Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 08:36:21 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: διεθνη | ευρωπαϊκη ενωση | Γερμανία : Η Μέρκελ ικετεύει τους Σοσιαλδημοκράτες !

Γερμανία : Η Μέρκελ ικετεύει τους Σοσιαλδημοκράτες !

MERKEL.4Την επίσημη πρόσκλησή της για διερευνητικές συνομιλίες απηύθυνε, πριν από λίγο, προς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) η καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, τονίζοντας τη σημασία του σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης.

«...Από την αρχή, ως Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) λέγαμε ότι θέλουμε να αναλάβουμε κυβερνητική ευθύνη. Τα προβλήματα των ανθρώπων μπορούν να λυθούν καλύτερα με μία σταθερή κυβέρνηση. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες με το SPD και, όπως και με τις συνομιλίες για τη "Τζαμάικα", θα πάμε σε αυτές τις συνομιλίες με μεγάλη σοβαρότητα, με προσήλωση, έντιμα και ταυτόχρονα έτοιμοι για συμβιβασμούς» δήλωσε η κ. Μέρκελ και επισήμανε ότι «ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης μετά από ομοσπονδιακές εκλογές είναι μία αξία από μόνος του». Εξέφρασε, δε, την ελπίδα «και για άλλα κόμματα να αποτελεί προτεραιότητα η ευημερία των ανθρώπων» ενώ σημείωσε ότι «μία κυβέρνηση, η οποία είναι σε θέση να λειτουργήσει, είναι απαραίτητη για την οικονομία και την αναμένουν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες»...

...Απαντώντας στην ερώτηση εάν θα μπορούσε ένα περιμένει περισσότερα από το SPD σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική από ό,τι από το FDP, η καγκελάριος περιορίστηκε να δηλώσει ότι γνωρίζει καλά τις θέσεις των Σοσιαλδημοκρατών και ότι διακρίνει δυνατότητες συμβιβασμού.

...Σουλτς:Καμιά επιλογή δεν αποκλείεται...

«...Καμία επιλογή δεν αποκλείεται, ενδεχομένως να υπάρξει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση για την Ομοσπονδιακή Γερμανία», δήλωσε πριν από λίγο ο αρχηγός των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς, ενόψει της συνάντησης που έχει συγκαλέσει για την Πέμπτη ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με τους αρχηγούς των κομμάτων τα οποία θα μπορούσαν να σχηματίσουν «μεγάλο» συνασπισμό (CDU/CSU, SPD).

«...Το SPD δεν βρίσκεται σε εύκολη κατάσταση. Κανείς δεν γνωρίζει πού θα οδηγήσει η συζήτηση με τον Πρόεδρο. Εάν η συζήτηση την Πέμπτη συνοδευθεί από τόσο ισχυρές απαιτήσεις, όπως συνέβη με τις συζητήσεις για την "Τζαμάικα", θα είναι για μας δύσκολο. Βασιζόμαστε στη δύναμη των επιχειρημάτων μας», δήλωσε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα συγκληθεί εκ νέου το προεδρείο του κόμματος προκειμένου να αξιολογήσει την συζήτηση υπό τον Πρόεδρο Σταϊνμάιερ. Ο ίδιος πάντως θεωρεί ότι θα ακολουθήσουν και απευθείας συνομιλίες με το CDU.

...Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, τον τελευταίο λόγο θα έχει η βάση του SPD, επανέλαβε ο κ. Σουλτς και τόνισε ότι στην συζήτηση της Πέμπτης θα πρέπει να διακρίνουμε εάν θα έχει καν νόημα να συνεχίσουμε να συζητούμε μεταξύ μας. Επισήμανε πάντως ότι δεν μετάνιωσε που αμέσως μετά την αποτυχία των συνομιλιών για την «Τζαμάικα» έσπευσε να επαναλάβει την κατηγορηματική απόρριψη του ενδεχομένου συμμετοχής σε «μεγάλο» συνασπισμό, καθώς, όπως είπε, «οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας μας εξέπληξαν όλους και τα πράγματα εξακολουθούν να εξελίσσονται».

...Ο Αρχηγός του SPD δήλωσε ακόμη ότι σκοπεύει να δώσει ύψιστη σημασία στην ευρωπαϊκή πολιτική: «Όλη η Ευρώπη κοιτάζει προς την Γερμανία. Με τη μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης βρίσκονται μπροστά μας σημαντικές αποφάσεις», δήλωσε και αναφέρθηκε σε «σωρεία προτροπών ιδιαίτερα από τα ευρωπαϊκά κόμματα - εταίρους», που έλαβε τις τελευταίες ώρες. «Άρα βεβαίως, ανεξαρτήτως του τι θα συζητήσουμε τις επόμενες εβδομάδες, (η ευρωπαϊκή πολιτική) θα αποτελέσει προτεραιότητα σε κάθε περίπτωση στις υποχρεώσεις μας ως Ομοσπονδιακής Γερμανίας», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το εάν ο ίδιος θα είναι Πρόεδρος του κόμματος ως το τέλος του έτους, καθώς στο Συνέδριο του SPD που θα πραγματοποιηθεί 7-9 Δεκεμβρίου θα γίνει και ψηφοφορία για Αρχηγό, ο κ. Σουλτς δήλωσε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα επανεκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία.

...Περαιτέρω αντιδράσεις...

