Βρισκεστε εδω: διεθνη | ευρωπαϊκη ενωση | Σκληρή προειδοποίηση Μέρκελ στον Τραμπ.

Σκληρή προειδοποίηση Μέρκελ στον Τραμπ.

merkel.2Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τρόπο «αποφασιστικό και ενιαίο», εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, προειδοποίησε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Λισαβόνα...

...Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα πως προχωρούν με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τερματίζοντας μια δίμηνη εξαίρεση και ετοιμάζοντας το σκηνικό για έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο με ορισμένους από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της Αμερικής.

...Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεφωνική ενημέρωση πως δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα (07:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).

«...Προσβλέπουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη, επειδή υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία πρέπει επίσης να επιλύσουμε», είπε.

...Ο Ρος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι μπορούν να κάνουν η ΕΕ, ο Καναδάς και το Μεξικό προκειμένου να αρθούν οι δασμοί.

...Η Ευρώπη θα απαντήσει με τρόπο αποφασιστικό στους αμερικανικούς δασμούς διαμηνύει η Μέρκελ

...Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει «στο να απαντήσουν με έξυπνο, αποφασιστικό και ενιαίο τρόπο» επισήμανε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Πορτογάλο ομόλογό της Αντόνιο Κόστα. Οι δασμοί που εξετάζονται από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «αντίκεινται στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» υπογράμμισε.

...Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι δεν θα ήθελε να προκαταλάβει οποιαδήποτε αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «διότι δεν γνωρίζουμε ακόμη την απόφαση» των ΗΠΑ.

...Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε τον Μάρτιο την επιβολή επιπρόσθετων δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, πριν παραχωρήσει μια προσωρινή εξαίρεση από το μέτρο σε ορισμένους συμμάχους των ΗΠΑ.

...Η προσωρινή εξαίρεση από την οποία ωφελήθηκε η ΕΕ λήγει την Παρασκευή 1η Ιουνίου και οι Ευρωπαίοι δεν παύουν τις τελευταίες εβδομάδες να αξιώνουν τη μόνιμη εξαίρεσή τους.

...Όπως έγραψε την Τετάρτη η Wall Street Journal, η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναγγείλει την επιβολή δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Ευρώπη σήμερα Πέμπτη, παραμονή της ημέρας που εκπνέει η προσωρινή εξαίρεση που παραχώρησε η Ουάσινγκτον στην ΕΕ.

...Δεν βλέπει ενδείξεις αποκλιμάκωσης στην εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ η Γερμανία

...Δεν υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στο Reuters που δημοσιοποιείται σήμερα, προσθέτοντας ότι η απάντηση της ΕΕ στους όποιους δασμούς των ΗΠΑ πρέπει να είναι ισχυρή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσωρινή εξαίρεση από τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, που λήγει αύριο.

...Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ενδείξεις για αποκλιμάκωση της διαμάχης, ο Σολτς δήλωσε στο Reuters: «Όχι, δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις».

...Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι πιο πρόθυμα να τονίσουν την ενότητα και την κυριαρχία τους, ενεργώντας με αποφασιστικό τρόπο, δήλωσε ο Σολτς, προσθέτοντας: «Η απάντησή μας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη, ισχυρή και έξυπνη».

...Ο Σολτς αναφέρθηκε και στην Ιταλία δηλώνοντας ότι δεν αναμένει οι επόμενες εκλογές στη χώρα να αποτελέσουν δημοψήφισμα για την παραμονή της στην ευρωζώνη.

«...Όχι, δεν ανησυχώ ότι θα συμβεί αυτό», δήλωσε, ερωτηθείς εάν ανησυχεί μήπως μια νέα εκλογική διαδικασία στην Ιταλία θα μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

...Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ιταλία είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΕ και η πλειονότητα των Ιταλών είναι φιλοευρωπαίοι. Πρόσθεσε ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της να ενισχύσει το μπλοκ του ενιαίου νομίσματα παρά την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία...

...Ο Σολτς αρνήθηκε να στηρίξει στην ιδέα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης, σε μια ένδειξη ότι το Βερολίνο και το Παρίσι ίσως δυσκολευθούν να παρουσιάσουν ένα φιλόδοξο πακέτο μεταρρυθμίσεων τον επόμενο μήνα.

...Ερωτηθείς κατ' επανάληψη εάν στηρίζει την πρόταση του Μακρόν για τη δημιουργία ενός τέτοιου προϋπολογισμού της ευρωζώνης, ο Σολτς δήλωσε: «Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε διάφορες προτάσεις στην ομιλία του στη Σορβόννη, την οποία μελετάμε συνολικά πολύ προσεκτικά».

...Πρόσθεσε: «Μαζί με τη Γαλλία, η Γερμανία είναι διατεθειμένη να κάνει αυτό που της αναλογεί ώστε η Ευρώπη να γίνει ισχυρότερη».

...Ο Σολτς δήλωσε στο Reuters ότι η Γαλλία και η Ευρώπη σημειώνουν πρόοδο στις συνομιλίες που αφορούν τον εναρμονισμό των συστημάτων τους για τη φορολογία των επιχειρήσεων, τον μελλοντικό ρόλο του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, του ESM, καθώς και το να δημιουργήσουν ένα κοινό δίκτυ ασφαλείας για τις προβληματικές τράπεζες. «Οι συνομιλίες προχωρούν καλά, είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα», δήλωσε ο Σολτς.

...Δήλωσε ότι εργάζεται σε μια πρόταση που έχει αναβιώσει την εισαγωγή ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, που αρχικά θα υιοθετηθεί από λίγα κράτη-μέλη και τελικά θα εφαρμοστεί για την ένωση συνολικά.

...Ερωτηθείς για το εάν θα στηρίξει τον πρόεδρο της Bundesbank Γενς Βάιντμαν στην προσπάθειά του να γίνει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη χρονιά, ο Σολτς δήλωσε: «Τώρα δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε τη διαδοχή του κ. Ντράγκι, ο οποίος είναι ακόμα εν ενεργεία και είναι πολύ δραστήριος»...(Γ.Τ., ΑΠΕ)

Σχόλια:

Powered by Web Agency