Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018 12:33:06 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: διεθνη | ευρωπαϊκη ενωση | Ραντεβού με Μέρκελ, Σουλτς και Ζεεχόφερ δίνει ο Στάινμαϊερ.

Ραντεβού με Μέρκελ, Σουλτς και Ζεεχόφερ δίνει ο Στάινμαϊερ.

GERMANIA.STAINMAGERΟ πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον ηγέτη των Χριστανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ και τον Μάρτιν Σουλτς των Σοσιαλδημοκρατών την επόμενη Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, σε μία προσπάθεια να λυθεί η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για κυβέρνηση «Τζαμάικα» και να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές...

...Κλειδί ο Μάρτιν Σουλτς και το SPD...

...Παρά τις δυσκολίες τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας, μέχρι σήμερα, ο Μάρτιν Σουλτς είχε κατηγορηματικά αρνηθεί κάθε ιδέα παράτασης του μεγάλου συνασπισμού στον οποίο συμμετείχαν οι δύο χριστιανικές ενώσεις CDU/CSU της Αγγελα Μέρκελ και το SPD μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου που σημαδεύτηκαν από την υποχώρηση της εκλογικής δύναμης των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και των Συντηρητικών. Αντίθετα, ο Σουλτς είχε ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών.

...Οι εσωκομματικές πιέσεις αλλά και οι συνομιλίες που είχε την Πέμπτη με τον Γερμανό πρόεδρο φαίνεται ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή στάσης του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών που μέχρι τώρα διαμήνυε ότι το SPD θα παραμείνει στην αντιπολίτευση και δεν θα συμμετάσχει σε κάποια κυβέρνηση συνασπισμού.

...Νωρίτερα σήμερα ο Σουλτς είπε ότι το κόμμα θα μπορούσε να βοηθήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης με επικεφαλής τη Μέρκελ αλλά τόνισε ότι η βάση του SPD είναι αυτή που θα κληθεί να αποφασίσει τελικά για τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση συνασπισμού. «Σε μια δραματική έκκληση ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος κάλεσε τα κόμματα σε συνομιλίες. Εμείς δεν θα τις αρνηθούμε. Για το εάν αυτές οι συνομιλίες οδηγήσουν στην συμμετοχή μας με οποιονδήποτε τρόπο σε έναν σχηματισμό κυβέρνησης, θα ψηφίσουν τα μέλη του SPD», έγραψε συγκεκριμένα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

***Παρέμβαση Τσίπρα στην γερμανική κρίση:

Τηλεφωνική συνομιλία είχε σήμερα ο Μάρτιν Σουλτς με τον Αλέξη Τσίπρα, στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός του ζήτησε να μην χαθεί η ευκαιρία σχηματισμού κυβέρνησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας, αφού εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας στη Γερμανία, ενόψει μάλιστα κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της ΕΕ και για αλλαγές στην ευρωζώνη, ενεθάρρυνε τον επικεφαλής του SPD να επιστρέψει με ισχυρότερη διαπραγματευτική δύναμη στη συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης.

«Η πραγματικά αριστερή και προοδευτική στάση δεν είναι να διατηρείς τη καθαρότητα των θέσεων σου αλλά να δίνεις μάχες για εφικτές αλλαγές προς όφελος των πολλών. Αν τώρα μπορείς αυτό να το πετύχεις, είναι ίσως μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί» φέρεται να είπε στον κ. Σουλτς ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

***Καθησυχαστική η Μέρκελ

Μπορεί η πρώτη απόπειρα της Μέρκελ να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, να απέτυχε το περασμένο Σαββατοκύριακο, απογοητεύοντας τους Ευρωπαίους εταίρους της που ήλπιζαν ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα είχε συγκροτηθεί μια πλήρως λειτουργική γερμανική κυβέρνηση, αλλά η καγκελάριος της Γερμανίας είχε σήμερα την ευκαιρία να τους καθησυχάσει.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, η Άνγκελα Μέρκελ σήλωσε ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να έχει μια κυβέρνηση που είναι δεσμευμένη στην ΕΕ, παρά την καθυστέρηση για τον σχηματισμό ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, είπε επίσης ότι θεωρεί σημαντικό να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύσσεται.

***Μετά την «Τζαμάικα»... η «Κένυα»;

...Στο μεταξύ, την διερεύνηση της δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης «Κένυα», με την συμμετοχή της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων προτείνουν με ανοιχτή επιστολή τους προς τον Αρχηγό Μάρτιν Σουλτς και την επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αντρέα Νάλες δύο ιστορικά στελέχη του SPD, η Γκεζίνε Σβαν και ο Βόλφγκανγκ Τίρζε.

...Κάτι τέτοιο θα ήταν «μια δημιουργική διέξοδος από την σημερινή δύσκολη κατάσταση», γράφουν τα δύο στελέχη στην επιστολή τους, η οποία δημοσιεύεται από την «Berliner Zeitung», και υποστηρίζουν ότι μαζί με τους Πράσινους θα μπορούσαν να υπάρξουν ουσιαστικές δυνατότητες οι οποίες δεν θα υπήρχαν με έναν «μεγάλο» συνασπισμό...(Γ.Τ., ΑΠΕ)

Σχόλια:

Powered by Web Agency