Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 04:33:09 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: διεθνη | ευρωπαϊκη ενωση | Ε.Ε. : Ενεργοποιείται το άρθρο 7 κατά της Πολωνίας.

Ε.Ε. : Ενεργοποιείται το άρθρο 7 κατά της Πολωνίας.

e.eΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Πολωνίας, που είναι πιθανόν να φθάσει μέχρι την αφαίρεση από τη Βαρσοβία του δικαιώματος ψήφου στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την άρνησή της να αποσύρει τις μεταρρυθμίσεις στο τομέα της δικαιοσύνης...

...Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αποφάσισε ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος κατάφωρης παραβίασης του κράτους δικαίου στην Πολωνία» και κατά συνέπεια ενεργοποιείται το άρθρο 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

...Είναι η πρώτη φορά που γίνεται επίκληση του άρθρου 7 στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

...Προειδοποιήσεις χωρίς αποτέλεσμα...

...Εδώ και μήνες οι Βρυξέλλες προειδοποιούν την πολωνική κυβέρνηση, η οποία όμως εμφανίζεται ανυποχώρητη. Ο επικεφαλής του PiS Γιάροσλαβ Καζίνσκι υποστηρίζει ότι ο δικαστικός μηχανισμός έχει να μεταρρυθμιστεί από το τέλος του κομμουνισμού στη χώρα του το 1989 και ότι οι περισσότεροι δικαστές είναι διεφθαρμένοι. Η Επιτροπή της Βενετίας, το συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, παραδέχεται ότι «είναι σαφές ότι η πολωνική Δικαιοσύνη έχει προβλήματα και ότι χρειάζονται ορισμένες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο σ' αυτές δεν πρέπει να υπάρξει υπερβολική πολιτική ανάμειξη». Οι ειδικοί όμως πιστεύουν ότι συμβαίνει αυτό ακριβώς. Συνέπεια των μεταρρυθμίσεων που ψήφισε το πολωνικό κοινοβούλιο θα ήταν η επιρροή του PiS στην εκλογή των μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου. Το κόμμα θα έχει τη δυνατότητα να ασκεί πιέσεις σε δικαστές, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

...Η Επιτροπή της Βενετίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο συνδυασμός παλαιότερων νόμων και των μεταρρυθμίσεων που αποφασίστηκαν τώρα θα οδηγήσει σε «σοβαρό κίνδυνο για την ανεξαρτησία όλων των τμημάτων της πολωνικής Δικαιοσύνης».

...Εδώ και μέρες η Κομισιόν άφηνε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή του Άρθρου 7, που προβλέπει τη στέρηση του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο. Ο γερμανός επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε την Παρασκευή: «Πολλά δείχνουν ότι θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το Άρθρο 7». Ωστόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μέχρι τελευταία στιγμή άφηνε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Διότι η διαδικασία που προβλέπει το Άρθρο 7 περιλαμβάνει τις πιο αυστηρές κυρώσεις εντός της ΕΕ και ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι ξεκίνησε επιπόλαια μια τέτοια διαδικασία...(Γ.Τ.)

Σχόλια:

Powered by Web Agency