Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 07:37:19 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: ελλαδα | τοπικη αυτοδιοικηση | Ρένα Δούρου: Ισχυρές Περιφέρειες μέσα σε ισχυρά κράτη.

Ρένα Δούρου: Ισχυρές Περιφέρειες μέσα σε ισχυρά κράτη.

DOYROY.RENAΧθες, το απόγευμα, σε ένα διάλειμμα των εργασιών του περιφερειακού-αναπτυξιακού συνεδρίου με θέμα, «Η ανάταξη της Δυτικής Αττικής», το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μίλησε με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου. Εν πρώτοις για την πρόσφατη φονική πλημμύρα στην περιοχή: τίποτε δεν άλλαξε εν συγκρίσει με τις προηγούμενες τραγωδίες επισημαίνει, εστιάζοντας στη νοοτροπία ορισμένων αιρετών και ορισμένων πολιτών...

...Και, όπως καταγγέλλει, από το 2012 εκκρεμεί η εκπόνηση Σχεδίου Αντιμετώπισης πλημμυρικού κινδύνου, σύμφωνα με σχετική Κοινοτική Οδηγία του 2007. Αλλά όμως, «οι κυβερνώντες τότε, επειδή δεν αφορούσε περικοπή μισθών και συντάξεων, αγνόησαν την Οδηγία»...

...Στον αντίποδα η σημερινή περιφερειακή αρχή, με την Ρ. Δούρου να δίνει αναλυτική αναφορά στον πολίτη για τα αντιπλημμυρικά έργα. Αποκαλύπτει μάλιστα στη συνέντευξή της στο Πρακτορείο, ότι «δεν είναι λίγες οι φορές, που συγκρουστήκαμε με δημάρχους και δημοτικές αρχές που μας ζητούσαν αναπλάσεις πλατειών, ενώ εμείς προκρίναμε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Βλέπετε να αντιπλημμυρικά δεν εγκαινιάζονται, όπως οι πλατείες ...», σχολιάζει και ζητά fast track διαδικασίες, που θα επιταχύνουν τις αδειοδοτήσεις, τις δημοπρατήσεις, τις απαλλοτριώσεις.

...Αλλά δεν εντοπίζεται μόνο στο θέμα αυτό η ευθύνη της Πολιτείας: μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ για «νόμιμες αυθαιρεσίες», η κ. Δούρου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, πως αν δεν μπει τέλος στο φαινόμενο αυτό, «θα συνεχίσουμε να μετράμε τραγωδίες, θύματα και απώλεια περιουσιών, σε ένα γαϊτανάκι ανεύθυνων–υπεύθυνων».

...Παράλληλα όμως με όλα τα παραπάνω, η κλιματική αλλαγή χτυπά, ως φαίνεται, ήδη την «πόρτα» μας και στη Μάνδρα διαπιστώθηκε ένα φαινόμενο τροπικού χαρακτήρα, σημειώνει η περιφερειάρχης, λέγοντας παραστατικά, «δύο λίτρα νερού έπεσαν σε ένα κουταλάκι του γλυκού!».

...Ερωτηθείσα από το Πρακτορείο για το σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής στο πρόβλημα των απορριμμάτων, η κ. Δούρου διαμηνύει: «Δεν μπορεί να συνεχίζεται η ντροπή να θάβουμε περίπου το 80% των απορριμμάτων στη χωματερή της Φυλής, τα ψέματα τελείωσαν».

...Στο μεγάλο «κάδρο» του ρόλου της Αυτοδιοίκησης στα κοινά, η περιφερειάρχης διεκδικεί να αποκτήσει η Αττική τον πραγματικό μητροπολιτικό χαρακτήρα της, όπως λέει, με επιπλέον αρμοδιότητες -απόφαση που θα δώσει τέλος στο απαράδεκτο φαινόμενο των ...συναρμοδιοτήτων- αλλά και τους αντίστοιχους πόρους. Ενώ εν τέλει, τάσσεται υπέρ των ισχυρών Περιφερειών μέσα σε ισχυρά κράτη: «Αυτή άλλωστε είναι και η εξέλιξη σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

...Σε άλλο, τέλος, σημείο της συνέντευξής της στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, η Ρένα Δούρου αναφέρει ότι «στα 'μικρά και στα μεγάλα' μετρήθηκαν οι προηγούμενες διοικήσεις και κυβερνήσεις και βρέθηκαν λειψές» και αντιπαραβάλλει τον, πλούσιο, απολογισμό έργων και δράσεων της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής...(Β.Κ., ΑΠΕ)

Σχόλια:

Powered by Web Agency