Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 08:44:20 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: διεθνη | ευρωπαϊκη ενωση | H Ε.Ε. υπέρ του δικαιώματος των διαδηλώσεων στο Ιράν,

H Ε.Ε. υπέρ του δικαιώματος των διαδηλώσεων στο Ιράν,

IRAN.DIADHLΤο δικαίωμα των πολιτών στο Ιράν να διαδηλώνουν «ελπίζει ότι είναι και θα παραμείνει εγγυημένο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ε.Ε., μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στη χώρα εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Χασάν Ροχανί, με αφορμή τις οικονομικές δυσκολίες.

...Συνολικά 13 άνθρωποι, ανάμεσά τους δέκα διαδηλωτές, έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις και εκατοντάδες συνελήφθησαν, πολλοί από τους οποίους πάντως ήδη αφέθηκαν ελεύθεροι.

...Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πάντως ότι έχει έρθει «ο καιρός της αλλαγής» στο Ιράν.

«...Παρακολουθούμε τις διαδηλώσεις Ιρανών πολιτών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις ιρανικές αρχές και ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις ως προς το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά και ως προς την ελευθερία της έκφρασης, μετά τις δημόσιες δηλώσεις του προέδρου Ροχανί», ανέφερε μια εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε Φεντερίκας Μογκερίνι.

...Ο πρόεδρος Ροχανί αναγνώρισε ότι το Ιράν πρέπει να δημιουργήσει «έναν χώρο» στον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να εκφράζουν τις «ανησυχίες τους για την καθημερινότητά τους», όμως ταυτόχρονα καταδίκασε τα βίαια επεισόδια και τις καταστροφές δημόσιας περιουσίας.

...Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε από την πλευρά του τη Δευτέρα ότι έχει έρθει «ο καιρός της αλλαγής» στο Ιράν. Η κυβέρνησή του έχει καταγγείλει επανειλημμένα τη διεθνή συμφωνία που είχε συναφθεί το 2015 για να εξασφαλιστεί η ειρηνική φύση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

...Η Ε.Ε. υπερασπίζεται ωστόσο σθεναρά την ιστορική αυτή συμφωνία, που επέτρεψε κατά την άποψή της να αποφευχθεί μια κούρσα εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή...(Γ.Τ., ΑΠΕ)

Σχόλια:

Powered by Web Agency