«Έχουμε την πρόθεση να σχηματίσουμε μια αποτελεσματική κυβέρνηση», σημείωσε ο Ντάνιελ Γκίντερ, ο συντηρητικός κρατιδιακός πρωθυπουργός του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους έπειτα από μια τετράωρη συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας της CDU.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή δεν (μπορεί να) είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά ένας συνασπισμός με κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτός είναι ο μεγάλος συνασπισμός», συμπλήρωσε.

...Υπέρ του μεγάλου συνασπισμού τάχθηκε νωρίτερα χθες κι ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) κρατιδιακός πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ. «Ένας συνασπισμός μεταξύ των συντηρητικών και του SPD είναι η καλύτερη επιλογή για τη Γερμανία?καλύτερη σε κάθε περίπτωση από έναν συνασπισμό με τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους, νέες εκλογές, ή μια κυβέρνηση μειοψηφίας», είπε ο Ζεεχόφερ στην Bild am Sonntag. Δημοσκόπηση της Emnid που δημοσιεύθηκε στην ίδια εφημερίδα κατέδειξε ότι το 52% των Γερμανών τάσσεται υπέρ του μεγάλου συνασπισμού.

...Αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν πως η Γερμανία πρέπει να αποκτήσει μια σταθερή κυβέρνηση το ταχύτερο ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορέσει να συζητήσει για το μέλλον της. Εκκρεμεί μεταξύ άλλων να εξεταστούν οι προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη και να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

...Η Μέρκελ, η οποία κατέστησε σαφές το Σάββατο ότι θα επιδιώξει τον σχηματισμό νέου μεγάλου συνασπισμού, διαβεβαίωσε πάντως ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά τη λήψη αποφάσεων ωσότου σχηματιστεί το νέο κυβερνητικό σχήμα.

...Η νεολαία των συντηρητικών κάλεσε τα κόμματα να συμφωνήσουν ως τα Χριστούγεννα και έκρινε πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Μέρκελ πρέπει να επιλέξει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. Αλλά, σε μια ένδειξη ότι η διαδικασία θα πάρει χρόνο, η CDU αποφάσισε την Κυριακή να αναβάλει το συνέδριο που προγραμμάτιζε να διεξαγάγει περί τα μέσα Δεκεμβρίου?είχε οριστεί να γίνει τότε προκειμένου να εγκριθεί ο σχηματισμός του συνασπισμού «Τζαμάικα».

...Ο σοσιαλδημοκράτης κρατιδιακός πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Στέφαν Βάιλ δήλωσε πάντως πως δεν βλέπει το πώς θα μπορούσαν να ληφθούν αποφάσεις πριν από το τέλος της χρονιάς. Θα είναι «μακρύς ο δρόμος» για το SPD, προεξόφλησε ο Βάιλ μιλώντας στη δημόσια γερμανική τηλεόραση ARD.

...Πριν καν ξεκινήσουν επαφές, τα μέρη ερίζουν για τις πολιτικές προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης. Η CDU θέλει να συνεχίσει την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, να μειώσει κάποιους φόρους και να επενδύσει στις ψηφιακές υποδομές. Θέλει να κατευνάσει την CSU συνεχίζοντας την αισθητά σκληρότερη πολιτική της στην κρίση των προσφύγων και των μεταναστών.

...Από την πλευρά τους οι Σοσιαλδημοκράτες αναφέρονται σε επενδύσεις στην παιδεία και στη στέγη, αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση και στο σύστημα υγείας, ενώ απαιτούν να μην επιβληθεί όριο στον αριθμό των μεταναστών και των προσφύγων που υποδέχεται η Γερμανία.

...Μολονότι πολιτολόγοι κρίνουν πως το SPD κρατάει τα δυνατότερα χαρτιά στις συνομιλίες, τα στελέχη του κόμματος διχάζονται για το εάν πρέπει να σχηματιστεί νέος μεγάλος συνασπισμός ή απλά οι Σοσιαλδημοκράτες να επιδείξουν «ανοχή» σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας των συντηρητικών και των Πράσινων.

«...Η, σε βάθος, διεξοδική συζήτηση προηγείται της ταχύτητας. Εκτιμώ ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις για συνασπισμό με το SPD από το νέο έτος» είπε η Γιούλια Κλέκνερ, αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU) στο πρωινό μαγαζίνο του πρώτου γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD. «Ένας συνασπισμός είναι δυνατός εάν επιδείξουμε θάρρος. Η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση δεν είναι ούτε κάτι κοινότοπο ούτε κάτι κακό. Δεν πρέπει να υψώνουμε δημοσίως εμπόδια εκ των προτέρων εγείροντας αξιώσεις. Τώρα πρέπει να υπερβούμε τη μεγάλη πόλωση» πρόσθεσε η συντηρητική Γερμανίδα πολιτικός.

...Στον αντίποδα, ο Καρλ Λάουτερμπαχ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε στη σημερινή «Passauer Neue Presse»: «Το γεγονός ότι θα καθίσουμε στο τραπέζι να συζητήσουμε με το Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU-CSU) δεν σημαίνει αυτομάτως ότι θα συμμετάσχουμε και σε κυβέρνηση συνασπισμού. Εάν δεν ανταποκριθούν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) θα γίνουν νέες εκλογές. Το SPD δεν πρέπει να τις φοβάται»...(Γ.Τ., ΑΠΕ)

Σχόλια:

Powered by Web Agency