη σύγχρονη κοινοβουλευτική ιστορία της Βρετανίας, ενώ θεωρητικά απομένουν 73 ημέρες ώσπου το Μπρέξιτ να γίνει πραγματικότητα.

....Σύμμαχοι της πρωθυπουργού λένε ότι η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έτεινε στη Μέι χείρα βοηθείας την ενδέκατη ώρα, δηλώνοντας ότι η ΕΕ ενδέχεται να κάνει επιπλέον παραχωρήσεις στην περίπτωση που οι βουλευτές απορρίψουν την πολιτική διακήρυξη, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Σαν .

....Στις παραχωρήσεις αυτές θα συμπεριληφθεί το να πειστεί ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ να μπει ημερομηνία λήξης στο λεγόμενο backstop, τον μηχανισμό ασφαλείας που έχει συμφωνηθεί για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να υπάρξουν «σκληρά» σύνορα μεταξύ του ΗΒ και της Ιρλανδίας, πάντα κατά το δημοσίευμα.

....Η ΕΕ διαβεβαίωσε τη Μέι ότι παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της να βρει τρόπους για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να τεθεί σε εφαρμογή το backstop και ότι αυτή η υπόσχεση έχει νομικό βάρος.

....Νωρίτερα τον Ιανουάριο, η Μέι συζήτησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να εξασφαλίσει περαιτέρω παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες, προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες να εγκριθεί η συμφωνία από το κοινοβούλιο. Συζήτησε επίσης με τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ δύο φορές μέσα στις τελευταίες εβδομάδες.

...Ψήφισμα της Βουλής των Λόρδων που καταδικάζει τη συμφωνία...

....Η Βουλή των Λόρδων ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο επικρίνει δριμύτατα τη συμφωνία που έκλεισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι για το Brexit και ταυτόχρονα προειδοποιεί εναντίον των κινδύνων που συνεπάγεται η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, ένα κείμενο που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση. Το ψήφισμα εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη με 321 ψήφους έναντι 152, ήτοι με διαφορά 169 ψήφων.

....Η συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ του ψηφίσματος που προειδοποιεί ότι η συμφωνία την οποία έχει συνάψει με τις Βρυξέλλες η Μέι, η αρχηγός των Συντηρητικών και πρωθυπουργός, θα προκαλέσει ζημία στην οικονομική ευημερία του ΗΒ, θα μειώσει την εσωτερική της ασφάλεια και θα υπονομεύσει τη διεθνή επιρροή της χώρας.

...Το ψήφισμα που εγκρίθηκε έπειτα από μια μαραθώνια, τριήμερη συζήτηση, καλεί επίσης τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να «απορρίψουν εμφατικά» το Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία.

Η νέα ήττα, σε επίπεδο κυρίως συμβολικό, για την κυβέρνηση της Μέι σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας κατά την οποία η Βουλή των Κοινοτήτων θα ψηφίσει για να εγκρίνει ή να απορρίψει τη συμφωνία που έκλεισε το Λονδίνο με την ΕΕ.

....Κλείνοντας την τοποθέτησή του εξ ονόματος της κυβέρνησης και της συμπολίτευσης, ο Λόρδος Κιν του Έλι προέτρεψε τους βουλευτές να ταχθούν υπέρ της συμφωνίας που έκλεισε η Μέι, επιχειρηματολογώντας ότι το αντίθετο θα είναι χειρότερο και ότι οι βουλευτές πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016.

...Ο 64χρονος Ρίτσαρντ Κιν επισήμανε ακόμη ότι η διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος κρίνεται από πολλούς πως αντίκειται προς στο Σύνταγμα.

...Από τη δική της πλευρά, η Βαρόνη Χέιτερ του Κέντις Τάουν χαρακτήρισε την πολιτική διακήρυξη «θλιβερά ανεπαρκή». Η 69χρονη Νταϊάν Χέιτερ, ιστορικό στέλεχος των Εργατικών, εξήγησε πως η συμφωνία κάθε άλλο παρά εξασφαλίζει ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις για τη μελλοντική σχέση του ΗΒ με την ΕΕ...(Γ.Τ., ΑΠΕ)

Σχόλια:

Powered by Web Agency