Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019 08:33:47 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: ελλαδα | πολιτικη | Οδοστρωτήρας Μητσοτάκη και στην Παιδεία.

Οδοστρωτήρας Μητσοτάκη και στην Παιδεία.

KOYLHS.4Η κυβέρνηση ξεκίνησε το έργο της στην Παιδεία με τη βίαιη απόσπαση της Έρευνας από το υπουργείο Παιδείας και τη μετακίνηση σημαντικών επιστημονικών φορέων σε άλλα υπουργεία. Ακολούθησε η σπουδή από τη νέα υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ν. Κεραμέως, να προχωρήσει σε δεκάδες εξαγγελίες για αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από την ώρα προσέλευσης των μαθητών στα σχολεία μέχρι την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

....Οι περισσότερες αλλαγές, ορισμένες δοκιμασμένες και από κυβερνήσεις της Ν.Δ. στο παρελθόν με γνωστά αποτελέσματα, δεν υπηρετούν τη βασική δημοκρατική αρχή της δημόσιας, δωρεάν Παιδείας και των ίσων ευκαιριών για όλους. Αντίθετα, οδηγούν σε ενίσχυση της παραπαιδείας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης, σε μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ και κυρίως στην υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και της «κοινωνίας της γνώσης».

Την ίδια ώρα, καμιά συγκεκριμένη δέσμευση δεν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση για την τόσο αναγκαία αύξηση του ποσοστού των δαπανών για την παιδεία, που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι στο τέλος αυτής της τετραετίας θα φτάσει στο μέσο όρο της ΕΕ (5%).

Στις «καλένδες» η πρόσληψη των 10.500 εκπαιδευτικών

Η κυβέρνηση ακυρώνει την πρόσληψη των 10.500 εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση, που είχε ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζοντας μάλιστα και τους αναγκαίους πόρους. Να σημειωθεί ότι φέτος θα απαιτηθούν 37.000 αναπληρωτές για να καλυφθούν τα σοβαρά κενά των σχολείων, καθώς τη δεκαετία 2010-2019 είχαμε συνολικά 36.000 αποχωρήσεις από τη δημόσια εκπαίδευση χωρίς αντίστοιχες προσλήψεις.

Δραματική μείωση των εισακτέων στα Πανεπιστήμια

Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, τα πανεπιστήμια, και όχι το υπουργείο, θα καθορίζουν στο τέλος τον ετήσιο αριθμό των εισακτέων. Τους εν λόγω σχεδιασμούς επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής και η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως, η οποία παράλληλα ανέφερε πωςεπανέρχεται η ελάχιστη βάση του 10 για την είσοδο στα πανεπιστήμια, προσθέτοντας πως θα δοθεί η δυνατότητα και στις σχολές να ορίζουν οι ίδιες ελάχιστη βάση εισαγωγής σεαυτές.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ότι από του χρόνου ο αριθµός των εισακτέων θα µειωθεί δραµατικά, καθώς είναι γνωστό ότι τα πανεπιστήµια και κυρίως τα κεντρικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κάθε έτος προτείνουν στο υπουργείο περιορισµένο αριθµό εισακτέων, µε την αιτιολογία ότι δεν µπορούν να εκπαιδεύσουν µεγάλο αριθµό φοιτητών. Ωστόσο, όλα τα προηγούμενα χρόνια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωνε έναν τελικό αριθμό, υψηλότερο από αυτόν που πρότειναν τα ιδρύματα.

Αντίθετα, για τους ξένους φοιτητές με δίδακτρα φαίνεται πως υπάρχει χώρος. Συγκεκριμένα, ενώ προδιαγράφεται η μείωση των εισακτέων, ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως στα ελληνικά πανεπιστήμια θα μπορέσουν να έρθουν 10.000 ξένοι φοιτητές με δίδακτρα στα υπό ίδρυση πανεπιστημιακά αγγλόφωνα τμήματα.

Κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου

Η εξαγγελθείσα, και μάλιστα ως πρώτη προτεραιότητα, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου στοχεύει, αποπροσανατολίζοντας από τα καυτά προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο να πλήξει μια δημοκρατική κατάκτηση που είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη της ακαδημαϊκής κοινότητας και όχι να αντιμετωπίσει τα υπαρκτά προβλήματα παραβατικότητας, για τα οποία υφίσταται ήδη νομοθετικό πλαίσιο...(Β.Κ.)

Σχόλια:

Powered by Web Agency