Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 04:05:21 AM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: ελλαδα | πολιτικη | Κομισιόν: Εξετάζουμε αναλυτικά την υπόθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού .

Κομισιόν: Εξετάζουμε αναλυτικά την υπόθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού .

papadhmoulis.3«Η Κομισιόν υποστηρίζει σθεναρά την ανεξαρτησία των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού, όπως αυτή ορίζεται σαφώς στην Οδηγία ECN + και η οποία πρέπει να εφαρμοστεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, πριν από τις 4 Φεβρουαρίου 2021».

...Αναλυτικά,

...Άμεση απάντηση έδωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ (φωτ. επάνω), στην επιστολή που της είχε αποστείλει με επείγοντα χαρακτήρα στις 6 Αυγούστου ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, επιβεβαιώνοντας ότι η Κομισιόν εξετάζει το περιεχόμενο της ρύθμισης της ελληνικής κυβέρνησης για την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΕΑ) και το κατά πόσον αυτή εναρμονίζεται με το κοινοτικό Δίκαιο.

Στην επιστολή του αναφορικά με την ψήφιση ρύθμισης από την ελληνική κυβέρνηση, που οδηγεί στην άμεση απόλυση των υπηρετούντων μελών του Συμβουλίου της, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε από την κα Βεστάγκερ να εξετάσει άμεσα τη νομιμότητα αυτής της ρήτρας, η οποία φαίνεται να βλάπτει τη φήμη της ΕΕΑ και να παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, εισήχθη χωρίς την παραμικρή διαβούλευση και αφορά μόνο στην ΕΕΑ και όχι και στις άλλες ανεξάρτητες αρχές, ενώ βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση και με τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Στην απάντηση της, η Ευρωπαία Επίτροπος, αναφέρει ότι «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα» και ότι «η ίδια είχε μια σύντομη ενημέρωση από τον Έλληνα πρωθυπουργό» καθώς και ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε επικοινωνία με τα σχετικά εμπλεκόμενα μέρη «για να διακριβώσει την κατάσταση».
Όπως αναφέρει στην επιστολή της η Επίτροπος, «η Κομισιόν υποστηρίζει σθεναρά την ανεξαρτησία των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού (...) όπως αυτή ορίζεται σαφώς στην Οδηγία ECN +» και η οποία «πρέπει να εφαρμοστεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, πριν από τις 4 Φεβρουαρίου 2021».

***Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:
«Η φωτογραφική κυβερνητική ρύθμιση για το ξήλωμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι αντίθετη και στην Κοινοτική Οδηγία 1/2019 και στην σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αυτό είναι αδύνατον να αγνοηθεί ή να παρακαμφθεί από την Κομισιόν, η οποία και εξετάζει αναλυτικά την όλη υπόθεση. Η νομική και πολιτική μάχη για την ακύρωση της απαράδεκτης κυβερνητικής μεθόδευσης, που θυμίζει Όρμπαν, συνεχίζεται!»..(Β.Κ.)

Σχόλια:

Powered by Web Agency