Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019 02:10:11 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: ελλαδα | τοπικη αυτοδιοικηση | Σκουρλέτης: Ο κόσμος της αυτοδιοίκησης θα κρίνει την αντιφατική στάση της ΚΕΔΕ.

Σκουρλέτης: Ο κόσμος της αυτοδιοίκησης θα κρίνει την αντιφατική στάση της ΚΕΔΕ.

skourletis.ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΟ Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, συναντήθηκε σήμερα Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2018, με εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου και τους επικεφαλής των παρατάξεων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών,Κώστα Πουλάκη και του Διευθυντή του Γραφείου Υπουργού, Δημοσθένη Παπασταμόπουλου...

...Αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε στους εκπροσώπους των Μέσων ενημέρωσης:

«...Καλέσαμε σήμερα εδώ στo υπουργείο Εσωτερικών την ΚΕΔΕ, για να μας καταθέσει -εάν το κρίνει και η ίδια σκόπιμο- τις προτάσεις της, καθώς πια βαδίζουμε στην τελευταία φάση της διαβούλευσης, του «Κλεισθένη 1». Και μόνο το γεγονός ότι η ΚΕΔΕ ανταποκρίθηκε σε αυτή την πρόσκληση, θέλω να πιστεύω ότι αποτελεί αποτέλεσμα δεύτερων και πιο ώριμων σκέψεων και από την προηγούμενη φάση των καταγγελιών να πάμε έστω και τώρα στο διάλογο.

...Κατατέθηκε και ένα πόρισμα εκ μέρους της ΚΕΔΕ, το οποίο θα το μελετήσουμε. Εμείς μέχρι την τελευταία στιγμή είμαστε ανοιχτοί σε δημιουργικές και γόνιμες προτάσεις. Βεβαίως την ίδια ώρα που κατατέθηκε αυτό το πόρισμα συγκεκριμένων προτάσεων από την ΚΕΔΕ, υπήρξαν για άλλη μία φορά τοποθετήσεις πλήρως απορριπτικές. Αυτή την αντιφατική στάση θα την κρίνει ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης. Εμείς μέχρι την τελευταία στιγμή θα συζητάμε, έχοντας όμως αποσαφηνίσει ότι βάση της συζήτησης είναι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και επειδή φαντάζομαι ότι θα με ρωτήσετε, σας λέω εκ των προτέρων ότι για εμάς, η υπόθεση της απλής αναλογικής είναι αδιαπραγμάτευτη.

Καθώς έχουμε κλείσει ένα μεγάλο κύκλο επαφών με αιρετούς, έχω καταγράψει γόνιμες παρατηρήσεις, πολλές από αυτές ήδη έχουν αρχίσει να ενσωματώνονται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο και όπως σας είπα μέχρι τελευταία στιγμή -αυτό είναι το νόημα του διαλόγου- τέτοιου είδους γόνιμες παρατηρήσεις θα τις υιοθετούμε. Για παράδειγμα θα ξανασκεφτούμε -διότι θεωρούμε ότι παρουσιάζει πολλά λειτουργικά προβλήματα- να περάσει η υπηρεσία του Πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Φαίνεται ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα, άρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Την επόμενη εβδομάδα θα έχετε στα χέρια σας το πλήρες κείμενο. Σας θυμίζω ότι αυτή η συζήτηση δεν ξεκίνησε στις 27 Απριλίου όταν το τελικό νομοσχέδιο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια».

«....Δεν έλαβε απαντήσεις από τον Π. Σκουρλέτη στα ερωτήματα που έθεσε», ισχυρίζεται η ΚΕΔΕ

...Καμία απάντηση, δηλώνει από την πλευρά της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ότι δεν έλαβε από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, επί των ερωτημάτων που έθεσε, στη σημερινή συνάντηση που είχαν για το νομοσχέδιο « Κλεισθένης 1». Και τα οποία αφορούσαν τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των δήμων, την οικονομική και διοικητική τους αυτοτέλεια, αλλά και την προώθηση της αποκέντρωσης.

Η ΚΕΔΕ καταγγέλλει το υπουργείο ότι «αρνείται τη διεξαγωγή ουσιαστικού διαλόγου» και ότι ο υπουργός δεν παρουσίασε «τις αλλαγές στο κείμενο του νομοσχεδίου «Κλεισθένης», στις οποίες προχώρησε μετά τη διαβούλευση που προηγήθηκε». Υπενθυμίζεται ότι με ψηφίσματά τους 207 από 227 Δημοτικά Συμβούλια που συνεδρίασαν και συζήτησαν το νομοσχέδιο, το 92%, έκρινε ότι είναι ένα «κακό» και δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Επίσης έχει απορριφθεί ως βάση συζήτησης και ζητείται να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος από μηδενική βάση. Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ , επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρόεδρος της , Γιώργος Πατούλης ,κατέθεσε υπόμνημα με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις της Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού, επί συγκεκριμένων άρθρων του νομοσχεδίου «Κλεισθένης Ι».

...Για την ΚΕΔΕ, «κόκκινες γραμμές» αποτελούν η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων, ανεξάρτητα από το εκλογικό σύστημα που θα υιοθετηθεί, η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας κι ανεξαρτησίας των Δήμων, η αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών του θεσμού και η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης πριν την οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Στο υπόμνημα της η ΚΕΔΕ μεταξύ άλλων ζητεί επίσης ο διάλογος πλέον να διεξαχθεί πάνω σε «μηδενική βάση», με συγκεκριμένη ατζέντα που θα περιλαμβάνει όλα τα πραγματικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης, αλλά και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Στο διάλογο αυτό να συμμετέχουν και όλα τα υπουργεία κι όχι μόνον το Εσωτερικών, αφού η μεταβίβαση πόρων και αρμοδιοτήτων αφορά το σύνολο του Κεντρικού Κράτους.

...Ακόμη, το νέο σχέδιο νόμου θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες τις αλλαγές που ήδη συντελούνται στην Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση και να τις ενσωματώνει. Σε δήλωση του , μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, τόνισε ότι αποδέχθηκαν « τη πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών γιατί πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από το διάλογο μπορούν να βρεθούν λύσεις που θα διασφαλίζουν το κύρος του θεσμού μας και θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της τοπικής διακυβέρνησης. Δυστυχώς για άλλη μια φορά διαπιστώσαμε ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχουν τη διάθεση, ούτε και την πρόθεση να μας ακούσουν και να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προτάσεις μας» είπε .

...Ο κ. Πατούλης ανέφερε επίσης ότι «το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών ενισχύει το συγκεντρωτικό κράτος, προωθεί την απορρύθμιση της αυτοδιοίκησης και προωθεί διατάξεις που οδηγούν Δήμους και τοπικές κοινωνίες σε ακυβερνησία» Τέλος , κάλεσε « τον Υπουργό Εσωτερικών, έστω και αυτή τη στιγμή να προβεί σε αλλαγές ουσίας του νομοσχεδίου. Σε διαφορετική περίπτωση θα φέρει ο ίδιος προσωπικά την ιστορική ευθύνη για τη διάλυση της Αυτοδιοίκησης», δήλωσε.

Σχόλια:

Powered by Web Agency